Podzim bývá dobou přeplněných sklepů přepravek s jablky z vlastní (případně rodinné) „zahrádky“. Dostali jste se letos do situace, kdy se vám přemnožila jablka, a vy nevíte, jak s nimi naložit? Udělejte si moučníkový mejdan a představte se jako králové pečení. Tyto tři tipy zvládnou jak pekaři-amatéři, tak i všichni, kteří trpí nedostatkem času nebo fantazie…
Jablečný koláč s vanilkovou polevou
Na těsto: 4 vejce, 60 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g hladké mouky
Na náplň: 8 oloupaných jablek, 20 g cukru, 1 balíček skořicového cukru
Na posypání a polití: 50 g cukru, 50 g másla, 80 g hladké mouky, 1 balíček pudingu s vanilkovo-smetanovou příchutí, 500 ml mléka, 40 g cukru
Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme vejce, cukr a vanilínový cukr do pěny. Zlehka vmícháme mouku a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Oloupaná jablka nakrájíme na kostky a dusíme s cukrem a skořicovým cukrem doměkka. Na posypání ručně smícháme cukr, máslo a mouku. Dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v rozehřáté troubě do křupava. Z vychlazeného korpusu vykrajujeme formičkou kolečka. Formičku necháme okolo korpusu, naplníme jablky a posypeme vychladnutou drobenkou. Stejně připravíme všechna kolečka. Před podáváním polijeme teplým pudingem připraveným podle návodu na obale. Doba 50 minut
Koláč se smetanou (suroviny na 1 plech)
Na těsto: 375 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, špetka soli, 1 balíček vanilínového cukru, 75 g tekutého medu, 125 ml vlažného mléka, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce
Na náplň: 800 g očištěných neloupaných jablek, 250 g zakysané smetany, 90 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g mandlových plátků
Jak na to: Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a vanilínovým cukrem. Přidáme med, mléko, máslo a vejce a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout. Na přípravu náplně jablka nakrájíme na měsíčky. V míse smícháme zakysanou smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem a metličkou vymícháme dohladka. Nakonec přidáme mandle. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto naskládáme rovnoměrně jablka a potřeme je náplní. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut. Koláč necháme vychladnout a podáváme. Doba 80 minut
Nepečený koláček (suroviny na 1 formu)
Na hmotu: 400 g jablek, 150 g cukru krupice, 250 ml vody, šťáva z jednoho citrónu, 1 Puding s vanilkovou příchutí, 125 ml vody, 150 g dětských piškotů
Na ozdobení: 1 šlehačka, 150 ml mléka, 1 balíček skořicového cukru
Jak na to: Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme cukr, vodu a šťávu z citronu. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 min. Puding rozmícháme ve vodě a nalijeme do jablek. Za stálého míchání vaříme asi 2 min. Dno dortové formy vyložíme piškoty, nalijeme část hmoty, přidáme zbytek piškotů a jablek. Vložíme do lednice na 2 hod ztuhnout. Před podáváním ozdobíme šlehačkou připravenou podle návodu a posypeme skořicovým cukrem. Doba 15 minut + tuhnutí
Sváteční řezy (suroviny na 1 plech)
Na těsto: 4 vejce, 160 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g polohrubé mouky, ½ lžičky prášku do pečiva
Na jablečnou náplň: 500 g nastrouhaných jablek, 400 ml studené vody, 1 balíček pudingu s vanilkovou příchutí, 60 g cukru, 1 balíček skořicového cukru
Na smetanovou náplň: 500 g zakysané smetany, 100 g cukru, šťáva z poloviny citronu, 1 balíček želatinového ztužovače, 100 ml vody
Na posypání: 1 balíček skořicového cukru
Jak na to: Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zlehka ručně vmícháme do vaječné pěny a vypracujeme hladké těsto. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Upečený korpus necháme na plechu vychladnout. Na přípravu jablečné náplně krátce povaříme nastrouhaná jablka s 200 ml vody. Do zbylých 200 ml vody rozmícháme pudingový prášek, cukr a vlijeme do jablek a povaříme. Nalejeme na vychladnutý korpus a necháme úplně vychladnout. Na přípravu smetanové náplně smícháme smetanu, cukr a citronovou šťávu. Ztužovač připravíme podle návodu se 100 ml vody a ihned vmícháme do připravené smetany, nalijeme na jablečnou náplň a uhladíme. Povrch posypeme skořicovým cukrem a dáme na 2 hodiny vychladit do chladničky. Doba 35 minut + chlazení
Foto Hera a Dr. Oetker