Proč pili dávní SAMURAJOVÉ MatchaTea?

v GASTROLIFESTYLE

Není čaj jako čaj

Jemně mletý zelený čaj Matcha si pomalu ale jistě nachází své místo i v českých domácnostech. A není se čemu divit! Tento blahodárný elixír, který pochází z Japonska, obsahuje mnohem víc antioxidantů a jiných prospěšných látek než obyčejný zelený čaj. V čem spočívá jeho síla?

Extra silný antioxidant

Antioxidanty jsou živiny a enzymy odpovědné za boj proti negativním účinkům UV záření, dodávají naší pleti mladší vzhled a zabraňují vzniku řady chorob. Antioxidanty se všichni snažíme hledat v zelenině a ovoci. Šálek MatchaTea obsahuje až 5x více antioxidantů než běžně prodávané potraviny. Zelený čaj obsahuje navíc specifickou sadu organických sloučenin známých jako katechiny. Mezi antioxidanty jsou katechiny nejúčinnější a nejvíce zdraví prospěšné. Tato látka je uznávaným bojovníkem proti civilizačním chorobám a v zeleném čaji Matcha je jejich obsah až 100x vyšší než u běžného želeného čaje. Je to dáno tím, že Matcha se nelouhuje, ale v podstatě konzumuje. Spotřebováváme celý čajový list a díky tomu i všechno zdravé, co obsahuje.

Uklidňuje a dobře naladí

Tento čaj je prostředkem k meditaci, relaxaci, k udržení jasné mysli a pozornosti. Stav vyššího vědomí způsobuje aminokyselina L-theanin, která se v čaji přirozeně vyskytuje. Přítomnost aminokyseliny L-theanin v lístcích použitých k výrobě zeleného čaje Matcha stimuluje produkci alfa vln v mozku, čímž navozuje pocity klidu a uvolnění bez pocitu ospalosti. Zmíněná aminokyselina zvyšuje i hladinu dopaminu a serotoninu, což přispívá k dobré náladě, lepší koncentraci a zlepšení paměti.

A už jste četli tohle?  GASTRONOMIE tak trochu jinak: Domácí strava prodlouží život vašemu psovi

Zajistí energii a výdrž

Již samurajové v dávných dobách pili MatchaTea kvůli jeho povzbuzujícím účinkům. Obsahuje totiž theiny a theofylin, které dodávají tělu energii postupně po dobu několika hodin. Látky pomáhají oddalovat únavu a pocit vyčerpanosti. Oproti jiným stimulantům nemají vedlejší účinky. Člověka neprovází nervozita či jiné nepříjemné stavy. Pitím MatchaTea si člověk zajistí příjem energie na 3 až 6 hodin

Dokonale čistí

Proces výroby zeleného z rostliny Camellia sinensis vyžaduje zakrytí lístků před slunečním světlem, což vede k vyšší produkci chlorofylu. Čaj je díky tomu jednak krásně smaragdově zelený a získá silné detoxikační účinky.  Má schopnost vypláchnout z těla těžké kovy a chemické toxiny.

Účinný tukožrout         

Tento druh zeleného čaje umí nabudit metabolismus a pomoci při spalování přebytečného tělesného tuku asi čtyřikrát rychleji, než je běžné, a to bez negativních vedlejších účinků, jako je zrychlený srdeční tep a vysoký krevní tlak.

Hlídá cholesterol

Studie různých populací ukazují, že lidé, kteří pijí zelený čaj pravidelně, mají nižší hladinu LDL (špatného) cholesterolu, zatímco ve stejnou dobu je vykazována vyšší hladina HDL (dobrého) cholesterolu.

A už jste četli tohle?  Zeměpis pogurmánsku: Znáte českou VESNICI, kde bydlí jen VÍNO?

Posiluje imunitu

Ukázalo se, že katechiny v MatchaTea (až 60 procent tvoří EGCG – epigallokatechin gallát) mají antibiotické vlastnosti, které podporují fungování imunitního systému a mohou odvrátit vznik virových onemocnění. Jen jedna miska Matcha obsahuje značné množství draslíku, vitaminů A a C, železa, bílkovin, vlákniny a vápníku.

Víte že…

MatchaTea v překladu znamená mletý čaj. Jemný práškový čaj je vyrobený z mladých celých lístků zastiňovaných zelených čajů a více než 800 let jej používají při obřadech zenoví mniši v Japonsku. Byl převzat pro použití v tradičním japonském čajovém obřadu zvaném „chado“, čili „cesta čaje“. Oproti běžným zeleným čajům má sladší, silnější až „travnatou“ chuť, zvýšený obsah chlorofylu a antioxidantů. V každé porci je kolem 30 % vlákniny. Při výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se barviva, přísady, konzervační látky. Matcha se neřadí mezi klasické rozpustné (instantní) čaje. Obsahuje velké množství vlákniny, katechinů a aminokyselin. Na výrobu kvalitního pravého japonského čaje se používají ručně sbírané listy. Není pouze vzácný a kvalitní, ale díky vysokému obsahu antioxidantů i zdravější než jiné typy čaje. K dostání je mimo jiné v lékárnách v prodejnách se zdravou výživou nebo ve wellness & fitness centrech.

A už jste četli tohle?  GASTRONOMIE ve vesmíru: Jak si OSOLIT špagety ve stavu BEZTÍŽE?

Jak nápoj připravit?

Pro tradiční přípravu je potřeba miska a bambusová metlička chasen, která vytvoří příjemnou chuť i jemnou pěnu. Říkáte si, že mezi běžnou kovovou a japonskou bambusovou metličkou nemůže být rozdíl? Je, a to dokonce tak velký, že ovlivní i chuť připravovaného čaje. Nepříjemnou pachuť způsobuje jak hustota vláken, tak i intenzivní kontakt s kovem. Uspěchaná doba si ovšem žádá jinou přípravu, která ale neznehodnotí samotný čaj. „Nabízíme plastové šejkry se sítkem, které ve výsledku funguje podobně jako tradiční chasen – nápoj šetrně promíchá a napění,“ doporučuje Petr Patočka ze společnosti Čajová květina. Výhoda dobře uzavíratelného šejkru je i možnost připravit si nápoj s sebou do práce nebo na výlet.

S čím může pomoci?

+ zpomaluje stárnutí

+  reguluje hladinu cholesterolu v krvi

+ zlepšuje krevní oběh

+ zrychluje metabolismus a tak podporuje spalování kalorií

+ díky chlorofylu nás detoxikuje

+ zlepšuje činnost střev

+ podporuje psychickou stabilitu a výkonnost

+ vylepšuje paměť a soustředění

+ je prevencí před zhoubným bujením