NEJLEPŠÍM VÍNEM březnového kola soutěže „SUCHÁ VÍNA ONLINE“ je chardonnay z vinařství PIÁLEK&JÄGER

v PROFIZÓNA

Jedenáct vzorků vín ochutnali v úterý 10. března ve Valticích při druhém letošním hodnocení členové Unie enologů ČR. Do stovky exkluzivních suchých vín soutěže „Suchá vína online“ se dostaly jen 3 vzorky. Nejvíce bodů získalo Chardonnay grand reserva No.6 z roku 2016 z Vinařství Piálek&Jägr. Tentokrát překročilo minimální hranici 85 bodů ze 100 pouze 6 vzorků.

Chardonnay grand reserva No.6 z roku 2016  v hodnocení dosáhlo 88,89 bodů. Vítězné víno pochází ze znojemské vinařské podoblasti. „Toto Chardonnay zrálo 20 měsíců na sudu a je velmi harmonické, vyvážené v chuti. Projevuje se v něm dobře spojená kyselina a výborná práce se sudem,“ hodnotí František Koudela a dodává, že ve vůni je víno plnější, ovocnější až bylinkové, se stopou dřeva, ale v nuancích, kdy je zachovaná odrůdovost. „V dochuti je velmi dlouhé a předpokládá se, že ještě má potenciál, na to aby zrálo v lahvi,“ doplňuje František Koudela Chardonnay grand reserva se hodí výborně do gastronomie, k bílým masům, a pro toho kdo neholduje červenému vínu, může být dobrou volbou i ke steaku, právě pro svou tříslovinu a výraznou stopu ze sudu.

A už jste četli tohle?  VÁNOCE NA CHMELU? Přijďte ochutnat Hulváta a další vánoční pivní speciály

Druhé letošní setkání členů Unie enologů ČR s hodnocením vín bylo již dvacátým za dobu existence Unie enologů. Celkem již posoudili 228 vín, z nichž 138 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučujícím alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším.  „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

Unie enologů České republiky, z.s. byla založena v roce 2014 zakládající pěticí členů: Milošem Michlovským,  Františkem Mádlem, Petrem Ptáčkem, Markem Petrjánošem a Mojmírem Baroňem, který je předsedou spolku.  K dnešnímu dni má 42 členů. Cílem Unie enologů je sdružovat enology působící v České republice, organizovat odborné semináře k podpoře výzkumu a vzdělávání svých členů v oblasti vinohradnictvím, enologie, vinařství, zajišťovat světu pro vinařskou a vinohradnickou veřejnost, podporovat spolupráci s ostatními vinařskými organizacemi.