FARMÁŘI z Luk to umí: Jejich PRODUKTY šmakují i uzdravují

v GASTROLIFESTYLE

Fortel, každodenní pracovní zápřah, úcta k přírodě i tradicím…přesně tím nás oslovila Farma Luka z Vysokých Studnic, ležící v srdci malebné Českomoravské vrchoviny. Jejím hlavním programem je chov krav na mléko. Ve zdejší mini mlékárně ovšem vznikají i jogurtové a sýrové produkty z Luk, které se pyšní ochrannou známkou Vysočina – regionální produkt. Věhlas si farma získává i díky výrobě produktů z rakytníku řešetlákového.

Farmu z Vysokých Studnic jsme navštívili v době, kdy tu vrcholila sklizeň rakytníku řešetlákového. Na poli, kde farma na 15 hektarech pěstuje originální keře rakytníku řešetlákového, který sem byl před lety přivezen z Kavkazu, jsme se přesvědčili, že cesta k výslednému produktu je doslova trnitá. Až šest metrů vysoké stromovité keře jsou totiž kromě trsů šťavnatých plodů i plné pichlavých trnů. Takže, než si pochutnáte na stoprocentní rakytníkové šťávě, která je mezi rakytníkovými produkty z Luk hitem, nebo na rakytníkovém sirupu, džemu či pečeném čaji, dá to fakt zabrat! Rakytník každoročně sklízí skupinka žen, každý stromek se musí ostříhat, větvičky se stříhají na 15 až 20 cm kousky a musejí se částečně odstranit i listy.

A už jste četli tohle?  Pražská restaurace BENJAMIN se vydala na cesty za svými hosty

Takto sesbírané rakytníkové větvičky se pak odvážejí do mrazírny, kde se hluboce zmrazí v minus 24 stupních Celsia. Tam zůstanou, než se úroda sklidí, a poté následuje druhá fáze. Z větviček se plody oklepávají, čistí, prosévají, omývají a potom sešrotují a dále lisují v moštovači. Část produkce se zájemcům prodává v surovém stavu, z ostatního se rovnou vyrábí stoprocentní rakytníková šťáva, slazený nebo přírodní rakytníkový sirup…farma produkuje i bezový sirup, všechno jsou čistě přírodní šťávy bez přítomnosti chemie.

Rakytník, srdeční záležitost

I když není farma na produkci rakytníku existenčně závislá, je pro zdejší lidi srdeční záležitostí. Než se totiž jeho pěstování rozjelo do dnešní podoby, čekaly farmáře v čele s Alenou Novákovou nelehké peripetie a cesta pokusů a omylů. „Doufali jsme, že po revoluci půjde vše snadno, ale nešlo. Všichni viděli jen dovozy, nikdo neměl o nic českého zájem. Objížděla jsem nejrůznější potravinářské výroby a narážela jsem jen na hrubý nezájem. Tak jsme to nakonec úplně vypustili,“ vzpomíná na první pokus s rakytníkem Alena Nováková, předsedkyně představenstva farmy. Další pokus už ale vyšel! „Když jsme v roce 2014–2015 spustili do provozu mini mlékárnu, tak jsme si řekli, že bychom v těch prostorách mohli vyrábět rakytníkové produkty, což se podařilo,“ připomíná Alena Nováková s tím, že o čistě přírodní a vitaminy nabité rakytníkové produkty jejich provenience je stále větší zájem.

A už jste četli tohle?  Pohanka jako SUPERPOTRAVINA: Jídlo chudých zažívá RENESANCI

Čerstvé, poctivé, tradiční

Jogurty, tvaroh, tvarohové krémy, zákysy, sýry pařené, přírodní i kořeněné, sýry balkánského typu, fermentovaná syrovátka…každý den připravuje mini mlékárna farmy ty nejčerstvější mléčné produkty.  Vyrábí je z čerstvého, tepelně ošetřeného kravského mléka vysoké kvality. Používají mléčné kultury světové firmy Christian Hansen. Obzvlášť pyšní jsou na tvaroh, který vyrábí tradičním procesem, bez urychlovacích enzymů a chemických přísad. Zkrátka vše v duchu kvalitních regionálních potravin. A jak prozradila šéfka farmářů, jejím cílem a snem je výroba lahodných holandských sýrů.

Je to zázrak

Rakytník řešetlákový se postará o správné fungování imunitního systému – kromě vitamínu C, obsahuje i vitamín A, organické kyseliny a má i biostimulační účinky. Užívání rakytníku je proto vhodné při nejrůznějších virózách, kdy potřebujeme podpořit naši zdravou imunitu.