Zkuste si zpestřit sváteční menu pochoutkami, které budou vonět a chutnat jako z pohádky. Jablkovo-skořicové sušenky, nebo kynuté uzlíky, karamelový cheesecake, ale také maso s těmito ingrediencemi pro labužníky připravila Kofola ve spolupráci se slovenským šéfkuchařem Petrem Vargem. Jeho kuchařské umění ochutnaly i světové hvězdy. Letos můžete u svátečního stolu být za hvězdu i vy. Pokud si k tomu naservírujete i vánoční novinku, limitovanou edici Kofola Karamel nebo Kofola Jablko se skořicí, československé Vánoce mohou začít.
Vánoční skořicovo-jablečné sušenky
Těsto: 100 g sušených jablek, 100 g krupicového cukru, 100 g másla pokojové teploty, 200 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, 1 prášek do pečiva
Postup: Rozmixujte sušená jablka, poté do nich přidejte cukr, máslo a přisypávejte mouku smíchanou se špetkou soli a práškem do pečiva. Dobře promixujte, vznikne vám drobenka. Odložte si dvě lžíce stranou. Přidejte do tohoto těsta pěkné velké vajíčko a opět rozmixujte. Z těsta udělejte váleček, který pokrájíte na čtvrtiny a poté každý kousek na 6 menších částí. Vznikne vám 24 kousků. Udělejte z nich kuličky. Na plech dejte pečící papír a položte kuličku, rozmačkejte ji na tvar kolečka o průměru asi 4 cm. Na vrch nakonec nasypte trošku odložené drobenky. Vložte do trouby, kterou jste vyhřáli na 200 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Vytáhněte, nechte vychladnout a můžete servírovat.
Skořicovo-jablečné uzlíky
Těsto: 320 ml plnotučného mléka, 60 g másla pokojové teploty, 85 g cukru krystal, 500 g hladké mouky, 10 g sušeného droždí / 5 g kuchyňské sody, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky soli, máslo na vymaštění mísy, 1 žloutek a lžíce mléka na potírání
TIP kuchaře: Pokud do těsta použijete kombinaci droždí, nebo sody, a prášku do pečiva, těsto bude nadýchanější.
Náplň: 200 g sušených jablek, 100 g másla pokojové teploty, 30 ml plnotučného mléka, 55 g cukru krystal, 20 g skořice
TIP kuchaře: Jablka použijte zcela suchá, křupavá. Pokud budou měkká, nebude je možné rozmixovat podle potřeby.
Postup: V teplém mléce rozmíchejte cukr a sušené droždí. Do mísy robota navažte mouku, sůl a prášek do pečiva. Přidejte máslo pokojové teploty, postupně přidávejte směs z mléka a nechte mísit přibližně 10 minut. Těsto bude jemně mastné a poněkud lepkavé. Ruce si potřete máslem, aby se vám na ně nelepilo těsto, a přeložte jej do čisté mísy potřené máslem. Přikryjte potravinovou fólií, čistou utěrkou a nechte kynout přibližně hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte náplň. Sušená jablka rozmixujte úplně na jemno. Smíchejte je s máslem a postupně přilévejte teplé mléko smíchané s cukrem a skořicí. Do náplně můžete místo jablek použít ve stejném množství i ořechy dle vlastní chutě.
Vykynuté těsto přeložte na podložku, řádně jej roztáhněte a rovnoměrně potřete náplní. Těsto přeložte na dvakrát a opět rukama roztáhněte. Nakrájejte těsto na 20 stejných pásů o tloušťce 1,5 až 2 cm a šířce přibližně 2 cm. Každý pás namotejte na ruku a zauzlete. Ukládejte na dva plechy vystlané pečícím papírem, potřete žloutkem smíchaným s mlékem a pečte při teplotě 180 °C přibližně 20 minut. Po vytažení nechte vychladnout.
Karamelový cheesecake
Těsto: 150 g máslových sušenek, 80 g másla, hrst opražených nasekaných lískových ořechů, špetka soli
Náplň: 500 g sýra Philadelphia nebo mascarpone, 250 ml bílého jogurtu, 200 g bílé čokolády, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky
Karamel: 100 g krupicového cukru, 3 lžíce vody, 100 g másla, 80 ml smetany na šlehání, ½ lžičky soli
Postup: Rozdrcené sušenky a ořechy smícháme s máslem. Vysypeme do dortové formy, vystlané pečícím papírem, a rovnoměrně rozmačkáme, uhladíme pouze na dno formy. Použijeme dortovou formu o průměru 24 centimetrů. Bílou čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Mezitím si utřeme mascarpone, vajíčka, mouku a jogurt. Je dobré, aby všechny přísady měly pokojovou teplotu. Pokud budou příliš studené, čokoláda se nám při míchání srazí. Když je čokoláda vychladlá, postupně ji zamícháme do krému, ten pak vylijeme do formy a pečeme asi 50 minut při teplotě 170 °C. Když je cheesecake upečený, na krajích je už tuhý, ale ve středu ještě jemně třaslavý. Necháme vychladnout a dáme ho na noc do chladničky ztuhnout. Druhý den si připravíme karamel. Cukr spolu s vodou necháme pomalu zkaramelizovat, poté přidáme máslo, smetanu a mícháme. POZOR, smetana nesmí být studená, je dobré si ji předtím trochu zahřát. Karamel se nejprve srazí, ale při míchání nad malým plamenem se opět nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec přimícháme i sůl, abychom dostali jemnou slanou příchuť karamelu. Sůl přidáváme podle chuti. Necháme vychladnout. Před podáváním celý cheesecake polijeme slaným karamelem.
Vepřová panenka s jablkovým pyré a skořicí
Ingredience: 800 g vepřové panenky, lžíce sušeného česneku, lžička čerstvě mletého nového koření, 10 g tymiánu, 400 g červených jablek, 200 g másla, lžička dijonské hořčice, olivový olej, sůl, 5 g skořice (malá čajová lžička)
Postup: Připravte si vodní lázeň s udržitelnou teplotou 63°C. Panenku odblaňte, očistěte, osolte, opepřete a nechte 5 minut při pokojové teplotě. Na pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a panenku zprudka opečte z každé strany do hněda (max. 3 minuty). Připravte si velký (5l) uzavíratelný sáček na vaření. Vlijte do něj 100 ml olivového oleje, vsypte sušený česnek, tymián, vložte do něj maso, zatřeste, aby se marináda dostala na celý povrch panenky, vysajte vzduch, uzavřete a vložte na 90 minut do vodní lázně. Po uvaření vytáhněte, otřete do sucha papírovou utěrkou a opět opečte na pánvi z každé strany do hněda. Nechte 2 minuty odpočinout a nakrájejte.
Jablka očistěte, odstraňte jadérka, nakrájejte a vařte pod pokličkou v malém množství nesolené vody. Vařte do měkka a nechte odpařit co nejvíce vody. Následně jablka sceďte a rozmixujte do hladka. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, 1 lžičku dijonské hořčice, skořici a vyšlehejte sametově jemné pyré. Dochuťte jen solí. Na mělký talíř servírujte pyré, vedle uložte panenku. Maso polijte olivovým olejem, opepřete. Ozdobte čerstvým tymiánem. Jako příloha je vhodná spařená kapusta připravená na másle, ale pochutnáte si i na bramborách pečených na kachním sádle, posypaných bylinkami, například petrželkou, či tymiánem.
Recepty a foto: Kofola