Je tu podzim a s ním DÝNĚ: Jak ji zařadit do JÍDELNÍČKU?

v GASTROLIFESTYLE

Začátky podzimu znamenají krajinu hrající všemi barvami. Je to ale také období, kdy vrcholí sklizeň dýní. Je velká škoda, že si mnoho lidí tento oranžový poklad spojuje s podzimem především kvůli svátku Halloween, a to jen v podobě do tmy svítících ozdob. Dýně má mnohem víc co nabídnout. Mimo blahodárných účinků na naše zdraví z ní lze vykouzlit na talíři skvělá a chutná jídla, která pomohou ke štíhlejším křivkám.

Dýně je jednou z několika málo druhů zeleniny, kterou můžete v kuchyni využít beze zbytku. Každá část má v sobě jiné potřebné živiny a spolu tvoří dokonalý celek. Dýně je z 90 % tvořena vodou spolu se spoustou důležitých minerálních látek. Voda na sebe v organismu váže škodlivé toxiny, které se pak z těla vyplavují pryč.

Dužina jako zdroj vitamínů a vlákniny

Dýňová dužina obsahuje mimo vody také pro tělo prospěšnou vlákninu, která podporuje trávení a správnou funkci střev. Bohatá je také na důležitý antioxidant beta-karoten, který chrání organismus a je zdrojem vitamínu A. „Obsažené vitamíny a minerály v dýňové dužině mohou blahodárně působit i na vaši pokožku. Dokážou rozzářit pleť a dodat jí elasticitu, pomohou i s vráskami. Z dužiny si můžete připravit také hydratační masku, která pleť příjemně vyživí,“ radí Tereza Vincourová, výživová poradkyně KetoMix.

A už jste četli tohle?  Radegast uvařil PIVO ZE VZDUCHU. Díky technologii od ČVUT upozorňuje na nedostatek vody

Semínka nevyhazujte

Většina lidí dýni rozkrojí, vydlabe a semínka vyhodí. Dělají ale velkou chybu. Semínka jsou plná minerálů, nejvíce hořčíku, zinku a železa. Ty podpoří imunitní systém a ochrání před srdečními chorobami. Když je hodíte na pánev a zprudka nasucho opražíte, stanou se i skvělou křupavou pochoutkou pro podzimní večery u filmů.

Uvařte si z dýně a nebojte se o postavu

Pokud jste se rozhodli zhubnout nebo si jen držíte linii, dýně by ve vašem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje minimum kalorií, ale jakékoliv jídlo s touto božskou zeleninou vás příjemně zasytí. Samozřejmě záleží na tom, s čím dýni zkombinujete. Receptů je spousta, a to nejen slaných, ale i sladkých. „Pokud se rozhodnete připravit si typicky podzimní dýňový koláč a nasypete do něj spoustu bílého cukru, nemůžete čekat, že to vaši linii neovlivní. Doporučuji přípravě jídel věnovat potřebný čas a přemýšlet nad všemi ingrediencemi. Především nad tím, zda je nelze nahradit zdravější variantou. V případě cukru třeba čekankovým sirupem,“ popisuje Tereza Vincourová.