Milovníci plzeňského piva, seznamte se. Tohle je nový MISTR VÝČEPNÍ!

v AKTUÁLNĚ/PROFIZÓNA

Titul mistra výčepního v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender, kterou každoročně pořádá Plzeňský Prazdroj, získal Simon Balonek z pražské hospody U Kruhu. O vítězi finálového kola se již tradičně rozhodovalo v plzeňském pivovaru. Simon uspěl v konkurenci téměř tří stovek přihlášených výčepních z celé České republiky. Novým členem exkluzivního klubu Honorary Connoisseur profesor Jan Pirk.

O titul soutěžili finalisté ze sedmi regionálních kol v polovině srpna na nádvoří plzeňského pivovaru, kde předvedli své umění čepovat zlatý plzeňský ležák. Soutěžní úkoly nebyly jednoduché, kromě čepování se museli vypořádat se slepou degustací různých pivních značek a vědomostním testem. „Vítěz musí dokázat, že kromě zručnosti při čepování piva má hluboké znalosti o historii plzeňského ležáku, jeho výrobě i o správné péči o pivo v hospodě. Samozřejmě musí umět pivo dobře načepovat a správně naservírovat,“ vysvětluje emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda odborné poroty Václav Berka.

O tom, že všechny výše zmíněné dovednostmi ovládá, přesvědčil porotu Simon Balonek z hospody U Kruhu. Cenu za druhé místo si odnesla Eliška Rajchmanová z kutnohorské restaurace V Ruthardce. Bronz pak putoval do pražské restaurace Červený Jelen, pro kterou ho získal Miroslav Nekolný. Vítěz čtrnáctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal trofej a možnost absolvovat cestu po evropských hospodách, které čepují Pilsner Urquell. Přímo v Plzeňském Prazdroji si také může uvařit vlastní várku piva. Titul Master Bartender je především zárukou pro hosty, že si užijí plzeňský ležák v té nejvyšší kvalitě.

A už jste četli tohle?  Kofola a Mattoni 1873 se stanou spolumajiteli výrobce preforem pro výrobu PET lahví

Simon Balonek nebyl jediným oceněným v rámci slavnostního galavečera. Spolu se soutěží o nejlepšího výčepního proběhla letos poprvé i soutěž o Nejsympatičtějšího mistra výčepního, kterým se stal Michal Španěl. „Charisma výčepních bychom neměli podceňovat, mnoho lidí se vrací do hospody kromě skvěle načepovaného piva právě za svým oblíbeným výčepním. Ten by měl zákazníky zaujmout také příjemným vystupováním a přirozeným šarmem,“ dodal Václav Berka.

Další ocenění, které Plzeňský Prazdroj každoročně předává, nese název Výčepní legenda. Cena je určena výčepním, kteří se své profesi věnují s nadšením a zápalem po většinu svého profesního života. Letos se výčepní legendou stal Emil Drmota z restaurace U zlatého slona.

Oceněn byl i profesor Jan Pirk (uprostřed)

U příležitosti slavnostního ceremoniálu byl předán i titul Honorary Connoisseur, který uděluje Plzeňský Prazdroj významným osobnostem, které se dlouhodobě a nezávisle zasazují o šíření slávy zlatého plzeňského piva doma i ve světě. V letošním roce přibyl do tohoto exkluzivního „klubu“ světoznámý kardiochirurg a příznivec plzeňského ležáku profesor Jan Pirk. „Z udělení titulu Honorary Connoisseur mám velkou radost.  Být ambasadorem tak význačné značky známé po celém světě musí být pro každého velká čest. Plzeňský ležák si ale vychutnám se stejnou chutí, jako dřív,“ říká Jan Pirk.

A už jste četli tohle?  Výsledky kontrol potravinářské INSPEKCE 2019: Další plus pro ČESKÉ PRODUKTY

Zdroj a foto: Prazdroj.cz