GURMÁNI, pozor! Je čas, kdy to v kuchyni zaCHŘESTí. Proč si tuto LAHŮDKU dopřát?

v AKTUÁLNĚ/GASTROLIFESTYLE

Labužníci, těšte se!  Právě v těchto dnech začíná sezona chřestu. Oblíbená zelenina lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale je považována za elixír mládí.  Rada proto zní jasně: Pokud chcete dobít energii, posílit zdraví, vypadat mladistvě a sexy, jděte do chřestu!

Chřest sice není zrovna nejlevnější zeleninou, ale určitě se vyplatí si jej alespoň občas dopřát. Proč? Vysoký obsah důležitých vitamínů a minerálů a jejich kombinace dělají z chřestu ideální potravinu pro udržení fyzické i psychické kondice. Obsahuje velké množství betakarotenu, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic, a dokonce se využívá k prevenci proti některým typům rakovinného bujení.

Vysoký obsah vitamínů skupiny B, betakarotenu a zinku je ideální kombinací i pro zdravé vlasy, pleť a nehty. Velké množství kyseliny listové a niacinu napomáhá správným hormonálním procesům v těle, obnově buněk, zdravému spánku.  Chřest je i plný vitamínu C a E.

Na co zabírá?

V tradičním lidovém léčitelství se chřest používal jako povzbuzující nebo tišící prostředek při léčbě revmatismu, neuritidy, špatného zraku i bolesti zubů. Účinky této rostliny ocení lidé trpící kožními problémy, ekzémem, akné, cukrovkou. Chřestová kúra blahodárně působí i na srdce, tím, že je chřest močopudný, mu pomáhá odlehčit. Ve 100g chřestu je pouhých 17 kcal, proto je vhodným pokrmem při redukčních dietách a jako součást zdravého odlehčeného jídelníčku.  Vyhýbat by se mu však měli lidé, kteří trpí dnou, protože obsahuje více purinu, látky, která zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle.

A už jste četli tohle?  MORAVÁCI mají jasno: Které REGIONÁLNÍ POTRAVINY se nově zařadily mezi špičku?

Kuchař nad ním zaplesá

Křehké špičky chřestu připravíte v páře nebo jen krátce povaříte v osolené vodě. V kuchyni má opravdu široké využití. Chutná skvěle i samostatně, posypaný sýrem nebo politý máslem. Oblíbená je například i chřestová krémová polévka, dá se zapéct se sýrem se šunkou, přimíchat do salátů, těstovin nebo jako příloha k masu. Zelený chřest není potřeba loupat, pokud jsou jeho výhony mladé, bílý chřest loupejte nejlépe pomocí škrabky na brambory. Ale pozor! Chřest se při skladování rychle kazí, proto je nejlepší jej spotřebovat co nejčerstvější.

Okénko zajímavostí…

– Bílý chřest má nejjemnější chuť, zelený chřest se pěstuje na světle (zelenou barvu má díky slunečnímu záření) a v Česku patří k nejoblíbenějším. Fialový chřest je speciální odrůda, která se chutí příliš neliší od chřestu bílého.

– V Čechách jsou nejvhodnější podmínky pro jeho pěstování na Mělnicku.

– Největším světovým producentem chřestu je Čína, druhé v pořadí je Peru a třetí Mexiko.

– V Německu, které je největším evropským pěstitelem i spotřebitelem, je ročně vypěstováno 57 000 tun bílého chřestu (61 % domácí spotřeby).

A už jste četli tohle?  Netvařte se kysele. FERMENTUJTE!

 

Tip na rychlou mňamku: Krevety s chřestem

Na 2 porce: 30 dkg loupaných krevet (mohou být i mražené), silnější plátek másla, půlka citronu nebo limetky, sůl, pepř, 6 stonků chřestu

Jak na to?

Chřest, pokud je potřeba, oloupeme. Vložíme do hrnce s mírně osolenou vodou a krátce povaříme. Poté scedíme. Krevetky zprudka osmahneme na másle, podle chuti osolíme a opepříme a pokapeme citrusovou šťávou. Naservírujeme na talíř a dozdobíme chřestem.