Jak se vyznat v NEALKO pití a nenaletět FINTÁM výrobců? Tady je NÁVOD!

v AKTUÁLNĚ/GASTROLIFESTYLE

Není nealko jako nealko. Jestli patříte mezi vyznavače veškerých tekutin prostých alkoholu, pak byste se měli dobře podívat na to, co to vlastně pijete. Málokdo má totiž povědomí o tom, co musí označené nápoje splňovat. Znáte rozdíl mezi pomerančovým nektarem a pomerančovou šťávou? Podívejte se na nejčastější finty.

Zajímavostí je, že česká legislativa nepovažuje za nealkoholický nápoj například mléko nebo nealkoholické pivo. Jak uvádí Svaz výrobců nealkoholických nápojů, nejoblíbenějším pitím českých zákazníků jsou limonády. Co to ale přesně je? Jde o nápoj vyrobený z vody a koncentrátu připraveného z různých surovin. Zpravidla bývají syceny CO2, nemusí ale obsahovat prakticky žádnou ovocnou složku. K nejoblíbenějším patří kolové a citrusové limonády. My Češi si rádi dopřejeme také mnoho druhů džusů, správně řečeno ovocných a zeleninových šťáv. Jak se ale vyznat v jejich kvalitě?

Džusy jsou největší lháři?

Dobrou zprávou je, že obsahují nejvíce ovocných či zeleninových složek a podle příslušné vyhlášky ministerstva zemědělství pouze pro ně smí výrobci používat označení „džus“, „juice“, „100 %“, „stoprocentní“, nebo výrazy obdobného významu. Ne všechny jsou ale stoprocentní. Z některých druhů ovoce totiž nelze takový jednodruhový džus vyrobit! Například banán. Tento nápoj bývá míchán s jinými druhy ovoce, většinou s jablkem, takže se spíše než o „stoprocentní“ džus jedná o stoprocentní klamání.

A už jste četli tohle?  Zkuste ROSTLINNÉ PONDĚLÍ, stoletou vychytávku, která VZPRUŽÍ TĚLO a ušetří PŘÍRODU

„Podíl ovocné složky je nejčastějším předmětem klamání spotřebitele ze strany nepoctivých výrobců. Dražší druhy ovoce mohou být nahrazovány ovocem jiným, a tak třeba džus označený jako „stoprocentní malina“ obsahuje dominantní jablečnou složku. Zákazník by měl vždy sledovat nejen líbivý obal, ale především údaje o složení nápoje,“ vysvětlil před časem Zdeněk Huml, výkonný ředitel Svazu výrobců nealkoholických nápojů.

Nektar – co to vlastně je

Pokud jste si mysleli, že nektarem jsou označovány lahodné nápoje plné ovoce, pak jste na velkém omylu. Nektary jsou totiž sice šťávy z ovoce či zeleniny, ale zředěné vodou a mnohdy také doslazované. Pokud už si kupujete tento druh nápoje, sáhněte nejlépe po nektarech vyrobených například z jablek, hrušek, broskví nebo ananasu – tedy po ovoci, jehož šťáva je vhodná pro přímou spotřebu. Takové nektary totiž musí obsahovat alespoň 50 procent ovoce. Jinak tomu je s kyselou šťávou (bílý, černý či červený rybíz, citrony, limety), tady české legislativě stačí minimální obsah 25 procent. To samé platí také pro druhy ovoce s vysokým podílem dřeně (banány, papája, mango, liči, granátová jablka, atd.).

A už jste četli tohle?  Jak chutná Korea? To zjistí návštěvníci říjnového veletrhu FOR GASTRO & HOTEL

A co když je podíl ovocné složky v nápoji nižší než tyto hodnoty? Pak se jedná o takzvaný ovocný nebo zeleninový nápoj. Ovšem v těchto případech jsou stopy po ovoci mizivé – zhruba 1 až 12 procent. V limonádách a ochucených vodách však stopy po ovoci či zelenině nehledejte, buď je neobsahují vůbec, nebo ve zcela malém procentu.

 

Nealko nápoje podle obsahu ovoce a zeleniny

Druh nealkoholického nápoje Podíl ovocné/zeleninové složky
ovocné/zeleninové šťávy 100 %
nektary se sladkou šťávou (např. jablko) minimálně 50 %
nektary s kyselou šťávou (např. limetka) minimálně 25 %
ovocný/zeleninový nápoj 1 – 12 %
limonády nemusí obsahovat žádnou ovocnou či zeleninovou složku

Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů