ČERSTVÉ, nebo TRVANLIVÉ? Tipněte si, které MLÉKO je lepší

v AKTUÁLNĚ

Na první pohled je od sebe nerozeznáte, v čem je tedy rozdíl? Kontroloři spotřebitelské organizace dTest nechali otestovat celkem 25 vzorků čerstvého a trvanlivého mléka a zjišťovali obsah tuku a bílkovin. Nechybělo ani senzorické hodnocení a zkoumání mikrobiologické nezávadnosti. Jak to dopadlo?

 

Do laboratoře putovalo 15 čerstvých a 10 trvanlivých polotučných mlék, a to jak českých, tak slovenských a jedno chorvatské. Kromě běžných mlék a privátních značek byla zastoupena i dvě označená jako „bio“. „Test jsme odstartovali měřením tučnosti. Legislativa trvá na tučnosti minimálně 1,50 % s přesností na setiny. Polovina mlék však zůstala předepsanému minimu pár setinek dlužna a hodnotu 1,50 % a více jsme zjistili jen u 12 z 25 vzorků,“ uvádí Hana Hoffmannová ze společnosti dTest. Nejnižší tučnost laboratoř zaznamenala u slovenského výrobku Tami Tatranské Bio mlieko. Stejně jako množství tuku jsou u mléka důležité i bílkoviny. Požadavkům nařízení, které obsah bílkovin v mléce stanoví, všechny vzorky vyhověly. Nejvyšší koncentrací proteinu se mohlo pochlubit trvanlivé Tesco Mléko UHT polotučné.

Chuť a vůně

Dále posuzovatelé hodnotili vzhled, konzistenci, chuť a vůni. Zaměřili se na jakékoliv známky nešetrného ošetření, mléčné usazeniny na dně a vady v konzistenci. Pátrali i po nežádoucí nahořklé, slané, trpké a sýrovité chuti. Všechna mléka před přísnými požadavky obstála. Nejlepší čerstvá mléka udělala lepší dojem než to nejlepší trvanlivé – čerstvá mléka odcházela průměrně s 84 %, trvanlivá s 83 %.

A už jste četli tohle?  ZÁBAVA pro frajery: Kam na mistrovství ČR v řezu vinné révy?

Mikrobiologický rozbor

Odhalení nejvýraznějších rozdílů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem si kontroloři slibovali od mikrobiologického rozboru. „Je třeba upřesnit, že i mléko nabízené jako čerstvé prochází tepelným ošetřením, které v něm likviduje drtivou většinu živých mikroorganismů. U trvanlivého mléka se však používá ještě důkladnější zákrok,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „U nadojeného syrového mléka se celkový počet mikrobů v mililitru může pohybovat až okolo 50 000 organismů. U námi testovaných vzorků trvanlivého mléka jsme ve všech případech zjistili čistou nulu. U čerstvých mlék se pak shodně objevila hodnota menší než 10. I takto malé osídlení, přestože je zcela neškodné, má velké důsledky – zatímco trvanlivé mléko vydrží i několik měsíců, čerstvé jen asi 20 dní.“

Kde je vápník?

Mléko je nejčastěji spojováno s obsahem vápníku, a tak se další chemické rozbory zaměřily právě na něj. Testovaná mléka se od očekávané teoretické koncentrace vápníku příliš neodchýlila. Nejnižší hladinu dTest zjistil u trvanlivého mléka značky Madeta, nejbohatší na vápník bylo čerstvé mléko Milkin.

Skóre vyrovnané!

Z testů vyplynulo, že čerstvé i trvanlivé mléko spolu dokážou držet krok. Nejvýznamněji se lišila zmíněná mikrobiologická čistota. Výsledky senzorického hodnocení potvrdily, že čerstvé mléko o něco lépe chutná. Trvanlivá mléka měla častěji potíže s konzistencí a lahodností chuti. V ostatních chemických analýzách si obě skupiny vedly v podstatě shodně. Více o testech potravin na www.dtest.cz

A už jste četli tohle?  Slaví se Světový den whisky: Tyto tři zajímavosti o ní možná nevíte