Sezona šťavnatých, voňavých a vitaminy nabitých jahod právě nastala! Tak neváhejte a využijte toto oblíbené ovoce i ve vaší kuchyni. Lze z nich totiž vykouzlit nespočet lahodných pokrmů a jsou i zdravější alternativou ke sladkostem plným cukru a umělých přísad.
Jahody jsou oblíbené jak mezi dětmi, tak mezi dospělými. Mohou je jíst samotné, přidávat do jogurtů nebo z nich připravit osvěžující smoothie. Jahody jsou ideální součástí snídaně, salátů či jako fit svačina během dne. Můžete je přidat například do salátu s rukolou, kozím sýrem a balzamikovou redukcí, nebo je použít jako přísadu do domácích limonád a koktejlů. Jahody jsou také vynikající na výrobu domácích džemů a marmelád, které se budou hodit během zimních měsíců. A pokud nemáte dostatek kulinářské inspirace, vyzkoušejte některých z našich receptů.
Jahodová zmrzlina
12 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | MRAZENÍ: 5 HODIN
Suroviny: 500 ml smetany ke šlehání Boni, 390 g slazeného kondenzovaného mléka, 220 g jahodového džemu Karlova Koruna, 150 g čerstvých jahod, rozmačkaných.
Jak na to?
Ve velké míse vyšlehejte dotuha smetanu. V jiné míse smíchejte kondenzované mléko a jahodový džem a do této směsi vpravte šlehačku. Tekutou zmrzlinu nalijte do formy 22 × 12 cm nebo jakékoli nádoby, která se hodí do mrazáku a jde uzavřít. Nádobu s víčkem nechte v mrazáku 4 – 5 hodin do ztuhnutí. Po 2 hodinách do směsi přidejte čerstvé jahody a jemně promíchejte. Podávejte zmrzlinovým dávkovačem nebo si pomozte menším hrnečkem.
Toust s jahodovým krémem
4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | OPÉKÁNÍ: 10 MINUT
Suroviny: 220 g čerstvého smetanového sýru, 80 g jahodového džemu Karlova Koruna,1⁄2 lžičky nastrouhané citronové kůry, 2 vejce, 80 ml mléka, špetka soli, 1⁄2 lžičky vanilkového cukru, 15 g másla, 8 plátků bílého toustového chleba, kukuřičná strouhanka na obalení, 120 g jahod nakrájených na plátky, javorový sirup
Jak na to?
Smíchejte změklý smetanový sýr, jahodový džem a citronovou kůru. V míse důkladně prošlehejte vejce, mléko, sůl a cukr. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo. Polovinu plátků chleba potřete jahodovou směsí, přiklopte zbylými chlebovými plátky. Naplněné chleby obalte ve vaječné směsi a ve strouhance a opečte z obou stran dozlatova na másle. Rozkrojte na půl, položte na servírovací talíř a ozdobte plátky jahod. Podávejte s javorovým sirupem.
Nepečený jahodový koláč
8 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | CHLAZENÍ: 1–3 HODINY
Suroviny: 500 ml smetany ke šlehání Boni, 100 g moučkového cukr, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g, jahodového džemu Karlova Koruna, 200 g máslových sušenek PENNY, 450 g jahod nakrájených na tenké plátky.
Jak na to?
Ve velké míse smíchejte smetanu s oběma cukry a vyšlehejte tuhou šlehačku. Do šlehačky zapracujete jahodový džem a odložte stranou. Na dno obdélníkové formy 20 × 20 cm rozetřete tenkou vrstvu šlehačky, na ni rozložte vrstvu sušenek. Pokračujte vrstvou šlehačky, nakrájenými jahodami a sušenkami. Vrstvy ještě jednou nebo dvakrát zopakujte, zakončete šlehačkou s jahodami. Přikryjte a dejte do chladu na 1 hodinu, aby byl koláč pevný, nebo na 3 hodiny, kdy bude měkčí a vláčnější.
Ricotové noky s jahodami
4 PORCE | PŘÍPRAVA: 15 MINUT | VAŘENÍ: 10 MINUT
Suroviny: 500 g ricotty SAN FABIO, 80 g změklého másla, 2 vejce, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 250 – 300 g polohrubé mouky. NA OMÁČKU: 200 g zakysané smetany BONI, 250 g jahod, 2 lžíce krupicového cukru.
Jak na to?
Prošlehejte ve větší míse ricottu, máslo, vejce a citronovou kůru. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte řídké těsto. Vykrajujte z něho lžící nočky, vhazujte je do vařící vody, po 10 minutách je vylovte děrovanou naběračkou do misky. Nočky pokapejte rozpuštěným máslem. Do hlubokých talířů rozdělte zakysanou smetanu, přelijte jahodami rozmačkanými s cukrem, přidejte nočky a podávejte. Můžete navíc ozdobit lístky máty a poprášit moučkovým cukrem.
Jahodové tiramisu
15 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 30 MINUT | CHLAZENÍ: 2 HODINY
Suroviny: 110 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 250 g mascarpone , 220 g smetanového sýru, 480 ml smetany ke šlehání, 160 g cukrářských piškotů, 160 ml pomerančové šťávy, 350 g jahod, nakrájených na plátky, 2 hrsti bílé čokolády, nastrouhané nahrubo.
Jak na to?
Ušlehejte oba cukry s mascarpone a čerstvým sýrem, přilijte smetanu a vyšlehejte dotuha. Na dno skleněné nádoby rozložte cukrářské piškoty a pokapejte je pomerančovou šťávou. Rozetřete na ně směs s mascarpone a naskládejte jahody. Vrstvy zopakujte. Navrchu budou jahody ozdobené bílou čokoládou. Dejte na 2 hodiny chladit do lednice.
Více inspirace na www.penny.cz
Foto PENNY