Bylinky už jsou retro: Zkusili jste JEDLÉ KVĚTINY?

v GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Ano, ano. Všichni víme, že bylinky jsou dokonalým kořením pro pestrou škálu pokrmů. Většina vařících po nich pravidelně sahá v regálech supermarketů, ti odvážnější mají své domovy obležené truhlíky. Řekněme si ale velkou pravdu – bylinky už nepřekvapí. Chcete něco nového na svém talíři? Vyzkoušejte jedlé květy. Uděláte dojem chuťový i vizuální.

Výhodou jedlých květů je, že si je můžeme poměrně snadno sami vypěstovat nebo jednoduše natrhat na louce nebo v sousedovic zahrádce. Květy je můžeme přidávat do čajů, nápojů, polévek, salátů, ozdobit jimi dezerty, sýry, zmrzlinu. Dají se ale také „konzervovat“ – pomocí oleje a octa, který tak získá specifickou chuť. Je možné je smažit a dokáží ovonět třeba cukr. Které jsou ty NEJ?

Karafiát jako pikoška

Okvětní lístky karafiátu mají kořenitou a sladkou vůni. Jak je servírovat? Před použitím musíte odstranit bílou část okvětních lístků, protože ty mají nahořklou chuť. Okvětní lístky se nejlépe hodí pro výrobu sirupu, ale jako zpestření je můžete přidávat i do ovocných salátů, šťáv nebo dokonce do vína.

A už jste četli tohle?  BALENÍ jídla v 21. století: Kdy se plasty HODÍ a kdy ŠKODÍ?

Begónie se stopami ovoce

Begónie jsou okrasné květiny hýřící barvami. Co je na nich ale zvláštní, je jejich nečekaně ovocná příchuť. Proto se s velkou oblibou fajnšmekrů často využívají i při vaření. Okvětní lístky jsou skvělou přísadou do ovocných i zeleninových salátů, kterým dodají luxusní chuť i atraktivní barevnost.

Maceška chutná tak, jak voní

Vůně macešky je jemně sladká. Tato kytka poslouží nejen jako dekorace na talíři, ale je příjemné přimíchat ji i do letních salátů. Vytvořit si můžete i jedlou dekoraci v podobě mražených květů, stačí je potřít bílkem, posypat jemným krystalovým cukrem a nechat zaschnout.

Posh orchidej

Orchidej je proslulá nejen svou krásou, ale oplývá i vlastností skvělé chuti. Přidat ji můžete do salátů nebo třeba svého hosta překvapit tím, že květ vložíte do skleničky se šampaňským. Tato kombinace vypadá dokonale a navíc kytku poté můžete i sníst.

Šípková růže s vitamíny

Obsahuje velké množství vitaminu C a podle zasvěcených rad si ho zachovává i po usušení. Dají se z ní připravit osvěžující nápoje. Okvětní lístky růží ozdobí a vylepší chuť všem druhům dezertů. Také se mohou přidávat do ovocných šťáv a použít k přípravě růžového sorbetu.

A už jste četli tohle?  MED bojuje proti BACILŮM i mdlé kuchyni. Jak ho spojit s FLÁKOTOU nebo se salátem?

Pampeliškové koření

Pampelišky jsou plné antioxidantů a minerálů, obsahují hlavně velké množství draslíku. Rostliny jsou sice hořké, ale pikantně okoření salát. Výborný je také pampeliškový sirup. Tato divoce rostoucí květina se přidává i do čajových směsí.

Co nejíst?

Při květinových hodech ale dávejte pozor na to, co hodláte zkonzumovat. Některé květiny nám totiž mohou ublížit.  Mezi ně patří například květy šalvěje, verbeny, hrachoru, narcisu, oleandru, azalek, rododendronů, kaly a některých orientálních květin.

Když sbíráte, tak…

…brzy ráno nebo později odpoledne, kdy slunce zachází, protože obsahují víc vody, jsou čerstvější, prostě k nakousnutí.

…vynechte rostliny v blízkosti silnic a znečištěných oblastí

…kontrolujte, zda nejsou květy poškozené nebo napadené škůdci

…nejezte prašníky, tyčinky, pestíky

…pracujte jen s květy, které dobře znáte

 

Květinové kostky ledu

Skvěle vypadají v míchaných nápojích nebo ledových čajích. Umyjte vybrané květy, např. levandule, popence, fialky nebo sedmikrásky, dejte je do formiček na led, zalejte vodou a nechte zamrazit. A potom přidáváte do koktejlů.

Cukr s levandulí

Levandulové květy smícháte s cukrem a uzavřete do nádoby. Cukr získá asi po dvou týdnech vůni levandule a ještě při slazení limonád nebo posypání zákusků vypadá zajímavě. Stejně můžete použit okvětní plátky růží.

A už jste četli tohle?  Takhle si zajistíte ZDRAVÝ sladký život!

Smažené chryzantémy

Chryzantéma má tradici v asijské kuchyni pro svoje pozitivní účinky na organismus – snižuje cukr v krvi, zlepšuje vidění a celkově posiluje tělo. Květy se smaží obalené v solamylu nebo společně s masem a česnekem. Z listů a stonků chryzantémy se dá připravit i špenát.

Jahodový džem s fialkami

Džem připravíte obvyklým způsobem a na závěr přidáte umyté a usušené květy fialek. Případně, když jde to džem pro dospělé, můžou se přidávat květy macerované v bílém alkoholu.