Doba zabíjaček je tu: Škodí nám? Škvarkům a slanině trochu KŘIVDÍME

v AKTUÁLNĚ

Počátek nového roku bývá tradičně spojován se zabijačkovými hody. To znamená hodně tuků, masa, kalorií a taky cholesterolu. Co nám ale škodí, aniž bychom o tom věděli? Za hlavní zdroje cholesterolu obvykle považujeme tučné vepřové, vejce, škvarky či nejrůznější uzeniny. Jenže tento zákeřný nepřítel cév a srdíčka se nachází i v produktech, kde bychom to vůbec nečekali. V čem se ještě může skrývat?

Pokud si chce člověk střežit optimální hladinu cholesterolu, musí se vyhýbat nejen zabíjačkovým pochoutkám, bůčku či dobrotám z vajec, ale možná překvapivě i potravinám, které obsahují vysoké množství cukru a škrobu. Právě jejich příjem má totiž na hladinu cholesterolu největší dopad! Jaké nečekaná dobroty dláždí cestu k infarktu a mrtvici?

Bramborová kaše

Brambory samy o sobě neznamenají pro zdraví nic nebezpečného. Naopak. Jsou bohaté na vitaminy a draslík. Pomáhají udržet krevní tlak v normálu a vyhnout se riziku kardiovaskulárních onemocnění. „Pokud do brambor přidáte větší množství másla, mléka či smetany, zvýšíte míru nasycených tuků ve své stravě, což vede k vyššímu příjmu cholesterolu. Když už se přece jen pro bramborovou kaši rozhodnete, nahraďte máslo olivovým olejem a používejte výhradně nízkotučné mléko,“ doporučuje odbornice na výživu Hana Horáková.

A už jste četli tohle?  Radegast uvařil PIVO ZE VZDUCHU. Díky technologii od ČVUT upozorňuje na nedostatek vody

Křupavý popcorn

Pražená kukuřice žádné nebezpečí neznamená. Na co si však musíte dát pozor, jsou dochucovadla v různých variantách tohoto produktu. Rozpuštěné máslo, sůl, cukr, karamel, to vše přispívá k vysoké hladině cholesterolu. „Pokud si chcete zdravě zamlsat, přidejte ke kukuřičným pukancům raději olivový olej, skořici, malé množství hořké čokolády nebo chilli,“ radí odbornice.

Jogurty s mírou

Plnotučné jogurty obsahují velké množství nasycených tuků, zatímco ty nízkotučné nikoliv. Dávejte si však pozor na to, že některé „light“ výrobky mají více cukru než původní potravina plnotučná. Proto při výběru jogurtu pečlivě čtěte etikety.

„Dámské“ likéry

V případě konzumace likérů si dejte pozor na přidaný cukr. Nejen tuky, ale také rafinovaný cukr zvyšuje hladinu cholesterolu. Abyste tomu zabránili, upřednostňujte raději nápoje bez přidaného cukru.

Zrádné kafíčko

Hladinu cholesterolu zvyšuje i častá konzumace oblíbených teplých nápojů, jako je káva latté, cappuccino, frappé, horká čokoláda. Obsahují totiž vysoké množství nasycených tuků a cukrů. Zdravější variantou na povzbuzení je proto čaj nebo káva s nízkotučným či sojovým mlékem.

A už jste četli tohle?  Tři kuchařské osobnosti předvedou GASTRONOMICKOU SHOW

 Nedá se bez něj žít!

Cholesterol může ubližovat, ale pro organismus je zároveň nepostradatelný. Z cholesterolu se vyrábějí pohlavní hormony, hormony nadledvinek, vitamin D a žluč. Potřebují ho i nervová spojení a neobejdou se bez něj ani obaly nervových vláken, které mnohonásobně urychlují nervové signály. Kolik cholesterolu je nutné přijímat? „Cholesterol není nutné přijímat žádný! Sama si jej dokáží vyrobit naše játra. Ne vždy ho ale produkují správné množství, což je také obvyklou příčinou jeho zvýšené hladiny v krvi. Potkáte dokonce řadu veganů, kteří nepřijímají prakticky žádný cholesterol, a přitom ho mají stále nadbytek,“ objasňuje Tereza Kopecká, lékařka ze společnosti MeDitorial.

Otestujte si své hodnoty

+Přiměřená hranice cholesterolu v krvi: pod 5,16 mmol/l

+Hraniční hranice cholesterolu v krvi: 5,16 – 6,18 mmol/l

+Vysoká hranice cholesterolu v krvi: > 6,18 mmol/l