GRATULACE! Tým českých kuchařů s Radkem Davidem zabodoval na EXPOGAST Culinary World 2022

v AKTUÁLNĚ

Jubilejních 50 let se do Lucemburska sjíždějí nejlepší kuchaři z celého světa ukázat své kulinářské umění v různých kategoriích a disciplínách. Letošní 14. ročník EXPOGAST a Villeroy & Boch Culinary World Cup 2022, který se konal na konci listopadu, nebyl výjimkou.  Mistrovství světa národních, juniorských, cateringových i regionálních týmů, stejně jako soutěžních jednotlivců přihlíželi kromě návštěvníků kromě tisíců návštěvníků také renomovaní novináři a podle extrémně přísných mezinárodně platných kritérií je hodnotilo 56 gastro expertů reprezentujících 28 národností. A český tým získal stříbro!

Kromě estetiky, skladby menu, správné a profesionální přípravy i způsobu podávání pokrmů se porota prvně zaměřovala na téma plýtvání potravinami a hodnotila celkový výkon kuchařů také podle produkce odpadu. Více jak 200 vystavovatelů představilo návštěvníkům svět gastronomie v její nejširší podobě a zpestřením jim byly konference a workshopy, obsahující také aktivity pro děti.

InterGast Culinary Team, jehož hlavním partnerem je firma zabývající se špičkovou gastrotechnikou a realizací profesionálních kuchyní InterGast a.s., se účastnil soutěže s těmi nejvyššími ambicemi. Perfektně sehraný tým byl ve složení: Lukáš Paluska – manažer – hotel Carlsbad Plaza – 4 různé fingerfoody včetně jednoho veganského, Radek David – kapitán – Aramark – 8 porcová rybí mísa a 3 předkrmy včetně jednoho veganského, Tomáš Frištenský – Aramark – 5 chodové degustační menu včetně jednoho veganského chodu, Lukáš Skála – cukrář Skála – 4 různé dezerty, Silvie Sulanská – cukrář Skála – 6 různých pralinek včetně jedné veganské a 3 helpeři: Tomáš Horák – VIP agency cuisine, Patrik Lexa – InterGast a Lukáš Sedláček – Aramark.

A už jste četli tohle?  Jak a kdy znovu otevřít HOSPODY? Profíci si sami navrhli MOŽNÝ SCÉNÁŘ...

InterGast Culinary Team bojoval o první příčky, nakonec si domů přiváží stříbrnou medaili. „Před čtyřmi roky jsme získali také stříbrnou medaili. Očekávání jsou jedna věc a realita druhá. Prošli jsme si s plackou na prsou výstaviště. Povinné focení s medailemi, abychom jako důchodci mohli vzpomínat u čaje, jaké to bylo,“ Hodnotí s úsměvem Chef Radek David a trochu vážněji dodává: „Tak jako každý kapitán, snaží se tým dovést k medaili a umístění co nejlepšímu. Jelikož kuchařské soutěže jsou krasobruslení, nikdy neodhadnete, co na to řeknou komisaři. V první chvíli jsem byl smutný, poněvadž jsme pro to udělali maximum. Tým podal skvělý výkon a člověk občas neubrzdí svoje nervy a emoce.“

O tom, že byli letos komisaři opravdu přísní a nekompromisní, svědčí také to, že zlatou medaili získaly v kategorii regionálních týmů pouze dva týmy ze Švýcarska. InterGast Culinary Team skončil na celkovém 8 místě z 20 týmů z celého světa.

Přípravy na takový šampionát jsou velmi tvrdé. Práce začíná mnoho měsíců před samotnou soutěží, kdy se vymýšlí, komponuje, vyvíjí se a testují nové receptury. Náročnost samotných před soutěžních a soutěžních dní je enormní. Spánku je minimum, bezchybné, precizní práce maximum. Mnoho stresu, cestování, řešení logistiky a vysilující stěhování věcí a surovin. Nic z toho však InterGast Culinary Team neodrazuje od toho, aby se opět nastartoval a napnul svoje další snažení do nadcházející kuchařské olympiády, která se uskuteční již za 14 měsíců.

A už jste četli tohle?  Rychlá jarní LAHŮDKA: zelená polévka podle Jana Punčocháře

Manažer týmu Lukáš Paluska shrnuje práci, která stojí před nimi takto: „Plný notes věcí na čem je potřeba zapracovat, přepracovat, udělat změny a hlavně jít dál se vztyčenou hlavou. Vše jde lépe, když víme, že na to nejsme sami a že máme po boku partnery, kteří nás v tom nenechají. Náš hlavní partner InterGast nám zajistil ubytování a skvělou kuchyni na práci. Nestlé Professional CZ & SK nám dalo peníze, které jsem použili na všechno možné a nemožné, co jsme potřebovali k bezchybnému výkonu a bezproblémovému chodu týmu. WÜSTHOF – Česká republika nám daroval nože, aby nám to dobře krájelo. Každý člen měl možnost si vybrat, jaké nože potřebuje tak, aby podal ten nejlepší výkon. Viktor Hornych z Design Gastro nám řekl, že ať si vymyslíme, co chceme, tak je to předem splněno. Paní Michalová z FOMI nám ušila rondony a pracovní zástěry tak, jak jsme si je vymysleli, aby nám to slušelo, cítili se dobře a dobře vypadali. Le Patio a Valrhona Česká republika nás zásobuje čokoládou a vodou Perrier, abychom dodržovali pitný režim. Hortim Group nám daroval zeleninu na vaření a dekoraci na tabuli. Food & Friends nám poskytla čerstvé ryby a produkty.”