Tipy jak nakopnout tělo pomocí CHILLI

v GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Taky už vám zima leze na nervy a potřebovali byste nějakou vzpruhu? Jedním z osvědčených „dopingů“ pro tohle zdlouhavé období je chilli. Tohle pálivé koření je možné používat do jídla, nápojů, ale například si jej dopřát také v dávce čokolády. Nejenže se zahřejete a prokrvíte, ale také vám tento produkt pomůže v boji proti bacilům.

Předtím, než se s námi pustíte do zimní chilli kúry, poctivě zhodnoťte vlastní toleranci pro pálivá jídla a nápoje, aby se pro vás jejich konzumace nestala spíše než účinným spojencem nepříjemným zážitkem. A hlavně – po přípravě si pořádně umyjte ruce, abyste si nezanesli tohle pálivé koření do očí.

 Opravdový cloumák

Potřebujete: půl lžičky chilli, 2 cm zázvoru, pepř, med, půl citronu.

Příprava: Uvařte půl litru vody, do hrnku připravte směs chilli, nastrouhaného zázvoru, lžíci medu. Vše zalijte vroucí vodou a nechte zhruba 10 minut louhovat. Poté nápoj přeceďte a nechte zchladnout. Do ještě teplého nápoje nalijte vymačkanou šťávu z půlky citronu. Pokud patříte mezi opravdové „drsňáky“, můžete navíc přidat do nápoje nastrouhaný stroužek česneku.

A už jste četli tohle?  RADA NEJEN NA VÁNOCE: Jak vyzrát na přejídání za dlouhých zimních večerů?

Lilkovo-chilli pomazánka

Potřebujete: stroužek česneku, 500 g lilku, 1 svazek petrželky, pepř, sůl, chilli papričku, pečivo

Postup: Rozpulte lilky, propíchejte vidličkou a vložte do předehřáté trouby. Při teplotě 200 °C pečte půl hodiny. Poté vyjměte měkkou dužinu, rozmixujte spolu s olivovým olejem, nasekanou petrželkou, česnekem, papričkou, solí a pepřem. Nechte vychladnout a podávejte s čerstvým pečivem.

Ďábelský čokoládový nápoj

Potřebujete: 1 lžíci medu, 50 g chilli hořké čokolády 70%, 500 ml mléka, čerstvou meduňku, čerstvou chilli papričku, dle chuti šlehačku

Postup: Do mléka rozlámejte čokoládu, papričku zbavte jader a nakrájejte na malé kousky. Poté vše přiveďte k varu, po půl minutě přidejte med. Ozdobte lístkem meduňky a kouskem papričky.

Chilli podle Obamy

Potřebujete: 1 cibule, 1 zelená paprika, stroužky česneku (dle chuti), 450 g mletého krůtího nebo hovězího masa, kmín, oregano, kurkumu, bazalku, 1 lžíci chilli mletého, 2 lžíce červeného vinného octu, 1 plechovku loupaných rajčat, 1 plechovku červených fazolí

Postup: Čím pohostit amerického prezidenta Baracka Obamu? Nakrájejte oloupanou cibuli a česnek, papriku zbavte semínek a nakrájejte na drobno. Rozehřejte v hrnci olivový olej, přidejte zeleninu a orestujte doměkka, poté přidejte maso a restujte dohněda. V misce smíchejte kurkumu, oregano, kmín, bazalku a chilli a vsypte na maso. Přelijte vinným octem a promíchejte. Přidejte krájená rajčata a duste na mírném plameni, až se rajčata uvaří. V cedníku propláchněte fazole, přidejte do hrnce a vařte pár minut. Podávejte optimálně s porcí jasmínové rýže, můžete pokrm nakonec posypat čedarem.

A už jste četli tohle?  S Romanem ŠMUCLEREM o zubech a jídle: Škodí ŽVÝKAČKA? Kolik v životě dáme za ZUBY? …a znáte „ostravské bělení“?

Mangové chutney

Potřebujete: 1 mango, 1 celou skořici, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci    chilli omáčky, 1 lžíci tekutého medu, 1/4 lžičky římského kmínu

Postup: Rozpalte v pánvi olivový olej, zprudka opečte římský kmín s kouskem celé skořice. Přimíchejte mango nakrájené na malé kostičky, jablečný ocet, med, chilli omáčku a krátce provařte. Vyndejte skořici, směs přelijte do misky a nechte vychladnout. Servírovat můžete teplé i studené, ideálně ke grilovaným nebo pečeným masům. Skvěle chutná teké s teplým čerstvým pečivem – to pro hosty vegetariány.