Hospodská strava BEZ ZBYTEČNÉ CHEMIE? Projekt české matky hlásí, kde se ZDRAVĚJI najíte

v AKTUÁLNĚ/PROFIZÓNA

Celoevropský projekt CEFF (Certified E-Friendly Food) funguje v české republice a na Slovensku již osm let. Snaží se upozorňovat na kvalitní potraviny neobsahující konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty, které je možné rozpoznat pomocí speciálního loga. Dnes je označeno už více než tisíc potravin všech kategorií. Projekt, na jehož počátku stála iniciativa trojnásobné maminky, nově míří i do gastronomie. A první vlaštovky mezi hospodami už má…

CEFF poskytuje spotřebitelům snadnou orientaci při výběru potravin a tím jim pomoci omezit spotřebu neopodstatněných chemických přísad. Není novinkou, že přemíra tzv. éček lidskému organismu škodí. Proto je vhodné jejich spotřebu snížit a nekonzumovat je, když to není bezpodmínečně nutné. Samozřejmě ne všechna éčka jsou škodlivá nebo nějak nebezpečná, projekt sleduje především ta nejvíce diskutovaná jako např. konzervanty, glutamát, sladidla či umělá barviva.

Pokud produkt tato éčka neobsahuje, obdrží logo CEFF, které je vyobrazeno na přední, případně zadní straně obalu. „Chtěli jsme, aby byla absence těchto „nežádoucích“ éček pro spotřebitele jasně viditelná a srozumitelná, aby nemuseli dlouho studovat složení výrobku, které je mnohdy psáno třeba i malinkým, a tudíž nečitelným písmem,“ říká zástupkyně iniciativy v České republice Ivana Bednářová.

A už jste četli tohle?  Kofola a Mattoni 1873 se stanou spolumajiteli výrobce preforem pro výrobu PET lahví

Jak tvrdí realizátoři projektu, CEFF se nechce v žádném případě pouštět do diskuse o bezpečnosti, resp. škodlivosti jednotlivých éček, jeho cílem je jednoduše omezení jejich konzumace. Vznikal po dobu dvou let, a to za spolupráce odborníků na výživu a zdravý životní styl.

Od seniorů do restaurací

Tým realizátorů má za sebou již úspěšné počiny, například Pestrou stravu zaměřenou na školní stravování a stravování v domovech pro seniory. Nyní cílí na gastronomické provozy pro širokou veřejnost. Většina lidí pochopila, že stravování velmi úzce souvisí s naším zdravím. Mnoho lidí hledá v jídelním lístku zdravá, chutná, a především nutričně hodnotná jídla. Kvalitní strava by měla být koneckonců na našem každodenním jídelníčku.

Projekt CEFF pomáhá restauracím zařadit kvalitní a nutričně vyvážené pokrmy do jejich nabídky a co víc, u vybraných pokrmů označených logem Bez zbytečné chemie se můžete dozvědět jejich nutriční hodnoty. Jste zároveň ujištěni, že dané jídlo neobsahuje konzervanty, umělá sladidla, barviva a glutamáty. Logo „Vaříme bez zbytečné chemie“ na dveřích restaurace vás ujistí, že v menu najdete nutričně vyvážená jídla z čerstvých surovin.

A už jste četli tohle?  NEMILOSRDNÁ gastro data: Každý DESÁTÝ podnik karanténu NEPŘEŽIL

Jedním z příkladů je fine diningová restaurace Triton na pražském Václavském náměstí. „Do tohoto projektu jsme se zapojili moc rádi, zákazníci čím dál více v menu hledají zdravá a nutričně hodnotná jídla. V naší restauraci si mohou být jisti, že jídla připravujeme z čerstvých surovin a nutriční hodnotu konzultujeme s odborníky na výživu,“ řekl Tomáš Horák, šéfkuchař restaurace Triton Restaurant.

Foto CEFF