KDYŽ PIVO POMÁHÁ: Kolem Radhoště roste 1500 nových jedlí

v AKTUÁLNĚ

Zalesňování Beskyd pokračuje. K lepšímu zadržování vody v krajině jsou potřeba nejen mokřady, ale i zdravé lesy. Pivovaru Radegast a ČSOP Salamandr se za přispění dobrovolníků povedlo během jediného dne vysadit přes 1500 sazenic jedlí na severních svazích hory Radhošť v Moravskoslezských Beskydech.

Na okrajích Národní přírodní rezervace Radhošť jsou kvůli dřívějšímu hospodaření místy skupiny nepůvodních smrků, které se začínají pomalu rozpadat. „Nové jedle jednak přispějí k návratu různorodosti do krajiny, jednak zlepší zasakování vody na prudkých svazích,“ říká Josef Jalůvka, manažer značky Radegast, která aktivitu podpořila. S výsadbou sazenic jedlí pomáhaly také na dvě desítky dobrovolníků

Beskydské lesy tvořily dříve jedle a buky až z 86 %. Cílem současného zalesňování je obnova přirozené skladby lesa prostřednictvím původních sazenic. „Sazenice jedlí jsme vypěstovali ze semen původních stromů, které mají jedinečné genetické vlastnosti. Díky tomu jsou mnohem lépe přizpůsobeny do těžkých podmínek beskydských vrcholů,“ vysvětluje Vojtěch Bajer, předseda ČSOP Salamandr, neziskové organizace, která se mimo péče o vybrané beskydské mokřady věnuje také zalesňování.

Národní přírodní rezervace Radhošť vznikla v roce 1995 a dnes se rozprostírá na ploše téměř 145 hektarů, zejména na severních svazích hory Radhošť (1 129 m. n. m.) v nadmořské výšce 800 až 1 100 metrů. Rezervace byla založena k ochraně vrcholových porostů a významných rostlinných druhů. Celé území pak leží v Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

A už jste četli tohle?  Radegast nabízí první svrchně KVAŠENÉ PIVO ve své historii

Šetří vodu

Pivovar Radegast investoval za posledních 12 let desítky milionů korun do vodohospodářských projektů a během tohoto období snížil spotřebu vody potřebnou na výrobu piva o 38 %. V posledních třech letech spotřebovává průměrně 2,54 hl vody na výrobu 1 hl piva. Zařadil se tak mezi pivovary, které patří v šetření s vodou k nejlepším na světě.

Unikátní systém rybníčků vybudovaný v okolí nošovického pivovaru čistí přírodním způsobem dešťovou vodu odcházející z pivovaru. Každý rok se tak v průměru vyčistí asi 20 velkých 50metrových bazénů. Ekologické pisoáry nainstalované v Radegastovnách zase šetří vodu v hospodách. Měsíčně může jít o úsporu až 250 000 litrů pitné vody.

Foto a zdroj: Prazdroj.cz