INSPIRACE pro fajnšmekry: POKE zázrak přisurfoval z HAVAJE AŽ DO ČECH

v GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Celý svět šílí po havajském národním pokrmu poke, který se v poslední době stává gurmánským trendem napříč kuchařskými tradicemi. Proč? Naskočte do misky plné rýže, syrových ryb a pestré zeleniny a objevte tu fantastickou vlnu také.

Sushi nebo ceviche jako čerstvé jídlo plné syrových ingrediencí v poslední době válcuje havajská mísa kombinující kousky čerstvých marinovaných mořských plodů, zeleniny a dalších skvělých věcí, po kterých tělo prahne. Kde se ale poke vzalo a kam na něj můžeme u nás zajít?

Z ostrovů na pevninu

Barevné misky vlétly na pevninu z Havaje. Předpokládá se, že poke, což v havajštině znamená sekat na kousky, bylo poprvé připraveno původními obyvateli Polynésie už před staletími. Dávno předtím než na ostrovy dorazili lidé ze západu. Zpočátku se poke připravovalo ze syrových ryb z útesů ochucených mořskou solí, mořskými řasami a drceným tungovníkem. Solení ryb bylo důležité jak pro jejich chuť, tak pro konzervaci.

Teprve v 60. a 70. letech minulého století se začalo poke přetvářet do dnešní podoby. Nudnou barvu obyčejných ryb nahradil žlutoploutvý tuňák a další pestré mořské plody jako třeba chobotnice nebo mušle. V 90. letech pak šéfkuchař Sam Choy, jeden z prvních přívrženců havajské regionální kuchyně, dostal poke na stůl masám. V roce 1991 uspořádal soutěž, ve které představil ty nejlepší recepty z celého státu. Soutěž ukázala profesionálním i domácím kuchařům, jak si mohou s poke vyhrát. I díky Samovi jsou dnes poke bowls hitem Instagramu, Foursquare i celého světa.

A už jste četli tohle?  Rum jako vášeň i investice: Je libo lahev za půl milionu? Tady ji najdete...

Miska na klasiku i podle vlastní chuti

Pokud se chcete stát domácím poke masterem, měli byste určitě zvládnout základní recept na Ahi Poke, misku s marinovaným tuňákem. Kreativitě se ale při sekání ingrediencí meze nekladou. Můžete si jednoduše namíchat i vegetariánskou variantu. Sáhněte po mangu, batátech, falafelu, hummusu, fazolích, mořských řasách a dalších skvělých věcech. Pokud to ale nejprve chcete okoukat od profíků, zajděte na poke do pražských podniků The Bowls nebo do PokeHausu.

 

Ahi Poke / Havajské poke s čerstvým tuňákem

Ingredience (pro 4 osoby)

Na poke: 500 g čerstvého syrového žlutoploutvého tuňáka (Ahi), 1 ½ šálku sushi rýže, 2 zralá avokáda nakrájená na plátky, 8 ředkviček nakrájených na plátky, 4 mrkve nakrájené škrabkou na tenké dlouhé plátky, 1 salátová okurka nakrájená na plátky, 1 hrst sekaného čerstvého koriandru, čerstvé Edamame fazole, sezamová semínka na ozdobení

Na marinádu: 100 ml sójové omáčky, 2 čajové lžičky sezamového oleje, 1 čajová lžička čerstvého strouhaného zázvoru, 3 jarní cibulky pokrájené na kolečka (část nechte na ozdobení), 2 lžíce drcených makadamových ořechů, 1 lžíce sušených mořských řas Wakame, ½ čajové lžičky vloček sušených červených chilli papriček, ½ lžičky mořské soli Maldon

A už jste četli tohle?  Kam v Praze (nejen) na zvěřinu? Chuťový i vizuální zážitek slibuje DEER

Postup

  1. Ve střední misce smíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, zázvor, 2/3 jarní cibulky, ořechy, mořské řasy, vločky chilli a sůl.
  2. Tuňáka nakrájejte na kousky o velikosti asi 2×2 cm, přidejte ho k marinádě a promíchejte. Misku překryjte fólií a nechte maso marinovat v lednici asi 2 hodiny.
  3. Rýži uvařte podle návodu na obalu nebo v rýžovaru.
  4. Vyndejte z lednice namarinovaného tuňáka a vše ještě jednou promíchejte. Do servírovací misky nandejte porci rýže. Navrch doprostřed dejte porci tuňáka. Okolo postupně naskládejte porci avokáda, ředkviček, mrkve, okurky a fazolí. Nakonec vše dozdobte sezamovými semínky, jarní cibulkou a lísky koriandru.
  5. Podávejte na stůl se sójovou omáčkou extra pro dochucení.

Foto Wikipedia