MED bojuje proti BACILŮM i mdlé kuchyni. Jak ho spojit s FLÁKOTOU nebo se salátem?

v GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Když máš rýmu, dej si čaj s medem. Když nechceš sladit cukrem, nahraď ho medem. Když potřebuješ vzpruhu v milostném životě, zařaď mezi povzbuzovače med. Tento přírodní génius však hladí také chuťové pohárky. Jak spojit med s masem, kdy se hodí do salátu a proč je vlastně tak zdravý?

Ne náhodou je med považován za životabudič a elixír mládí. Obsahuje totiž velké množství vitamínů, minerálů a bílkovin. Třeba A, C, B1, B2, B6, B12, D, K, E. Z minerálů je to vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo. Dále obsahuje mateří kašičku, aminokyseliny, enzymy, pyl a éterické oleje.

Je také ideálním prvním krokem pro hříšníky, kteří se chtějí zbavit závislosti na rafinovaném cukru, ale sladkou chuť zkrátka potřebují. Med tvoří voda a jednoduché cukry: glukóza, sacharóza a fruktóza. Ty jsou méně kalorické a tělo je navíc dokáže rychle zpracovat, takže jsou i okamžitým zdrojem energie.

Medové fígle do kuchyně

Pokud si potrpíte na dipy nebo marinády, med je téměř povinností. Rozumí si skvěle například s chilli, česnekem, hořčicí, rozmarýnem, tymiánem nebo balsamikovým octem. Masu na grilu vyrobí lahodnou kůrčičku – jen pozor na připalování. Co se týká výběru masa, asi nejideálnějším spojencem je pro kuřecí maso, které je samo o sobě nepříliš výrazné. Skvěle dochutí paličky, špízy, ale v kombinaci s bylinkami i klasické kuřecí steaky. Fajnšmekři se medu nebojí ani ve spojení s vepřovým masem nebo grilovanou zeleninou.

A už jste četli tohle?  Příběh hotelu „ALKRÓN“, o kterém mluvili v Pelíšcích: FENOMÉN hostil i Chaplina a vstal ze socialistického popela

Jak na skvělou rychlomarinádu? Spojte med se stroužkem protlačeného česneku, čerstvým tymiánem, pepřem a trochou oleje. Rozmíchejte do vláčné marinády a uložte namarinované maso na chvíli (nebo klidně do druhého dne) do lednice k odpočinku. Solte až na konci grilování, těsně před servírováním.

Pokud zatoužíte po salátu s medovou zálivkou, používejte v kombinaci s aromatickými sýry (třeba koza), citronovou šťávou, balsamikovým octem, rukolou, slaninou nebo třeba s ořechy. Snese se skvěle i s červenou cibulí, vše záleží na chuti kuchaře. Ale pozor, nepřeslaďte! Stačí jedna lžíce medu do celého salátu.

Med s čajem i cibulí

Tento včelí produkt je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Dokáže ničit bakterie a nemá vedlejší účinky. Skvěle pomáhá při léčbě virózy nebo při potížích dýchacích cest. Podává se samotný nebo s bylinkovými čaji, s cibulovou šťávou, zázvorem či česnekem. Důležité je dopřávat si med pravidelně několikrát denně už při prvních příznacích onemocnění, a to až do úplného vyléčení.

Jedna nepříliš známá vychytávka. Pokud si medem sladíte čas, dbejte a to, aby teplota nápoje v okamžiku doslazování medem nepřesahovala 50 stupňů Celsia. V opačném případě budou znehodnoceny účinné látky.

A už jste četli tohle?  Není RAW jako RAW: Jak NENALETĚT při přechodu na SYROVOU stravu

Co ještě dokáže?

Pomáhá při nespavosti, nervovém vypětí, stresu, depresích a migrénách nervového původu, uklidňuje a zlepšuje náladu. Je účinný jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemocech, operativních zákrocích či při jiném výrazném vypětí organismu. Urychluje léčení žaludečních vředů, zlepšuje trávení. Působí jako prevence některých druhů rakoviny (např. rakoviny tlustého střeva). Je považován za afrodiziakum! Detoxikuje tělo, pomáhá i s kocovinou a následky otrav. Léčí záněty žlučníku a regeneruje játra a upravuje vysoký krevní tlak, rozšiřuje a čistí cévy a posiluje srdce.

Není med jako med. Jak vybrat ten správný?

  • Neberte ten, který se ve sklenici při naklonění rychle přelévá
  • kvalitní med mašličkuje – při stékání ze lžičky by měl na hladině vytvářet zřetelné záhyby vypadající jako mašličky
  • cukernatění medu je v pořádku. Když zůstává i po delší době tekutý, vybrali jste špatně. Výjimkou je med akátový, který teče až rok
  • Obsahuje med konzervanty, sirupy nebo barviva? Pak pryč od něj. Kvalitní produkt tohle nepotřebuje.