Jakarta indonesia on September 19,2021 : chocolate pudding with milk vla, selective focus, negative space

Do Česka vstupuje NOVÝ TYP DEZERTU VLA. Holanďané ho milují

v RECEPTY

Mléčný dezert vla patří mezi tradiční a oblíbenou holandskou pochoutku, na které si místní obyvatelé pochutnávají už po mnoho generací. Vla je určitou obdobou našeho pudinku, přesto však chutná jinak. Chtěli byste vědět jak? Do Holandska kvůli tomu jezdit nemusíte. Nově je totiž k dostání i na českém trhu.

Málokdo by nejspíš čekal, že historie mléčného dezertu vla bude sahat až daleko do historie. První písemné zmínky, které si lze spojit právě s tímto dezertem, jsou totiž datovány už ke 13. století. Tehdy se psalo o koláči „vlade“, později se začala objevovat slova jako „vlae“, „vlaai“ a nakonec současné „vla“, kterým se v Holandsku začal označovat pudinkový dezert z čerstvého mléka. A ačkoliv v Holandsku se jedná o takřka národní poklad, v Česku si pod slovem vla představí jen málokdo lahodný mléčný dezert.

Něco mezi pudinkem a crème pâtissière

Ačkoliv se dezertu vla přezdívá „holandský pudink,“ ve skutečnosti je jeho konzistence ještě o něco hustší než u pudinku, ale ne zase tolik, jako je tomu například u cukrářského krému crème pâtissière, který je klíčovou složkou mnoha francouzských dezertů. Abyste objevili skutečnou chuť vla, musíte ho zkrátka vyzkoušet. „Obecně se vla jí za studena. Pokud byste si ho dali v Holandsku, mohli byste k němu dostat porci šlehačky a vybrat si z mnoha variant. Vedle tradiční vanilkové a kakaové varianty jsou na výběr různé ovocné příchutě jako jahoda nebo banán,“ popisuje své zkušenosti s holandským vla Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

A už jste četli tohle?  Vyzkoušejte HORKÉ DRINKY, které vám pomohou spláchnout letošní (ne)zimu

Dezert ke kávě nebo chutná svačinka?

Jak už bylo zmíněno výše, dezert vla je vyrobený z mléka. „V Česku se jedná konkrétně o plnotučné kravské mléko z českých chovů, dále je ve vla cukr, škrob a kakao nebo vanilkové aroma. Svěží chuť tomuto dezertu dodávají marmelády vyrobené v České republice s více než 40 % ovoce,” říká Jiří Kopáček. Díky použití kvalitních surovin je navíc produkt vhodný nejen jako sladký dezert, ale i plnohodnotná svačinka. Co se týká obsahu škrobu uvnitř, je ho tam pouze nezbytné množství a má tam svůj význam. „Při výrobě Vla se vychází z prvotřídního plnotučného mléka, do kterého jsou přidány další nezbytné složky. Při tepelném ošetření pasterací dojde v této směsi k aktivaci škrobu, což výslednému produktu dodá tu správnou, krémovitou konzistenci. Tato technologie se používá při výrobě celé řady výrobků už mnoho let a využívají ji i Holanďané právě při výrobě jejich proslulého vla,“ dodává Jiří Kopáček.

Zajímavost: Na českém trhu můžete aktuálně koupit Mlsni.si Vla ve dvou variantách – kakaové s višněmi a s vanilkovou příchutí s jahodami.

A už jste četli tohle?  Online CHOVÁNÍ hostů se změnilo. Jak se s tím mohou GASTRO PODNIKY vypořádat?

Vla se dá využít i při pečení

Vla nemusí sloužit čistě jako dezert, můžete s ním i nejrůzněji experimentovat ve své kuchyni. Pokud rádi pečete bábovky, zkuste ji při servírování dezertem vla lehce polít. Stejně tak s ním můžete servírovat lívance, palačinky nebo přidat lžičku do ovesné kaše. V Holandsku dokonce používají vla přímo při pečení. „Tamní babičky dávají vla na koláče nebo jej používají jako krémovou polevu na dort,“ dodává Jiří Kopáček. Vyzkoušejte vla použít do vlastních receptů. Fantazii se meze nekladou!

Domácí vla nezabere víc než 15 minut

Příprava domácího vla je rychlá a jednoduchá. Kromě vanilkového lusku k ní navíc nepotřebujete žádné speciální ingredience. Během patnácti minut tak můžete mlsat ještě vlažné vla nebo touto holandskou pochoutkou pohostit neočekávanou návštěvu.

Ingredience (4–6 porcí): 0,5 l plnotučného mléka,1 vanilkový lusk, 30 g krupicového cukru,20 g kukuřičného škrobu, 2 žloutky,špetka soli

Postup: Začněte vanilkovým luskem, který podélně rozdělte. Oškrábejte z něj semínka a vložte vše společně s mlékem do nepřilnavého hrnce. Přiveďte k varu, poté nechejte vařit na mírném ohni. Za občasného míchání vařte přibližně 10 minut. Mezitím vložte do mixéru cukr, kukuřičný škrob, žloutky a sůl. Vše důkladně vyšlehejte. Jakmile bude mléko uvařené, vyjměte z něj prázdný vanilkový lusk. Několik polévkových lžic horkého mléka vmíchejte do připravené směsi. Pak za stálého míchání postupně přidávejte směs do mléka. Mírně zvyšte teplotu a míchejte, dokud se nevytvoří tekutý krém (cca 2 minuty). Pozor! Krém ještě zhoustne po vychladnutí. Hotový krém nalijte do misek a nechejte vychladnout. Dezert můžete podávat i mírně teplý.