Jak si zpestřit JÍDELNÍČEK? Zkuste hutnó hanáckó kuchyni!

v RECEPTY

I když jsme teď většinou zavřeni mezi čtyřmi stěnami, nezapomeňte, že dobré jídlo dokáže vždycky zvednout náladu. A inspirace? Tu zkuste najít v rázovité a pořádně výživné hanácké kuchyni. Rozhodně si pošmáknete a zajíte i všechny chmury!

  

Králík na zelí

Suroviny: 1 králík, 50 dkg vepřového bůčku, sádlo, 1 palička česneku, 2 cibule, pepř, sůl, kmín, 1 kg kysaného zelí

Jak na to: Do pekáče na rozpuštěné sádlo vložíme rozporcovaného králíka a vepřový bůček, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme česnek a cibuli. Pečeme v zakrytém pekáči do měkka. Čtvrt hodiny před dopečením nasypeme do pekáče ke králíkovi kyselé zelí. Králíka dopečeme tak, aby zůstala šťáva. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem.

 

Nočky s tvarohem

Suroviny: 1 l mouky, 3/8 l mléka, 4 žloutky, ze 4 bílků sníh, 3 lžíce mouky, může se přidat trochu prášku do pečiva, strouhaný tvaroh, cukr, máslo

Jak na to: Všechny suroviny se smíchají dohromady a pomocí lžíce se do vařící vody vkládají malé kousky. Uvařené nočky se vyndají na mísu, posypou strouhaným tvarohem, cukrem a omastí máslem.

A už jste četli tohle?  Jídlo na webu pomáhá se záchranou restaurací, do konce roku je pro ně bez poplatků

 

Domácí huspenina

Suroviny: vepřové koleno, dvě vepřové nožičky, jazyk, 30 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), bobkový list, celý pepř, nové koření, ocet

Jak na to: Ve slané vodě uvaříme pěkné vepřové kolínko, vepřové nožičky a jazyk společně s kořenovou zeleninou, s přidáním bobkového listu, celého pepře a nového koření hezky doměkka. Potom všechno nadrobno pokrájíme, vložíme do čistého vývaru, podle chuti můžeme přikápnout trochu octa, dáme do pekáčku a necháme vychladnout – ztuhnout.

 

Vývar s tvarůžkovou placičkou

Suroviny: 1 kg hovězích kostí, 2 l vody, 4 bobkové lístky, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g cibule. Na placičku: Olomoucké tvarůžky, 2 vejce, 100 g hl. mouky, 100 g mléka, čerstvé bylinky, 100 g oleje

Jak na to: Omyté kosti, zeleninu a koření vložíme do studené vody, přivedeme k varu, příkon tepla ztlumíme na minimum a necháme mírně vařit cca 2 hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Hotový vývar scedíme přes jemné síto. Obrané maso, mrkev a petržel nakrájíme na malé kostky a vkládáme do vývaru před expedicí. Tvarůžková placička: Do střední mísy postupně přidáváme všechny suroviny – hladkou mouku, vejce a trošku mléka. Vyšleháme hladké těstíčko a přidáme čerstvé bylinky. Na plotně si rozpálíme pánev na lívance, kterou jsme vymastili olejem. V těstíčku obalíme planá kolečka Olomouckých tvarůžků z obou stran. Dbáme na to, aby těstíčko bylo dost husté a nestékalo z tvarůžků. Obalené tvarůžky vložíme do lívanečníku a opékáme z obou stran dozlatova. Nakonec vložíme do připraveného vývaru.

A už jste četli tohle?  Online CHOVÁNÍ hostů se změnilo. Jak se s tím mohou GASTRO PODNIKY vypořádat?

 

Krkovice s tvarůžkovým tatarákem

Suroviny: 4 plátky uzené krkovice, petrželová nať na ozdobení. Na tvarůžkový tatarák: 1 balení Olomouckých tvarůžků, 1 menší cibule, 1 červená kapie, sůl, pepř, mletá paprika, chilli, olivový olej

Jak na to: Krkovici nakrájíme na tenké plátky a smotáme ji do kornoutu. Ten poté naplníme směsí tvarůžkového tataráku a ozdobíme snítkou čerstvé petrželové natě. Tvarůžkový tatarák: všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky a dochutíme kořením. Touto směsí plníme kornouty z krkovice. Podáváme s opečeným toustem.

 

Steak z Hané

Suroviny: 200g vepřová kotleta, sůl, mletý pepř, olej, 1 menší cibule – nakrájet na měsíčky, 1 klobása na půl kolečka, 2 plátky šunky na proužky, smetana na vaření 1dcl, 1 česnek na plátky

Jak na to: Kotletu naklepeme, osolíme a okořeníme a na vymaštěné rozpálené pánvi opečeme z obou stran. Na druhé pánvi si na oleji osmahneme cibulku, přidáme klobásu, šunku, česnek a vše necháme opéct. Dochutíme solí a přidáme smetanu. Hotový pokrm zkompletujeme a jako vhodnou přílohu můžeme podávat domácí opékané brambory.

 

FOTO: Sdružení cestovního ruchu Střední Morava