Když je CUKR nuda, TOHLE všechno UMÍ taky OSLADIT život

v GASTROLIFESTYLE

Říká se, že cukr je pro lidské tělo jako žíravina nebo droga vyvolávající těžkou závislost. Zároveň ale nabízí „jen“ sladkou chuť. Existuje mnoho možností, jak ho ze svého života vypudit, ulevit tělu a potěšit chuťové pohárky. RESTmistr přináší pár tipů k vaší osobní cukrové revoluci…

Třtina je klasika

Kvalitní hnědý cukr třtinový je chutnou a mnohem zdravější variantou. Obsahuje minerály, vitamíny i vlákninu. Existuje jeho ještě vybroušenější varianta, a tou je třtinový extrakt. Ten pojímá širší škálu stopových prvků, které nás udržují v dobré kondici. Látky jsou v přirozené přírodní formě, což umožňuje jejich snadné vstřebávání. Melasa pomáhá léčit choroby srdce a cév, vyrážky, nemoci kloubů, nervovou soustavu a posiluje imunitu. Výborně poslouží například jako sladidlo při pečení.

Kokosová cukřenka

Věděli jste, že existuje i kokosový cukr? Tato lahůdka se vyrábí z nektaru květů kokosových palem. Nektar se usuší do podoby krystalů, přináší chuť podobnou karamelu. Jeho bonusem je množství minerálů jako hořčík, draslík, zinek a železo. Je bohatý na vitamíny skupiny B. Skvěle pasuje ke kávě nebo koktejlům a ocení ho i diabetici.

A už jste četli tohle?  Pohanka jako SUPERPOTRAVINA: Jídlo chudých zažívá RENESANCI

Stévie pro hubnutí

Co se týká její chuti, má své odpůrce. Sladká tráva jménem stévie je ale v poslední době velmi propagovanou variantou doslazování. Obsahují ji už i některé komerční nealkoholické nápoje. Tato rostlina pochází z Jižní Ameriky, kde její zázračné účinky objevili indiáni z kmene Guaráni. Ti si s ní sladili nejen nejrůznější nápoje a jídla, ale znali i její léčivé účinky. Oblíbená je hlavně u diabetiků, protože nemá žádné kalorie. Je k mání v sušené podobě, jako extrakt nebo v tobolkách. Dá se vypěstovat i v paneláku. Osladí vše od nápojů po cukroví nebo ji můžete využít při zavařování.

Nekalorické agáve

Sirup z agáve se vyrábí speciální technologií odpařování ve vakuu při teplotě 45°C. Tím se zachovají všechny účinné látky. Sirup má vysokou sladivost, proto ho stačí poloviční množství. Je nízkokalorický, proto je vhodný pro diabetiky a lidi, kteří drží kvůli obezitě redukční dietu.

Sirup z hlíz jakonu

Osvěžující hlízy jakonu obsahují oligosacharidy, které na rozdíl od jednodušších cukrů nezvyšují hladinu cukru v krvi. Mohou ho tedy užívat jednak diabetici, ale i lidé s redukční dietou. Co vlastně umí oligosacharidy? Jsou významným probiotikem potlačujícím hnilobné procesy, tvorbu jedů ve střevech a napravují střevní mikroflóru. Hlízy této rostliny jsou také zdrojem antioxidantů, draslíku, vápníku, hořčíku a údajně umí zbrzdit stárnutí! Sirup se vyrábí odpařováním vylisované šťávy. Chutná jako květový med.

A už jste četli tohle?  SIRUPY a KONCENTRÁTY z obchodu? Ovoce je jasně v MENŠINĚ!

Ovocný cukr

Ovocný cukr neboli krystalická fruktóza je asi o 30 procent sladší než běžný řepný cukr, spolu s glukózou je součástí sacharózy, dále je obsažen v medu, ve zralém ovoci a v květných nektarech. Používá se místo běžného cukru a mohou ji i diabetici.

Med sladí i léčí

O jeho účincích se píší už i knihy. Med je nejen zdravým sladidlem, ale také spolubojovníkem proti množství chorob. Podporuje tvorbu probiotických bakterií ve střevech, čímž přispívá k zlepšení imunity i trávení. Snižuje cholesterol a jeho užívání má preventivní vliv na rakovinu tlustého střeva. Naše babičky používaly med na hojení popálenin, jizev a vředů.

Sladké historické okénko:

Slovo pro cukr je v evropských jazycích odvozeno z arabského sukkar a to ze sanskrtského śarkarā (= sladký). Kolem roku 6000 př. n. l. se pěstování cukrové třtiny rozšířilo z Melanésie do Indie a Persie. Z Indie pocházejí i první zmínky o vaření sladké šťávy z cukrové třtiny v 5. století, odkud se v 7. století tato technika přenesla do Číny. Zahuštěná šťáva se nalévala do kuželovitých dřevěných nebo hliněných nádob, kde krystalizovala; tak vznikly homole cukru. Do Říma se saccharum dováželo už v pozdní antice jako lahůdka a luxusní zboží.

A už jste četli tohle?  Není RAW jako RAW: Jak NENALETĚT při přechodu na SYROVOU stravu

Zdroj: Wikipedia