Jak a kdy znovu otevřít HOSPODY? Profíci si sami navrhli MOŽNÝ SCÉNÁŘ…

v AKTUÁLNĚ

Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací (AHR ČR) předložily předsedovi vlády návrh na postupné otevírání provozoven obchodů, služeb a gastronomických zařízení v České republice. Podnikatelské organizace zároveň deklarovaly, že jsou připravené zapojit se do prací na harmonogramu otevírání jednotlivých segmentů obchodu a služeb a nastavit a zavést přísná hygienická a epidemiologická opatření tak, aby se minimalizovala rizika přenosu nákazy v nově otevřených provozovnách. Co konkrétního v čele s Václavem Stárkem, prezidentem AHR ČR, navrhují tyto organizace pro gastro podniky?

Otevírání gastronomických podniků a dalších služeb:

Otevření gastronomických provozů je možno rozdělit do dvou fází nad rámec stávajícího prodeje přes ulici.
Základním limitem pro otevření gastronomických provozů je však odstranění povinnosti na těchto místech nosit roušky. S tímto opatřením, je jakákoliv konzumace v restauracích nemožná.

prezident AHR ČR Václav Stárek

Dále je nezbytné, aby i nadále mohly otevřené provozy využít programu ANTIVIRUS, protože z počátku bude provoz restaurace limitován počtem hostů a sníženou poptávkou a tudíž budou stále v provozu nižší stavy zaměstnanců. Zároveň je nutno prodloužit program ANTIVIRUS pro sektor cestovního ruchu na delší období, než pouze po dobu nouzového stavu a s ním spojených krizových opatření.

A už jste četli tohle?  Online CHOVÁNÍ hostů se změnilo. Jak se s tím mohou GASTRO PODNIKY vypořádat?

V první fází ve druhé polovině dubna by byly otevřeny gastronomické provozy, které zajišťují prodej teplého jídla, a to v omezeném čase 6:00-21:00. Další typy gastronomických provozoven mohou dále prodávat prostřednictvím výdejových okének a rozvážkových služeb. Navrhujeme zvážit uvolnění zákazu prodeje ubytovacích služeb. Případně dalších služeb, které nepředstavují riziko koncentrace více osob na jednom místě.

Ve druhé fázi po konci dubna se otevřou další gastronomické provozovny bez časového omezení.

Všeobecně doporučujeme zavést tato pravidla:

1) Limity počtu hostů u stolu a jejich rozestupy
2) Zrušení povinnosti nošení roušky v restauraci minimálně pro hosty restaurace
3) Desinfekce rukou u vstupů personálu, vchodů pro hosty a na toaletách
4) Pravidelná desinfekce míst častého kontaktu – madla dveří, platební terminály pro kreditní karty, umyvadla apod.
5) Desinfekce stolů a židlí před usazením každého nového hosta
6) Zajištění pravidelné výměny rukavic a řádné desinfekce rukou personálu během provozu
7) Školení zaměstnanců v oblasti hygieny
8) Mytí nádobí a ostatního inventáře s dostatečným podílem čisticích prostředků a pouze horkou vodou – studené mytí zcela zakázat v první vlně
9) Využití certifikovaných sanitačních prostředků
10) Zvýšená sanitace technických zařízení restaurace – vybavení kuchyně, výčep, skladovací prostory apod.

A už jste četli tohle?  Chcete se seznámit s německými víny? Nenechte si ujít přehlídku

Zároveň je pro služby cestovního ruchu klíčové otevření hranic ČR pro příjezdy zahraničních turistů. V tomto smyslu by měly být nastaveny alespoň předpokládané termíny, se kterými by se předběžně dalo pracovat. Zvláště v Praze, kde je poměr zahraničních turistů značný, bude tento krok klíčovým momentem pro oživení cestovního ruchu a otevírání restaurací. Mnoho zařízení včetně gastronomických bude do konce zákazu příjezdu zahraničních turistů zřejmě uzavřeno.