Lahůdka pro hrdé PIVAŘE: Svatováclavský KROUŽKOVANÝ speciál

v AKTUÁLNĚ

Dne 28. září slaví pivaři svůj svátek a pivovar Holba pro ně uvařil dárek  ̶  Svatováclavský  kroužkovaný speciál, polotmavé pivo s vlastní recepturou a 4,9 procenty alkoholu. Hlavní roli hraje poctivý ležák plné chuti, do kterého se přidává rozkvašená mladina. Ta v určitém stadiu tvoří působivé bílé kroužky v pěně, proto kroužkovaný. V Holbě ho uvařili v elitní edici kalendáře speciálů a v omezeném množství 350 hl. Jde o sudové pivo s distribucí do gastro provozoven.

Polotmavý speciál je dílem vyladěné receptury a pivovarnického fortele. V Holbě tentokrát vsadili na kombinaci běžných a barevných sladů. To dává speciálu nejen mohutné tělo a plnost v chuti, ale i krásně sytou barvu. Je granátová až do hněda v krásném kontrastu se smetanovou pěnou, hustou a stabilní. Fajnšmekrům určitě neunikne pozvolně se rozvíjející hořkost či osobité aroma.

Obojí je dílem Žateckého poloraného červeňáku, proslulé chmelové odrůdy. „Hořkost je zapotřebí pohlídat, na to si dávám velký pozor. Nezáleží jen chmelu, ale také na způsobu chmelení. Důležité je, aby hořkost neulpívala a nepřebíjela tělo piva “ říká sládek Luděk Reichl. Jeho hořkost navíc harmonicky kontrastuje s lehce nasládlou chutí s tóny karamele a čerstvě pražených kávových zrn. „Navozuje tak jedinečný chuťový pocit, který je těžké popsat, to jednoduše musíte zažít,“ přibližuje Luděk Reichl. Degustační zážitek ukončí osvěžující vlna kvasničné chuti. Tento speciál si záměrně zachovává vysoký počet živých kvasinek a pro kvasnicová piva typický zákal.

A už jste četli tohle?  Kde se vzal TATARÁK a z čeho tuhle lahůdku připravit?

Svatováclavský kroužkovaný speciál Holba je slavnostním nápojem. Obzvláště zajímavé je jeho párování se sýry, bílými rybami z grilu a pochutnáte si na něm i při prostém přípitku bez jídla.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv.Václava. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.