Felix Slováček: Jemně KRVAVÉMU BIFTEKU nikdy neodolá

v GASTROLIFESTYLE

K jídlu má hudební mág Felix Slováček vztah velmi kladný. Bez okolků dokonce přiznává, že co vidí, to zbodne! I když prý už ochutnal ledacos, třeba i hada, nejvíc mu šmakují pochutiny z domácí zabíjačky a mistrně připravený biftek.

Kdo rád jí, ten se většinou o jídle taky moc rád baví. Podobně je na tom i hudební virtuos Felix Slováček, pro kterého je dobré jídlo doslova vášní.

„Můj vztah k jídlu se dá popsat velmi jednoduše. Co vidím, to sním. Nevím, jak by to dopadlo s mojí figurou, a potažmo se zdravím, kdybych se občas nehlídal. Člověk hold musí nějak vypadat! Když začnou jít kila příliš rychle nahoru, zbystřím a mírně kalorie uberu, nebo se spíš víc hýbu. Chodím třeba hrát do Záběhlic tenis, kde dám tělu zabrat a váha se pak nějak srovná. Stejně ale je můj jídelníček bohatý na kaloricky vydatné pokrmy. Ani s věkem ovšem žádné zásadní změny ve stravování nevymýšlím,“ přiznává náš nejlepší saxofonista, který řídí svůj vlastní big band.

A už jste četli tohle?  Co dělá v těle rozpustná a co nerozpustná VLÁKNINA. A vůbec – proč ji POTŘEBUJEME jíst?

Odchován na zabíjačce

Nejvíc se populárnímu hudebníkovi zajiskřilo v očích, když jsme vedli řeč o tom, jaké bylo jeho nejoblíbenější jídlo v dětství. Obratem zaznělo – zabíjačkové pochutiny! „Dá se říct, že jsem byl na zabíjačkových dobrotách odchován. Narodil jsem se na Moravě, v malebné obci Malenovice. No a jak je známo, Moraváci si potrpí na domácí zabíjačky. Každá rodina má svého řezníka, tradují se nejrůznější recepty a vychytávky na jitrnice, jelítka, tlačenku, prdelačku, uzené nebo klobásky. Tak to bylo i u nás, odjakživa jsem měl tyhle lahůdky z domácího prasátka moc rád, a to mi zůstalo dodnes,“ popisuje Felix s takovým nadšením, až se člověku sbíhají sliny.

A samozřejmě nejúžasnější pokrm uměla z domácího vepřového uvařit jeho babička. „Když jsem byl kluk, vždycky jsem se moc těšil, až babička uvaří pečenou vepřovou svíčkovou. Ta se dělala z nejlepšího kusu masíčka, k tomu domácí kynutý knedlík a moravské zelí zahuštěné strouhanou bramborou. Moc velká dobrota,“ připomíná hudebník s tím, že na české kuchyni si pošmákne vždycky nejlíp.

A už jste četli tohle?  Kde se vzal TATARÁK a z čeho tuhle lahůdku připravit?

Těžká závislost

I kdyby prý musel držet všechny diety světa, bifteku nikdy nedokáže odolat. „Pokud bych měl jmenovat jediné jídlo, které mě vždycky dostane a které si nedokážu odepřít, tak je to jemně krvavý biftek z kvalitního, nejlépe bizoního masa. A jelikož já nevařím, mám už vyhlédnuté podniky, kde mi luxusní biftek přesně podle mého gusta připraví mistři kuchaři se vší parádou,“ poodhaluje svou závislost hudebník.

Největší exotika?

Celý život hodně cestuje, koncertuje v nejrůznějších zemích, a s tím je spojeno i ochutnávání místních specialit. Pokud je prý někde hodně daleko od Evropy, rád ochutnává, ale s větší rozvahou. „Nejpodivnější pokrm, jaký jsem kdy ochutnal, byl nejspíš nějaký druh exotického hada, bylo to ve Vietnamu. Na první pohled jídlo nevypadalo nijak vábně, v podstatě hadí maso nemělo ani žádnou chuť… byla to ovšem místní specialita, tak jsem nechtěl urazit,“ dodává Felix Slováček.