Co přiďobávat k silvestrovskému panáku, šampaňskému či vínu?

v RECEPTY

Když budete hojně zapíjet konec roku a nástup toho nového, pak se určitě bude hodit i něco na zub. A tyhle slané mňamky jsou k tomu jako stvořené!

 

 

Pikantní muffiny – 12 porcí

Na těsto: 200 g hladké mouky, 2 ½ KL kypřicího prášku do pečiva, ½ KL soli, ½ KL mleté sladké papriky (podle chuti může být i pálivá), čerstvě mletý pepř, 75 g na kousky nakrájeného tvrdého salámu, 1 vejce, 200 ml podmáslí, 75 ml oleje, 75 g strouhaného sýru gouda.

Na posypání: 25 g strouhaného sýru gouda

Jak na to: Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, solí, paprikou a pepřem. Přidáme salám, vejce, podmáslí, olej a sýr a důkladně promícháme.   Těsto rozdělíme do papírových košíčků ve formě. Povrch muffinů posypeme sýrem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Doba pečení asi 25 minut. Muffiny necháme zchladnout. Doba 45 minut

Tip: Muffiny chutnají výborně ještě vlažné podávané s jakýmkoliv dipem.

 

Plněné chlebíčky – 24 kusů

Na těsto: 500 g hladké mouky, 1 balíček droždí, 1 KL soli, čerstvě mletý pepř, 9 PL olivového oleje, 1 bílek, 250 ml vlažné vody. Na náplň: 200 g čerstvého listového špenátu, 130 g strouhaného parmezánu, 200 g taveného sýru, 100 g nakrájené šunky, čerstvě mletý pepř.

A už jste četli tohle?  POTVRZENO! Potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina jsou opravdu KVALITNÍ

Na potření a posypání:1 žloutek, 1 PL mléka, 20 g strouhaného parmezánu

Jak na to: V míse smícháme mouku s droždím, solí a pepřem. Přidáme olej, bílek a vodu a ručně vypracujeme hladké těsto. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout asi 60 minut. Na náplň umyjeme špenát a necháme na sítku okapat. Poté ho nakrájíme a vložíme do mísy. Přidáme parmezán, tavený sýr, šunku, opepříme a důkladně promícháme. Těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 3 díly. Každý díl pomocí válečku vyválíme na čtverec 30 x 30 cm. Na každý čtverec naneseme třetinu náplně a pevně stočíme. Pomocí nůžek každou rolku nastříháme pod úhlem na 8 kusů. Chlebíčky položíme na plech vyložený papírem na pečení. Povrch chlebíčků potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky vejcem rozšlehaným v mléce. Posypeme parmezánem a necháme ještě asi 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Pečeme asi 30 minut. Chlebíčky necháme zchladnout.

Doba 45 minut + kynutí

 

Sýrové tyčinky – 50 kusů

Na těsto: 125 ml vody, 25 g másla, 75 g hladké mouky, 15 g Gustinu bez lepku Dr. Oetker, špetku soli

A už jste četli tohle?  NÁROČNÉ LÉTO? Zkuste tyto lehké letní snídaně, které dodají energii

3 vejce, ½ KL kypřicího práškudo pečiva, 100 g strouhaného sýru. Na dip: 250 g nízkotučného tvarohu, 150 g Creme VEGA, 1 mrkev, 1 jarní cibulku, svazek čerstvé hladkolisté petrželky, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Jak na to: Na přípravu těsta přivedeme v kastrůlku vodu s máslem do varu. Přidáme mouku smíchanou s Gustinem a solí a důkladně vymícháme dohladka. Směs vložíme do mísy, přidáme postupně vejce a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem dohladka. Nakonec vmícháme kypřicí prášek a sýr. Cukrářský sáček s hladkou trubičkou naplníme těstem a na vymazaný plech tvoříme tyčinky asi 6 cm dlouhé. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Tyčinky necháme vychladnout. Na přípravu dipu v míse smícháme tvaroh s Creme VEGA. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a petrželku. Nakonec dochutíme solí a pepřem a podáváme s tyčinkami. Doba 60 minut

 

Foto: Dr. Oetker