LEKCE o prošlých POTRAVINÁCH: Kdy sníst a kdy vyhodit?

v AKTUÁLNĚ

Taky prošlou potravinu pro jistotu šmahem vyhodíte? Možná zbytečně plýtváte. Prošlé jídlo totiž nepatří automaticky do koše. Jak ale poznáte, že se jídlo po uplynutí expirační doby smí ještě bez obav sníst? Čtěte dál…

Praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit, vydala spotřebitelská organizace dTest. Podle tamních odborníků si stačí jen správně osvojit pojmy a budete mít jasno! Výrobci totiž uvádějí na potravinách buď datum minimální trvanlivosti, nebo datum spotřeby – použitelnosti. A my, zákazníci, tyto pojmy často zaměňujeme.

Minimální trvanlivost do…

Datum minimální trvanlivosti najdete na odolnějších a pomaleji se kazících potravinách. Vyjadřuje, že v nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem. To však neznamená, že po něm se již nedá sníst. Pokud jsou potraviny skladovány v příhodných podmínkách, je možné je po uplynutí data minimální trvanlivosti nejen jíst a pít, ale také prodávat s upozorněním, že datum minimální trvanlivosti již uplynulo.

Pokud jste výrobek s označením „minimální trvanlivost do“ skladovali v předepsaných podmínkách a má neporušený obal, zkontrolujte, jak vypadá, jakou má vůni, zda chutná dobře, zda neobsahuje plíseň nebo jiné škůdce. Pokud ne, můžete si na takovém výrobku bez obav pochutnat.

A už jste četli tohle?  Jak a kdy znovu otevřít HOSPODY? Profíci si sami navrhli MOŽNÝ SCÉNÁŘ...

Například správně uskladněné těstoviny, mouka nebo rýže vydrží v pořádku i rok po uplynutí minimální trvanlivosti. Pokud jste měli jogurty v lednici, je možné je sníst i pět dní po expirační době.

Spotřebujte do…

Ale pozor! Označení výrobku „spotřebujte do“ už upozorňuje na datum spotřeby neboli použitelnosti a určuje dobu, do kdy je u rychle se kazících potravin zaručena bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Najdete jej například na zákuscích, rybách, mletém mase, balených houbách nebo u výrobků z chladicího pultu.

Potraviny se po uplynutí data spotřeby nesmí dál prodávat. Není bezpečné je ani konzumovat. Existují i takové potraviny, na kterých se neuvádí žádné datum jako například čerstvá zelenina a ovoce, lihoviny, víno, pekařské výrobky, ocet, sůl nebo žvýkačky.