Sladký LETNÍ DOPING: Upečte si dobroty se sezónním ovocem

v RECEPTY

Honí vás mlsná? Aby to nebyl až tak obrovský přísun kalorií, upečte si dezert plný sezónního ovoce. Podle našich receptů to zvládněte hravě.

 

Celozrnné meruňkové muffiny

Suroviny (12 muffinů): 300 g celozrnné špaldové mouky, ¾ balení kypřícího prášku,

2 vejce, 1 lžíce vanilkového extraktu, 250 ml smetany, 100 g rozpuštěného másla, 120 g moučkového cukru, kůra z 1 citronu, 6 meruněk

Jak na to? V jedné nádobě smíchejte všechny suché ingredience a v druhé ty tekuté. Meruňky prozatím ponechte stranou. Smíchejte obsah obou nádob v hladké těsto a naplňte jím košíčky vložené do formy na muffiny. Každý košíček naplňte asi ze 2/3. Do středu každého muffinu položte ½ nebo ¼ meruňky (podle toho, jak máte velké jednotlivé kousky ovoce). Pečte na 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

 

Kynuté jahodové taštičky

Suroviny: 150 g hladké mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 170 ml vlažného mléka, ½ kostky droždí, 50 g cukru, 2 vanilkové cukry, kůra z 1 citronu, špetka soli, 1 vejce + 1 vejce na potírání, 50 ml rozpuštěného másla jahody na plnění

A už jste četli tohle?  Přemnožila se vám doma JABLKA? Čtyři tipy, jak se s nimi VYPOŘÁDAT (pokud jste nepálili)…

Jak na to? Smíchejte obě mouky a uprostřed udělejte důlek. Do důlku nasypte cukr, rozdrolené droždí a nalijte mléko. Nechte 10 min odstát a poté přidejte zbylé suroviny a vypracujte kompaktní těsto. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rukama ho ještě propracujte, aby bylo pružné. Poté těsto uložte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout asi 45 min na teplém místě. Vykynuté těsto opatrně vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, vyválejte na tloušťku asi 5 mm a skleničkou vykrajujte kolečka. Každé kolečko potřete vyšlehaným vejcem a doprostřed položte ovoce. Poté kolečko uzavřete v taštičku a pomocí vidličky ještě spoj zamačkejte. Pečte na 180 °C dozlatova – asi 15 minut (může se lišit podle velikosti taštiček). Hotové taštičky nechte vychladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.

 

Třešňová bublanina

Suroviny (na 1 plech): ¾ hrnku rozpuštěného másla, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1,5 hrnku mléka, 1 kypřící prášek, kůra z ½ citronu, špetka soli, třešně

Jak na to? V nádobě smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek, kůru z citronu a sůl. V jiné nádobě vyšlehejte máslo s vejci a mlékem. Smíchejte obě části dohromady a nalijte na pečicím papírem vyložený plech. Rovnoměrně rozetřete pomocí stěrky. Na povrch poklaďte vypeckované třešně a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova, asi 25 minut.

A už jste četli tohle?  Co dělá v těle rozpustná a co nerozpustná VLÁKNINA. A vůbec – proč ji POTŘEBUJEME jíst?

TIP: Pokud máte větší třešně, můžete je lehce obalit v mouce, aby všechny nepropadly úplně na dno bublaniny.

 

Buchta s borůvkami a kokosem

Suroviny (na 1 plech): 350 g špaldové mouky, 1 balení kypřícího prášku, 130 g cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 3 vejce, 300 ml mléka, 110 g rozpuštěného másla, 30 g strouhaného kokosu, 200 g borůvek, špetka soli

Jak na to? V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte pevný sníh. Tekuté ingredience a borůvky vmíchejte k suchým a na závěr opatrně vmíchejte i sníh. Těsto nalijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a pečte na 180 °C asi 30 minut, nebo dokud buchta nebude hotová.

TIP: Před servírováním můžete buchtu potřít tvarohem a ještě posypat kokosem.

 

Borůvkové muffiny

Suroviny (na 24 ks): 300 g dortové mouky, 1 balení kypřícího prášku, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr. 2 vejce, 200 ml mléka, 50 ml 33% smetany, 90 g rozpuštěného másla, 150 g borůvek, špetka soli

Jak na to? V jedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr, vanilkový cukr, sůl a borůvky. V druhé nádobě vyšlehejte vejce s mlékem, smetanou a máslem. Spojte obě části dohromady a naplňte do předem připravených papírových košíčků (ve formě na muffiny). Pečte na 180 °C asi 20 minut.

A už jste četli tohle?  Radíme, kolik baštit denně VITAMÍNŮ a MINERÁLŮ

TIP: Pokud použijete mražené borůvky, těsto se zbarví do lehce modré barvy. Ta bude před pečením mnohem intenzivnější, než po něm. Čerstvé borůvky těsto obarví jen minimálně, nebo vůbec.

FOTO a zdroj receptů: Babiččina volba