Nevíte co s DÝNÍ? Mrkněte, jak s ní válí ITALOVÉ

v RECEPTY

Dýně by rozhodně neměla sloužit jen jako podzimní dekorace. I když dá její okrajování kapku zabrat, je možné z ní vykouzlit takové dobroty, až všichni nad talíři žasnou. Parádní inspiraci můžete načerpat v italské kuchyni a po vzoru žhavých Italů dýňové menu zapít proseccem.

 

Bruschetta s ricottou, dýní a jablky

Suroviny: 2 hrnky na kostičky nakrájené máslové dýně, 1 hrnek na kostičky nakrájených jablek, půl lžičky mleté skořice, čtvrt lžičky mletého muškátového oříšku, čtvrt lžičky mletého nového koření, čtvrt lžičky mletého hřebíčku, lžička soli, lžička mletého černého pepře, francouzská bageta,1 kelímek sýru ricotta, 4 stroužky česneku, 6-8 lístků čerstvé bazalky, 6 lžic olivového oleje, balzamikový krém

Jak na to: Troubu předehřejte na 220 °C. Kostičky muškátové dýně a jablek dejte do mísy a promíchejte je se dvěma lžícemi olivového oleje, skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, půl lžičkou soli a půl lžičkou pepře. Směs dejte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte 15 minut. Ricottu promíchejte se zbývající solí a pepřem a odložte stranou. Na dvou lžících olivového oleje zlehka orestujte prolisovaný česnek a nasekané bazalkové lístky. Promíchejte s dýňovo-jablečnou směsí po vyndání z trouby. Zbývajícím olejem potřete plátky francouzské bagety (cca 8 plátků) a vložte je na 4-5 minut do trouby. Po vyndání je ihned potřete ricottou a navrstvěte připravenou směs dýně a jablek. Na závěr dozdobte balzamikovým krémem a podávejte.

A už jste četli tohle?  Jak ŠMAKUJE Moravskoslezsko? To ukáže fakt ORIGINÁLNÍ gastrofestival

Dýňovo-hruškový krém

Suroviny: 1 máslová dýně, 2 hrušky, 3 lžíce másla, 3 cibule, 3 stroužky česneku, lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru, půl lžičky skořice, sůl, pepř, cca půl litru kuřecího vývaru. Na ozdobu: krutony, 3 lžíce najemno nasekané pancetty, 3 lžičky nasekané petrželky

Jak na to: Očištěnou dýni nakrájejte na větší kusy a dejte na plech s pečícím papírem do vyhřáté trouby (180 °C). Hrušky oloupejte, překrojte na půl a zbavte jadřinců. Po 20 minutách je přidejte k dýni a pečte doměkka dalších cca 25 minut. Měkkost dýně zkontrolujte vidličkou. V hrnci nechte na másle zesklovatět nasekanou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Po chvíli vložte do hrnce pečenou dýni a hrušky a zalijte kuřecím vývarem. Osolte, opepřete, přidejte skořici a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte. Je-li krém příliš hustý, přidejte vývar. Při servírování dozdobte krutony, nasekanou pancettou a petrželkou.

Dýňové těstoviny s italskou klobásou

Suroviny: 500 g těstovin rigatoni, 200 g italské klobásy salsiccia, 2 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 4 stroužky česneku 250 g čerstvého špenátu, 425 g dýňového pyré, čtvrt lžičky sušené šalvěje, sůl, pepř

A už jste četli tohle?  Tipy jak nakopnout tělo pomocí CHILLI

Jak na to: Těstoviny vařte podle pokynů na balení. Počítejte s tím, že část vody z těstovin použijete na přípravu omáčky. Ve velké pánvi restujte cca 8 minut náplň italských klobásek. Maso dejte stranou, do pánve přilijte olivový olej a zlehka na něm osmahněte nasekanou šalotku a prolisovaný česnek. Na této směsi nechte zavadnout lístky špenátu. Přidejte dýňové pyré, šalvěj, osolte a opepřete. Při kořenění myslete na výraznou chuť italských klobás. Pomalu vmíchejte asi půl hrnku vody z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence omáčky. Vraťte do pánve maso a na závěr přimíchejte scezené těstoviny.

Dýňové tiramisu

Suroviny: 6 žloutků, 3/4 hrnku cukru, 1 hrnek dýňového pyré, 1/3 hrnku mléka, 500 g mascarpone, 400 ml smetany ke šlehání, 5 lžic moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 hrnek silné kávy, 4 lžíce kávového likéru, cukrářské piškoty, kakao na posypání. Dýňová směs koření: 3/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, špetka mletého hřebíčku, čtvrt lžičky mletého nového koření

Jak na to: Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. V rendlíku svařte mléko s dýňovým pyré. Přidejte dýňovou směs koření, ponechte si ale čtvrt lžičky koření stranou na závěrečné dozdobení. Horkou dýňovou směs smíchejte opatrně s vyšlehanými žloutky, vraťte do rendlíku a vařte do zhoustnutí. Po vychladnutí důkladně promíchejte s mascarpone. V další míse ušlehejte dotuha šlehačku s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Do hrnku s kávou přilijte kávový likér a namáčejte v něm postupně cukrářské piškoty. Vyskládejte první vrstvu piškotů na dno formy. Na ni dejte dýňový krém a vrstvu šlehačky. Celý proces (namočené piškoty – dýňový krém – šlehačka) ještě jednou zopakujte. Poprašte kakaem ovoněným zbytkem dýňového koření a dejte ztuhnout do lednice.

A už jste četli tohle?  PIKAO slaví sedmdesátiny: Seznamte se s jeho HISTORIÍ

Sklenka prosecca to jistí!

Během vašeho italského oběda nemůže rozhodně na stole chybět špičkové prosecco Mionetto. Je ideální jako přípitek před jídlem, skvěle se však hodí i k jednotlivým chodům. Dokonale doplní kompletní menu od předkrmu, přes hlavní chod až po sladkou tečku.