Rychlá jarní LAHŮDKA: zelená polévka podle Jana Punčocháře

v RECEPTY

Plánujete o víkendu vyrazit na sběr jarních bylin? Vedle kopřiv je velmi populární i medvědí česnek. Známý šéfkuchař a ambasador Veolie Jan Punčochář připravil recept na krémovou polévku z medvědího česneku a špenátu.

Suroviny:

60 g čerstvý medvědí česnek, 80 g čerstvý špenát, 500 ml kuřecí vývar, 100 ml bílé víno, 60 g cibule, 80 g máslo, 200 ml smetana, 80 g hladká mouka, špetka mletého muškátového oříšku, špetka soli, 30 ml slunečnicový olej

Postup:
Cibulku oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky. Do hrnce dáme olej a 1/3 másla a orestujeme cibulku do sklovata. Zaprášíme hladkou moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme víno a vaříme 20 minut, než se mouka řádně provaří.

Vložíme špenát, medvědí česnek, vše dáme do mixeru a řádně rozmixujeme. Přecedíme přes cedník, osolíme, přidáme muškátový oříšek, smetanu a zašleháme máslo. Dále již polévku nevaříme, aby nezešedla. Můžeme přidat housku opečenou na másle.

Zdroj a foto: Veolia