Nezaměnitelné vůně linoucí se ze zahrad, teras, balkónů či parků jsou jasným signálem, že grilování v Česku milujeme čím dál víc. Co si nejčastěji nad plameny připravujeme, za jaké grilovací propriety padne nejvíc peněz a kdo u grilu jednoznačně šéfuje?
Statistiky umí občas vygenerovat zajímavé údaje. Třeba o tom, jak vypadá grilování v České republice. Tak například z průzkumu společnosti Tesco vyplývá, že jen čtyři procenta Čechů grilování nikdy nezažilo. Ze zbývající drtivé většiny pak v 83 procentech případů gril obsluhují výhradně muži, desetina grilovaček se odehrává ve společné režii muže a ženy a ve stejném počtu případů grilují pouze ženy. Bez ohledu na pohlaví šéfa grilu jsme s těmito čísly v grilování na světové špičce.
Vede maso a klobásky
Pokud jde o suroviny, které Češi na grilu nejčastěji připravují, pak jsme jasnými masožravci. S převahou totiž vede maso a uzeniny. Maso se griluje dokonce v 97 procentech případů. Ovšem pozor! Časy se pomalu, ale jistě mění, takže více než polovina z nás si s chutí ugriluje i zeleninu nebo ryby. Nejvíc nám chutná vepřové (45 %) a kuřecí (44 %). Hovězí maso griluje pouze 7 % Čechů.
Nejčastější útrata
Pro suroviny na grilování nejčastěji chodíme do supermarketů nebo hypermarketů (75 %), necelá čtvrtina z nás pak chodí do samostatných řeznictví. A průměrné náklady na osobu na jedno grilování? Ty se zhruba u poloviny z nás pohybují v rozmezí 51 až 200 korun.
Hořčice, kečup, koření
Grilované dobroty si samozřejmě i s oblibou dochucujeme. Za účelem grilování Češi nejvíce kupují koření (79 %), hořčici (69 %), nejrůznější grilovací omáčky a dresinky (57 %), kečup (49 %) a marinády na maso (46 %).
Tip RESTmistra: Vybírejte domácí kvalitu!
Sebedražší gril a sebelepší recept nezaručí, že výsledný pokrm bude lahůdka. K tomu je hlavním předpokladem pečlivý výběr surovin. Vsaďte proto na čerstvost, kterou vám zaručí především produkty z domácích chovů. České chovy totiž podstupují pravidelně celou řadu kontrol a ty se týkají jak samotných chovů, tak i následného zpracování. Zvířata jsou sledována v průběhu života i následně po porážce na jatkách, kde je vždy přítomný veterinární lékař, který kontroluje každý poražený kus.
Nejlepší je proto při nákupu hned zapátrat po původu masa. Na každém balíčku se podle nového nařízení dozvíte, kde bylo zvíře chováno, kde poraženo. Takže čtěte pozorně etikety! A nezapomeňte, že při koupi české flákoty máte nejen záruku kvality, ale i dobrý pocit, že jste podpořili tuzemského výrobce.
Opravdu z Čech?
Jak se nenechat obalamutit? Nám spotřebitelům pomáhá novela zákona, která zamezuje klamání zákazníka tím, že se některé potraviny tváří jako české, ačkoli nejsou tuzemského původu. Všímejte si a upřednostňujte označení výrobků v podobě státní vlajky, mapky republiky, označení Regionální potravina, Klasa, Vyrobeno podle české cechovní normy nebo značka Český výrobek garantovaný Potravinářskou komorou ČR.