Co dělá s tělem koktejl ENERGEŤÁKU a ALKOHOLU?

v GASTROLIFESTYLE

Kombinace energy drinků a alkoholu – o této party hitovce  a její smrtelné škodlivosti na tělo bylo řečeno z mnoha stran mnoho. Ovšem chuť je v tomto případě silnější. Spotřeba energy drinků obecně roste, v současnosti to Češi dotáhli na spotřebu desítek milionů litrů ročně. Co se tedy opravdu může odehrát v našem těle, když si dáme energeťák s panákem a jaké mýty kolují?

Nervová soustava

Ihned po vypití dochází ke stimulaci nervové soustavy, zvyšuje se koncentrace, zbystřuje myšlení a oddaluje se únava. U některých jedinců nastupují také euforické účinky jako po požití drogy.

Alkoholismus

Problémem této kombinace je, že potlačuje symptomy opilosti. Mnoho opilých si tak naivně myslí, že jsou vlastně úplně střízliví. A jejich tolerance alkoholu se zvyšuje. Navíc jak ukázaly průzkumy Američanů, zvyšuje se i pravděpodobnost nebezpečného společenského chování.

Srdce a oběhový systém

„Při požití nápoje s vysokým obsahem taurinu či kofeinu se výrazně zvyšuje frekvence srdečních kontrakcí, zvláště pak v levé srdeční komoře, která má za úkol pumpovat okysličenou krev do aorty a odtud dále do celého těla,“ říká Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa Zdraví.

Tohle nechcete…

Nežádoucí účinky, které se mohou objevit po požití energy drinku: neklid, třes, žaludeční nevolnost, bolest na hrudi, křeče, závratě, nespavost a v tom nejhorším případě také infarkt.

Metabolismus

Obecně platí, že se dočasně zrychluje metabolismus a odbourává tuky.

Alergie

Objevit se může také alergická reakce. A to z důvodu vysoké koncentrace kofeinu. Projevuje se pak vyrážkou, svěděním, kopřivkou, otokem jazyka, obličeje, rtů, nebo potíži s dýcháním, tlakem na prsou a zvracením.

Játra

„Obzvláště nebezpečná je tato kombinace též pro lidi s onemocněním jater,“ říká nutriční terapeutka Olga Mengerová.

Předpokládáme, že předchozí text vás dostatečně vyděsil podobně, jako to umí letáky s nežádoucími účinky přibalené k lékům. Ano, všichni rozumní lidé jistě vědí, že kombinovat energy drinky s alkoholem není úplně ideální. Ovšem jak říká obecná známá pravda, důležité je dbát na pravidlo všeho s mírou. A rozhodně to neznamená, že zdravý člověk je v bezprostředním ohrožení života, sotva pohlédne na onen nápoj.

A už jste četli tohle?  LAPACHO, tak trochu jiný čaj

S energií na mamuta

Povzbuzovací nápoje, které nás mají nakopnout po stránce duševní i fyzické, zdaleka nejsou výdobytkem moderní civilizace. Vždyť už lidé v pravěku byli schopni v přírodě identifikovat rostliny, z nichž připravený nápoj stimuloval jak tělo, tak mysl. „Plechovky energetických nápojů jsou sice vynálezem 20. století, nicméně kofein a jiné povzbudivé látky lidstvo využívá už do doby kamenné. Neandrtálci sice jen žvýkali listy kávovníku a dalších rostlin, lidé však záhy přišli na to, že povzbudivé účinky kofeinu se zesílí přelitím vodou. První nápoje dodávající energii jsou staré tisíce let a kofein dnes patří k nejrozšířenějším psychoaktivním látkám na světě. Spolu s taurinem je základní složkou energetických nápojů. Zatímco nad konzumací kávy nebo čaje se nikdo nepozastavuje, ohledně pití energetických nápojů panuje nepřeberná řada mýtů,“ říkají odborníci ze Svazu výrobců nealkoholických nápojů.

Pokud se zaměříme na energy drinky samotné, Češi je milují. Jejich spotřeba totiž neustále stoupá a třeba za rok 2016 se u nás zkonzumovalo 33 milionů litrů povzbuzovačů. O stoupajícím trendu svědčí také stále rostoucí výběr druhů energetických nápojů, především příchutí. Na trhu si můžete vybrat z borůvek, melounů, tropického ovoce a mnoha dalších. Pravdou je, že složení energy drinků nepatří mezi výkvět zdravé životosprávy, ale mnoho jeho účinků bývá poměrně zdařile obehnáno mnoha mýty.

Fuj, ten kofein!

Kofein a taurin, které jsou hlavním lákadlem enegry nápojů, bývají mnohdy tím největším dráždidlem v očích odborníků na zdravý životní styl. Něco na tom rozhodně je. Ale pozor, kofein sám o sobě a ve správném dávkování může být přínosem. „Kofein příznivě aktivuje centrální nervový systém, zlepšuje kognitivní funkce a krátkodobou paměť. Zvyšuje také výkonnost, snižuje pocit únavy a zlepšuje peristaltiku střev. To všechno ale platí jen v přiměřeném množství. Denní dávka by neměla překročit 400 mg. Pro srovnání – šálek kávy obsahuje od 30 do 180 mg kofeinu, černé čaje 40 – 120 mg a energetické nápoje od 30 do 300 mg podle složení a velikosti plechovky. Kofeinu by se měly vyhýbat nejen děti a těhotné či kojící ženy, ale i osoby s onemocněními například kardiovaskulárního systému,“ radí nutriční terapeutka Olga Mengerová.

A už jste četli tohle?  Alchymie kombinace JÍDLA a LÉKŮ? Takhle mohou POMOCT i uškodit

A podobně je to vlastně i s druhou klíčovou složkou energy drinků – taurinem. Tato aminokyselina se „těší“ možná ještě větší nenávisti než kofein. Mnoho lidí ji považuje za nebezpečnou látku, která je však v lidském těle běžně přítomna a pomáhá s mnoha procesy uvnitř. Věděli jste, že taurin je k mání například i v rybách? Drůbeži? Nebo dokonce v kojenecké výživě? „Taurin naše tělo jednoznačně potřebuje. Zlepšuje využití živin, urychluje regeneraci po zátěži, má antioxidační účinky, zlepšuje toleranci vůči stresu. I v tomto případě však platí, že kardiaci a další nemocní lidé by se měli konzumaci nápojů s ním vyhýbat, “ doplňuje Mengerová.

Nic zdravého

Pravdou nicméně zůstává, že se o nic zdravého v případě konzumace energy drinků, natož v kombinaci s alkoholem, nejedná. Problémem mnohdy bývá zkonzumované množství. Rozhodně to ale neznamená, že po požití takového nápoje to s vámi praští. „Energetické nápoje jsou volně dostupnými povzbuzovači těla – jejich hlavními složkami, které povzbuzují lidské tělo, patří kofein, cukry, taurin, guarana. I když na některých drincích můžete najít přídavky vitaminů B či různých rostlinných výtažků jako ženšen nebo yerba maté, rozhodně nejde o zdraví prospěný drink. Stále v něm zůstává velké množství kofeinu, což je dávka, která bývá až 3x vyšší než v běžném šálku kávy. Navíc se do organismu vstřebává prakticky okamžitě po konzumaci. Často obsahují mnoho cukru, bývají dobarvované a aromatizované nepřírodními látkami,“ říká Monika Bartolomějová.

„Energetické nápoje jsou často kritizovány kvůli negativnímu vlivu na zdraví. Samy o sobě ovšem škodlivé nejsou, pokud jsou konzumovány rozumně. Jsou nevhodné pro osoby s nedostatečným příjmem stravy a dále pro jedince s  onemocněními např. kardiovaskulárního systému. Nezdravá je především jejich nadměrná konzumace nebo to, když je pijí děti,“ doplňuje Olga Mengerová. „Zodpovědní výrobci nápojů děti od konzumace energetických nápojů sami odrazují,“ upozorňuje Svaz výrobců nealkoholických nápojů.

Věčná bitva s alkoholem

Pro výrobce energy nápojů bývá téma kombinace s alkoholem velmi citlivou záležitostí. Poměrně často se tímto tématem neradi oficiálně zabývají, navíc jsou velmi často pod tlakem negativních reakcí. Například nejznámější z nich, Red Bull, vyřešil situaci tím, že na své stránky umístil jednoznačné stanovisko: „Nic nenasvědčuje tomu, že by Red Bull Energy Drink měl nějaký konkrétní efekt (negativní nebo pozitivní), týkající se konzumace alkoholu. To bylo potvrzeno Britským výborem pro toxicitu (2012), který dovodil, že „aktuální důkazy nepoukazují na škodlivou toxikologickou nebo behaviorální interakci mezi kofeinem a alkoholem.“

A už jste četli tohle?  Co se děje s naším MOZKEM, když JÍME A PIJEME…

Faktem je, že při kombinaci tohoto pití s alkoholem dochází k „třískání se“ dvou odlišných projevů. Zatímco alkohol působí na organismus spíše tlumivě, energy drink jej povzbuzuje. Doktorka Mary Clare O´Brienová z Wake Forest University School of Medicine v Severní Karolíně se tímto trendem poměrně podrobně zabývala v rozsáhlém průzkumu. Jak se nechala slyšet, pití této kombinace působí zhruba tak, jako byste v autě zároveň šlapali na plyn a na brzdu. Problémem je, že tento trend praktikují ve velké míře puberťáci a teenageři. Jak ale uvádějí odborné statistiky, ani dospělí lidé nejsou pozadu. Občas si energeťák s alkoholem namíchá více než polovina lidí.

V Česku roste chuť

V České republice se konzumace energy drinků začala monitorovat zhruba na konci devadesátek. Sagvan Tofi s Lukášem Vaculíkem tak byli ve svém filmovém baru Brooklyn (Kamarád do deště 2 v roce 1991) zcela z obliga. Dnešní statistiky ukazují, že spotřeba povzbuzujících nápojů u nás výrazně vzrostla. A to od prvního měření (1999) dvacetinásobně, uvádí společnost Data Servis. V současnosti se spotřeba energy nápoje pohybuje v množství zhruba čtyř litrů na osobu za rok, čímž se točíme kolem západoevropského průměru. Daleko za námi jsou Slováci, daleko před námi například Němci.

Pokud zapátráte v českých barech po alkoholických drincích obsahujících také energy nápoj, získáte desítky inspirativních kombinací. Tou nejklasičtější a nejvyhledávanější zůstává nadále kombinace s vodkou, oblíbenosti se ale těší také mixy s různými druhy rumů nebo likéry. Češi jednoduše rádi experimentují.