Gastro provozy bojují o přežití: Až 8 z 10 restaurací zavřelo, tržby spadly na 15 procent

v AKTUÁLNĚ

V návaznosti na vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru musela v uplynulých dnech postupně uzavřít provoz většina restaurací a dalších gastropodniků. Některé se snaží situaci zvládnout prodejem s sebou, i tak ale bojují o přežití. Z údajů společnosti Dotykačka, která v segmentu občerstvovacích služeb obsluhuje tisíce zákazníků, vyplývá, že aktuálně aspoň omezeně funguje jen každý čtvrtý nebo pátý podnik.  

Už minulou středu, po vyhlášení nouzového stavu, se v gastro provozech vydalo souhrnně asi o 10 % účtenek méně, než je obvyklé. Mezi jednotlivými lokalitami však byly výrazné rozdíly. „K největším propadům návštěvnosti došlo na horách – zejména v Krkonoších a Jeseníkách, odkud lidé začali hromadně odjíždět. Začala se vylidňovat také centra velkých měst. V Praze už v prvních dnech skokově klesla návštěvnost o 34 % v kavárnách a cukrárnách. Naproti tomu menší restaurace v pražských periferiích si zprvu polepšily, návštěvnost podle vydaných účtenek stoupla zhruba o 6 %. Rodiny tam vyrazily s dětmi, které přestaly chodit do škol,“ uvádí Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka.   

Z pohledu tržeb došlo už v prvních dnech v rámci celého gastro segmentu k poklesu asi o 19 %. V tomto ohledu znovu nad ostatní oblasti vyčnívalo pražské centrum s poklesem o 26 %, respektive
39 % ve večerních hodinách, kdy se obvykle realizuje třetina celkových tržeb. Ve srovnání se situací, která nastala jen o několik dní později, se však i tato čísla jeví jako poměrně příznivá.

A už jste četli tohle?  CEREÁLIE k snídani? Může to být BOMBA plná cukru

Nadějí je prodej s sebou

Zatímco ještě v pátek bylo podle údajů Dotykačky zavřeno jen 14 % gastro provozů, opatření vyhlášená v pátek v noci jim zasadila drtivou ránu. V sobotu zavřelo 75 %, v neděli pak dokonce 81 % podniků. V porovnání s běžným obdobím klesly souhrnné tržby celého segmentu v těchto dnech o 85 %. Jedinou nadějí pro poskytovatele občerstvovacích služeb zůstává rozvoz a prodej jídla s sebou. Dotykačka na tuto situaci reaguje bezplatným zpřístupněním pokladních služeb pro rozvoz.

„Všem našim zákazníkům z gastro segmentu až do uklidnění situace bezplatně zpřístupňujeme integrace na veškeré systémy usnadňující rozvážku a prodej jídel s sebou. Takto jsme už nyní v pokladnách aktivovali nejen službu UberEats, která objednávky zákazníků automaticky propojuje s pokladním systémem a eliminuje možné chyby způsobené ručními přepisy, ale i další podobné služby,“ přibližuje Petr Menclík.

Nová objednávková aplikace od příštího týdne

Vedle uvedeného rozšíření licencí vývojáři Dotykačky usilovně pracují na jednoduché objednávkové aplikaci a portálu, které by měly zjednodušovat systém objednávání i vyzvedávání a rozvozu nejen občerstvení, ale i jiného zboží. „Aplikaci i portál Vyzvednisi.cz zpřístupníme každému – bez ohledu na to, zda je či není naším zákazníkem. Snažíme se tak podnikatelům z oblasti gastro služeb i maloobchodu v této složité situaci pomoci v tom, aby nemuseli své provozy zcela zavírat,“ uzavírá Petr Menclík.

A už jste četli tohle?  Mega PRŮVODCE miskou RAMENu: Už jste zkusili tento food ORGASMUS?