Proč LEPEK trápí čím dál víc lidí? Stopne alergie doba BEZLEPKOVÁ?

v GASTROLIFESTYLE

Lepek je pojem. Zvlášť v posledních několika letech. Proč ale přibývá lidí, kterým způsobuje potíže a je vůbec reálné, aby se počet alergiků oproti minulosti tak razantně navýšil?

Podle statistik máme šanci 1 : 200, že nám gluten bude způsobovat problémy. Jen v Česku je asi 40 000 celiaků. Číslo osob, kterým tyto bílkoviny způsobují diskomfort, je ale daleko vyšší. „I v naší pekárně pociťujeme vyšší zájem o produkty bez lepku. Bezlepkový sortiment proto stále rozšiřujeme,“ potvrzuje CEO Biopekárny Zemanka Richard Němec. Vzhledem ke šlechtění obilovin došlo k navýšení obsahu glutenu v plodinách a tím se ruku v ruce navýšil i počet případů, kdy jej lidský organismus obtížněji zpracovává. Ani jedno z „onemocnění“ není neřešitelné. Žádá si však dodržování dietních opatření. Tím nejdůležitějším je samozřejmě zamezení konzumace látky, která potíže způsobuje – tedy všech výrobků obsahujících lepek. Jde o vše, při jehož výrobě se používá pšenice, oves, špalda nebo žito.

Tělo si říká, poslouchejte!

Tělo je poměrně výkonný stroj, který dokáže rychle vyhodnotit, co mu nedělá dobře. Na vás potom je, abyste uměli jeho signály správně přečíst a následně na ně zareagovat. Celiakie, glutenová senzitivita i alergie na lepek se projevují často zažívacími potížemi. Jde mnohdy o bolest nebo křeče ve střevech nebo žaludku, pocit nafouklého břicha či extrémní zavodnění. V ojedinělých případech vám tělo dává indicie „z jiného ranku“. Problémy se zpracováním glutenu se mohou projevit i chudokrevností, psychickou nerovnováhou, depresemi nebo dokonce opakovanými neúspěchy o početí. Nic z výše uvedeného se také nemusí objevit hned, ale klidně i s týdenním odstupem.

A už jste četli tohle?  VŠECHNY cesty (na jižní Moravě) vedou k VÍNU. Co stojí za to NAVŠTÍVIT?

Kdy k lékaři?

Pokud chcete zjistit, zda se některý z problémů týká právě vás, je nejjednodušší objednat se ke svému praktickému lékaři na krevní testy, které případné onemocnění potvrdí. U celiakie je nutné přijmout celoživotní opatření. Jde totiž o autoimunitní onemocnění, kdy v těle pak dochází k zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. V tomto důsledku se povrch tenkého střeva zmenšuje, snižuje se tak schopnost trávení, ale i třeba vstřebávání živin. Neléčená celiakie může znamenat vleklé problémy, které můžou končit až rozvratem imunity.

Když testy nic neřekly…

Ani to, že se u vás alergie nebo celiakie na testech neprojeví, neznamená, že s lepkem nemáte problém. Existuje totiž i neceliakální glutenová senzitivita. Onemocnění se projevuje obdobnými potížemi, testy však na něj doposud neexistují. Podle Společnosti pro bezlepkovou dietu jde o zákeřnější případ, „nemoc“ si totiž musíte vysledovat sami. Doporučuje se vynechání lepku z potravy a sledování efektů tohoto opatření. Bezlepková dieta je zpočátku doporučována úplná na minimálně 1 až 2 roky, posléze je vhodné zkusit do diety zařazovat malá množství lepku a sledovat obtíže. Dosud není jisté, zda jde v případě neceliakální glutenové senzitivity o přechodnou či trvalejší záležitost.

A už jste četli tohle?  Když je CUKR nuda, TOHLE všechno UMÍ taky OSLADIT život

Je vám lépe bez lepku?

Pokud tedy pociťujete nezvykle často některé z těchto problémů, jako je nadýmání, křeče ve střevech a žaludku, zavodnění, zácpa nebo naopak průjem, zkuste na čas zavést dietní opatření. Vyřaďte vše, co obsahuje lepek. „Dnes lze lepek velmi dobře nahradit jinými surovinami – kukuřičnou, pohankovou, rýžovou nebo banánovou moukou,“ říká vedoucí pečení a vývoje produktů v Biopekárně Zemanka Hana Hermanová. Dnes už mají zákazníci možnost vybrat si z mnoha slaných a sladkých produktů. „Ty bezlepkové u nás poznají podle znaku přeškrtnutého pšeničného klasu na obalu. Jde mimo jiné o Čirokové bio sušenky s kakaem nebo kokosem, bio krekry s rozmarýnem, olivovým olejem nebo příchutí pizza, pohankové hrudky s čokoládou, čočkové hrudky nebo bio kokosky, pohankové perníčky, je toho skutečně mnoho,“ dodává Hermanová.