Chleba do utěrky, rajčata z lednice pryč! Umíte SPRÁVNĚ UCHOVÁVAT potraviny?

v GASTROLIFESTYLE

Poznáváte se? Po celém dni utahaní z práce a s taškou plnou nákupu jste rádi, když nakoupené potraviny mechanicky uložíte na již zažité místo, obvykle do špajzu nebo do ledničky. Ale pozor!  I na první pohled banální ukládání a uchování potravin, má svá pravidla. Seznamte se s nimi…

Pokud si chcete potraviny co nejdéle uchovat v té nejlepší kvalitě, měli byste vědět, kam uložit ovoce a zeleninu a kde nejlíp do zpracování přečká třeba káva, cereálie či koření. Nevíte jak na to? Osvojte si následující pravidla. Vhodným uložením z potravin získáte nejvíc tělu prospěšných látek, zabráníte plýtvání i případným zažívacím potížím.

Co potřebuje suchou zónu?

Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladnu. Ideálně tedy sklep či garáž, použít můžete i bedýnku na balkóně nebo šuplík na zeleninu na spodku lednice. Nejčastěji ve skříňce kuchyňské linky jsou uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu.

„K praktickému uložení, pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale i prodloužíte trvanlivost potravin,“ radí Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

A už jste četli tohle?  CHOLESTEROLOVÁ SCHOVKA. Kde byste tohoto nepřítele NEČEKALI?

Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. „Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly,“ dodává odbornice na výživu.

Šup s tím do ledničky

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či – když to nejde jinak – na parapetu za oknem. Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní i od boxu ve dveřích. Do horních polic patří potraviny, jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin.

Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Teplota je nejnižší a potraviny tak nejsou poškozeny přílišným chladem či teplem. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů. Ale pozor! Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě.

A už jste četli tohle?  Český BASKET míří na MS: Jaká je alchymie jejich STRAVOVÁNÍ? Chyba může zavinit i DOPINGOVÝ průšvih

„Do lednice nepatří ani tropické ovoce, jako jsou ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť.  Těm stačí chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno,“ doporučuje poradkyně na výživu s tím, že nejteplejším místem jsou dveře ledničky.

Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustálé napomínání od rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Měly by se sem tedy ukládat spíše nápoje nebo různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří. V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.

Pořádek dělá přátele

Ať už ve spíži, lednici či kuchyňské skřínce dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zrevidujte. Překontrolujte, co máte, co se vám kazí. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. „I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené,“ přidává tip poradkyně Naturhouse.

A už jste četli tohle?  Téměř třetina má průšvih: Kontroly nebalené ZMRZLINY skončily debaklem

Znáte tyhle osvědčené fígle?

  • Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první. Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
  • Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.
  • Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
  • Parmazán zabalte do pečicího papíru.
  • Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
  • Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
  • Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.
  • Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.