Takhle si zajistíte ZDRAVÝ sladký život!

v GASTROLIFESTYLE

Cukr vyměňte za stévii!

Dáváte přednost přírodním produktům? Pak vás určitě zaujmou doslova zázračné účinky exotické rostliny stévie, která je stále populárnější i u nás. A není se čemu divit. Kromě toho, že je zdravou náhražkou rafinovaného cukru a všech umělých sladidel, je i skvělou léčivkou na nejrůznější neduhy.

Sladili s ní už indiáni

Říká se jí všelijak. Stévie sladká, cukrová, sladká tráva, medové lístky nebo třeba sugar baby. Jde o tropickou rostlinu, která pochází z Jižní Ameriky, kde její zázračné účinky objevili indiáni z kmene Guaráni. Ti si s ní sladili nejen nejrůznější nápoje a jídla, ale znali i její léčivé účinky. Použití stévie je téměř nekonečné. Má sladkou chuť, proto výborně poslouží všem, kteří hledají alternativu cukru. Oblíbená je hlavně u diabetiků, protože nemá žádné kalorie. Cukrovkáři s ní mohou sladit podle libosti, a navíc tato bylina podporuje přirozené ozdravení slinivky u diabetu II. typu. Na rozdíl od umělých sladidel nemá karcinogenní účinky a nepřispívá k artróze jako rafinovaný cukr.

Pomáhá zhubnout

Chcete zhubnout pár kilo, ale bez sladkého zkrátka nevydržíte? Pak stačí osladit si kafe nebo čaj pár lístky stévie, a chutě na sladkosti vás obratem přejdou. Skvěle totiž nahrazuje cukr, přitom je bez kalorií, takže se vám neusadí ani gram tuku. Takto ošálit chutě se doporučuje hlavně při večerních záchvatech vlčího hladu. Podobně působí i při neodolatelné chuti na alkohol nebo cigaretu.

A už jste četli tohle?  Bylinková MAGIE: Co je dobré mít V KUCHYNI vždy po ruce?

Je libo sušenou nebo kapky?

Sušenou stévii nebo extrakt z ní je možné koupit v zelených lékárnách, v bylinkářstvích, přes internetové obchody s přírodními produkty nebo v prodejnách zdravé výživy. Listy jak sušené, tak čerstvé nebo mražené se používají jako přírodní sladidlo. Doslazovat s ní můžete nejrůznější nápoje, cukrovinky nebo i těsta. S lístky a natí se běžně sladí tak, že je přelijete horkou vodou a používá se výluh. Do kafe či čaje stačí tři lístky. Takto zdravě můžete osladit třeba i marmelády, limonády, rýžinebo kompoty.

Vyroste i v paneláku

Stevie je bíle kvetoucí rostlina, která miluje teplo a světlo. Roste i u nás, ale měla by být předpěstována v zahradnictví, a pak vysazena nejlépe v polovině května buď ve skleníku nebo na slunné místě. Dobrou úrodu je možné sklidit i za oknem v paneláku. Čím více bude na slunci, tím budou její listy sladší. Keřík dospívá zhruba po 17 týdnech. Zpočátku roste velmi pomalu. V momentě, kdy výhonky dorostou do 20 až 30 cm, začnou se sklízet.. Listy by se měly sestříhávat každé dva měsíce a nasušit nebo zamrazit. Z jediné dospělé rostliny lze získat až půl kila sušiny ročně, což nahradí asi 100 kg cukru. Stévie je totiž až 300x sladší než cukr! Rostlina přezimuje nejlépe v místnostech pod 17ºC. Před zimou se sestříhá a nechá vyschnout. (jan)

A už jste četli tohle?  POTRAVINOVÝ ŠTÍT proti nemocem? Pět porcí ovoce a zeleniny DENNĚ

Stévie není jen sladidlo

  • Používá se v kosmetice, kde funguje jako blahodárná pleťová voda.
  • Můžete si z ní doma vyrobit i velmi účinnou pleťovou masku.
  • Dezinfikuje ústní dutinu, uklidňuje afty a záněty.
  • Extrakt z této rostliny zklidňuje pokožku spálenou sluncem.
  • Zahání chutě na sladké.
  • Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech.
  • Snižuje únavu.
  • Podporuje dobré trávení.
  • Nemá žádné kalorie, takže pomáhá v boji s obezitou a při hubnutí
  • Zvyšuje mentální aktivitu
  • Snižuje chuť na tabák a alkohol
  • Urychluje hojení nejrůznějších ran
  • Léčí akné a ekzémy
  • Omezuje tvorbu zubního kazu hlavně u dětí
  • Je vhodná pro diabetiky, protože zvyšuje produkci inzulinu
  • Uleví při pálení žáhy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.