CHYTRÁ KUCHYŇ? Jednou nám i sama UVAŘÍ

v GASTROLIFESTYLE

Kuchyňské linky bývají vyšperkovány moderními technologiemi, které nám usnadňují život. Na jeden dotyk otevřeme zásuvku či skříňku, s troubou se přes displej domluvíme, jak moc propečený steak chceme, speciální odsávač u varných desek zatočí nejen s párou, mastnotou a zápachem, ale i s roztoči… Čím nás chytré kuchyně v budoucnu ještě překvapí?

Vše jde dopředu a pokrok nemíjí ani kuchyně. V dobách našich babiček byly složeny z jednotlivých kusů nábytku – almar, příborníků. Jídlo se připravovalo na kuchyňském stole, nádobí se mylo ve škopku.  „S výstavbou bytových domů přibyly kuchyně dnešního typu, s pracovní deskou, sporákem řadou horních a dolních skříněk. Byly podobné těm současným jen s tím rozdílem, že vítězila snadná realizace nad ergonomií. Proto byly například sporáky hned vedle dřezu, nebylo nutné přesouvat instalace. Současné kuchyně už mají zdokonalené materiály, kování a další vychytávky. A hlavně dispozice,“ uvádí architektka funkčních interiérů Eva Lövenhöferová s tím, že kuchyně dneška jsou ekonomičtější, místa pro přípravu pokrmů mají daleko více prostoru.

„Jsou realizovány ostrůvky, kuchyně ve tvaru U nebo L. Je dodržováno pravidlo tzv. trojúhelníku nebo pořadí pracovních ploch, kde je plocha pro přípravu jídla umístěna mezi místem pro vaření a dřezem,“ dodává.

A už jste četli tohle?  KORONAVIRUS změnil české restaurace. Podívejte se jak...

Tradice i moderna

V kvalitnějších kuchyních se hojně využívají tradiční materiály, jako je například dřevo, a to na pracovní desce i na skříňkách. „Za zmínku určitě stojí používání kamene, v kuchyni je ideální žula. Použitím stříkaných desek místo levné fólie dosáhnete tvrdšího a odolnějšího povrchu.  Speciálního efektu pak dosáhnete použitím laminátu, kovolaminátu či různých typů kompaktních desek. Použití skla jako obložení stěn nebo jako náhrada za podnoží (kalené sklo) vypadá efektně,“ říká architektka. Dražší variantou jsou pak pracovní desky z kamene nebo umělého kamene.

Naprogramuj a zapni

Kuchyně jsou i stále chytřejší. Standardem je dnes dotykové ovládání, které speciálně u varných desek funguje výborně. „Novinkou je například varná deska s integrovaným odsávačem a plazmovým filtrem. Pohlcuje nejen páru a zápach, ale i roztoče, a navíc čistí vzduch,“ připomíná odbornice. Modernější jsou i digestoře, které bývají často i z důvodu propojení obýváku s kuchyní, plně vestavěné. O samočisticích programech a parním vaření v horkovzdušné troubě jsme před čtyřiceti lety neměli ani ponětí. Pokrok je patrný i kuchyňských skříněk vybavených servomotory, takže se plynule samy otevřou i zavřou. S lednicí můžete komunikovat přes mobil…

A už jste četli tohle?  VĚŘIT kvalitě BIOPOTRAVIN? Důvěru má posílit kampaň Ručíme za BIO

Budoucnost je INTERNET OF THINGS

A budoucnost moderních kuchyní? „Trendem budoucnosti je rozhodně INTERNET OF THINGS (internet věcí). Jednou nám sama lednice společně se spíží objedná ingredience na přípravu oběda či večeře, které si vymyslíme. Případně nám centrální mozek domu řekne, že jsme tento týden ještě neměli třeba rybu…“ upřesňuje architektka.

Inspirace i poradny zdarma

Pokud se chystáte v nejbližší době modernizovat nebo vylepšovat, nejžhavější trendy a inspirace je možné nasbírat i na mezinárodním veletrhu nábytku, interiéru a bytových doplňků FOR INTERIOR (10. – 13. 9. 2019) ve veletržním areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Podrobnosti najdete na www.forinterior.cz