MORAVÁCI mají jasno: Které REGIONÁLNÍ POTRAVINY se nově zařadily mezi špičku?

v AKTUÁLNĚ

V Moravskoslezském kraji se udílel titul Regionální potravina a značku kvality si v této oblasti odneslo téměř třicet výrobců. Jestli patříte mezi vyznavače opravdu dobrý potravin, podívejte se, jaká volba vás určitě nezklame. Které lahůdky aktuálně rozšířily seznam těch nejlepších potravinářských výrobků v Moravskoslezském kraji?

Letos se o značku kvality, čerstvosti a jedinečnosti ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců.  „Značku Regionální potravina vnímám jako podporu a povzbuzení našim farmářům či producentům, kteří ke své práci přistupují poctivě a s nadšením. Cena je určena pro menší společnosti, často jsou to rodinné firmy. Značka Regionální potravina má na ně upozornit a pomoci jim dostat se do povědomí lidí, aby je začali vyhledávat a naše místní producenty nákupem podpořili,“ uvádí náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro životní prostředí a zemědělství Jarmila Uvírová, která je členkou hodnotící komise.

Co nejvíce zachutnalo?

Komise hodnotila a ochutnávala skoro stovku nejrůznějších výrobků. Značku nakonec získali například bezlepkový Větrník s čokoládovou polevou z produkce firmy Labumix, BIO Kozí jogurtové mléko z Vítkova nebo Hlavnický tvaroh z farmy. Mezi Regionální potraviny se dále zařadil i řízný světlý ležák Skřečoňský Žabák, uzený bůček speciál z jatek Machač, trvanlivé cibulové tyčinky od společnosti Havlík Opal, Libavský med květový nebo zelí s jablky a křenem od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova. Cenu hejtmana pak získaly produkty Hlavnické jogurtové mléko s příchutí vanilky z produkce Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice, bezlepkový Ovesný hrníček s jablky a skořicí od otické firmy SEMIX PLUSO a Farmářské brambůrky česnekové, které jsou z produkce společnost E-VITAE ovoce zelenina z Havířova.

A už jste četli tohle?  Bílkoviny ničí nemoci i stres

O co jde?

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Obstojí jen ti NEJ!

V soutěži mohou obstát jen nejlepší produkty. Ve 13 krajích ČR zvítězí za každou z devíti kategorií pouze jeden výrobek. Prestižní značka je určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Hodnotící komisi tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

A už jste četli tohle?  RADEGAST se dal na ŠETŘENÍ přírody. Na výrobu JEDNOHO půllitru potřebuje 1,26 litru VODY

Zdroj a foto: Moravskoslezský kraj