ŠÉFKUCHAŘ Tomáš Kohút: Do jídla vkládám příběhy a emoce

v PROFIZÓNA

Ve světě gastronomie patří k největším překvapením posledního roku. Nový šéfkuchař pražské restaurace Triton zaujal především precizním skloubením vizuální a chuťové stránky svých pokrmů. Ale hlavním trumfem jeho kuchařské práce jsou emoce. „Rád do jídla komponuji myšlenku, emoce a příběh. Je pro mě strašně příjemné, a dělá mi obrovskou radost, když vidím, že hosté tento odkaz našli a pochopili,“ říká šéfkuchař, který se před nástupem na střední školu rozhodoval mezi vařením a programováním.

Ale zvolil první cestu a po cenných zkušenostech v Alcronu, kde rostl pod vedením Pavla Býčka či Miro Gloze, vystoupal až na pozici šéfkuchaře restaurace Triton umístěné v romantické jeskyni pod povrchem Václavského náměstí v Praze.

Jedním z největších hitů na stávajícím menu v Tritonu je holub à la Bruant ortolan, což znamená francouzsky strnad zahradní, který byl v minulosti považován za symbol absolutního gurmánství. „Jde o jakousi masovou pralinku, ve které se vám střídají chutě každým soustem. Paradox je, že toto jídlo nebylo zakázáno kvůli způsobu přípravy, ale kvůli vysokému odlovu strnadů, takže je jasné, že to muselo stát za to,“ vysvětluje svou cestu k pokrmu, který je dnes velkým tahákem. A pro jehož přípravu používá nejchutnější holuby z francouzského regionu Anjou.

A už jste četli tohle?  Přijďte si pro novou kuchařku ke Kitchenette!

A co dalšího doporučuje ve své restauraci ochutnat? „Určitě jsem hrdý na králíka. Je plněný úhořem, k tomu je batátové pyré, králičí raviola, silný demiglace a dijonská hořčice. S tímto jídlem přišel můj Sous chef Milan Červenka. Určitě nesmím vynechat naši speciální rozloženou verzi jablečného štrúdlu, který kvůli úspěchu nabízíme už druhou sezónu. Případně dezert z rebarbory doplněný pečenými mandlemi, tonka fazolí a bílou čokoládou. Skvělé dezerty má na starost můj šéfcukrář Marc Le Breton. Dezert z rebarbory je přesně ten druh zážitku, při jehož konzumaci se vám na sto procent roztáhnou zorničky, usmějete se a řeknete si: Och, bože!“ dodává šéfkuchař.