RECEPTY do karantény: Provětrejte spíž a zkuste spíchnout tyhle LAHŮDKY

v RECEPTY

Taky teď chodíte do obchodu pro potraviny minimálně a raději si vše upečete v bezpečí domova? Pokud ano, pak pro vás máme inspiraci na parádní slané a sladké mňamky i na nadýchaný domácí tousťák. Tak provětrejte spíž a hurá do pečení!

 

Domácí toustový chléb

Suroviny: 750 g hladké mouky Babiččina volba, 550 ml vlažného mléka, 7 g sušeného droždí, 13 g soli, 25 g cukru, 55 g rozpuštěného zchladlého másla + máslo na vymazání formy, 1 vejce

Postup: Do mléka zamíchejte droždí a přidejte cukr a 2 lžíce mouky. Nechte asi 10 minut odstát. Přidejte veškeré zbylé ingredience a propracujte v kompaktní těsto. Hněťte asi 10-15 minut (nejlépe to jde pomocí robota) a poté těsto přendejte do čisté nádoby. Těsto nechte kynout asi 50 minut a poté ho vyklopte na pomoučenou plochu. Rozdělte těsto na dvě stejně velké části. Každou část roztáhněte do délky formy a zarolujte. Obě srolované části vložte do máslem vymazané formy těsně vedle sebe a nechte ještě 15 minut kynout na teplém místě. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova (asi 50 min).

A už jste četli tohle?  TESTOVAČKA „ruské“ zmrzky. Au, tohle její žrouty NEPOTĚŠÍ…

Focaccia s olivami

Suroviny: 500 g  hladké mouky, 50 ml olivového oleje (+ další olej na pečení), 250 ml vlažného mléka, ½ kostky droždí, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 100 g oliv, snítka rozmarýnu, hrubozrnná sůl

Postup: Mouku nasypte do mísy a do středu udělejte důlek. Do důlku nalijte mléko a rozdrolte do něj droždí. Přidejte cukr a nechte asi 15 min odstát. Přidejte olivový olej a sůl a vypracujte hladké těsto. To uložte do čisté nádoby, překryjte utěrkou a nechte asi 40 min kynout na teplém místě. Vykynuté těsto na pomoučněné ploše propracujte rukama a poté ho přeneste na plech dostatečně politý olivovým olejem. Na plechu těsto prsty roztáhněte do placky vysoké asi 3 cm. Do těsta na různá místa umístěte olivy a ještě vytvořte několik prázdných důlků. Celé těsto ještě pokapejte olivovým olejem a dozdobte kousky větviček rozmarýnu. Pečte na 200 °C dozlatova a poté nechte na plechu odstát, dokud focaccia nevsákne olivový olej.

Kynuté ovocné taštičky

Suroviny: 150 g hladké mouky Babiččina volba, 150 g pšeničné celozrnné mouky Babiččina volba, 170 ml vlažného mléka, ½ kostky droždí, 50 g cukru, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu, špetka soli, 1 vejce + 1 vejce na potírání, 50 ml rozpuštěného másla, ovoce na plnění (jahody, třešně, rybíz – podle chuti)

A už jste četli tohle?  Rychlá jarní LAHŮDKA: zelená polévka podle Jana Punčocháře

Postup: Smíchejte obě mouky a uprostřed udělejte důlek. Do důlku nasypte cukr, rozdrolené droždí a nalijte mléko. Nechte 10 min. odstát a poté přidejte zbylé suroviny a vypracujte kompaktní těsto. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rukama ho ještě propracujte, aby bylo pružné. Poté těsto uložte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 min. na teplém místě. Vykynuté těsto opatrně vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, vyválejte na tloušťku asi 5 mm a skleničkou vykrajujte kolečka. Každé kolečko potřete vyšlehaným vejcem a doprostřed položte ovoce. Poté kolečko uzavřete v taštičku a pomocí vidličky ještě spoj zamačkejte. Pečte na 180 °C dozlatova – asi 15 minut (může se lišit podle velikosti taštiček). Hotové taštičky nechte vychladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.

Slaní šneci

Suroviny: 300 g hladké mouky na kynuté těsto, 1/2 sáčku sušeného droždí, 160 ml vlažné vody, 50 ml olivového oleje, ½ lžičky soli, lžička cukru, 100 g šunky, 100 g mozarelly, bazalka, sůl, pepř

Postup: Z mouky, droždí, vody, oleje, soli a cukru vypracujte těsto. Těsto zakryjte utěrkou a nechte asi 40 min odpočívat v teple. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný val a ještě rukama propracujte. Těsto rozdělte na dvě části a obě vyválejte na tenkou placku. Těsto obložte šunkou a nakrájenou mozzarellou. Vše ještě osolte a opepřete, přidejte bazalku a těsto zaviňte jako štrůdl. Zavinuté těsto ostrým nožem nakrájejte na kolečka a ta vyskládejte na pečicím papírem vyložený plech. Pečte na 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

A už jste četli tohle?  Škvarkům a slanině KŘIVDÍME! Cholesterol není jen v nich

FOTO Babiččina volba