Dobrá strava je jedním z pilířů dlouhověkosti. Potraviny a jejich látky dokáží utužit zdraví, ubrat vrásky a pomohou prodloužit život. Přinášíme deset lahůdek, které mají sílu bojovat proti stárnutí těla.
Z obecného hlediska je nutné zařazovat do jídelníčku co nejvíce potravin, které obsahují látky zpomalující takzvaný oxidační stres. Jedná se o stav, kdy je v těle přebytek volných radikálů. Tyto kyslíkové sloučeniny na sebe naváží všechny antioxidanty a zbylé nespárované volné radikály způsobují oxidační stres. Ten pak spouští řadu degenerativních procesů včetně předčasného stárnutí a chorob, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak nebo rakovina.
-
Imunitu posílí bobule
Brusinky, borůvky, černý rybíz, červené hrozny, plody jeřábu a rakytníku patří k nejsilnějším antioxidantům. Obsahují hodně vitaminu C a ovocných kyselin, které posilují imunitu a dělají dobře hlavně cévám. Stačí hrstka denně nebo sklenička stoprocentního džusu. Minimálně ale 2krát týdně.
-
Meruňky na omlazení
Meruňky se dají spotřebovat bezezbytku. Obsahují hodně antioxidantů, vitaminu C, křemíku, draslíku a železa. A meruňková jádra jsou plná vitaminu B17, který je považován za významného zabijáka zhoubného bujení. Toto ovoce má omlazující efekt, příznivě působí na pokožku, vlasy i nehty. Dopřávejte si je co nejčastěji čerstvé i sušené.
-
S trávením pomůže oliváč
Zpomaluje stárnutí a chrání organismus před útokem rakoviny. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které chrání cévy. Dalšími hodnotnými látkami jsou vitaminy A, D, E a K. Ke složkám olivového oleje patří také přírodní barviva karoten a chlorofyl. Omezují tvorbu krevních sraženin a působí blahodárně na metabolismus a podporují vstřebávání živin. Denně spolkněte polévkovou lžíci, nejlépe ráno.
-
Ryby proti mrtvici
Rybí maso je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které chrání před chorobami cév a srdce, snižují riziko Alzheimerovy choroby a mrtvice. Mořské ryby (losos, treska, tuňák) jsou také zdrojem jódu, který příznivě ovlivňuje vývoj u dětí. Na talíři by se porce ryby měla objevit alespoň dvakrát týdně.
-
Paměť posílí ořechy
Vlašské, lískové i ty exotické ořechy dělají dobře mozku, posilují imunitu a bystří paměť. Jsou plné nenasycených mastných kyselin, železa, selenu, zinku, vitaminu E a B. Doporučená dávka je pět kousků denně.
-
Upravte tlak červeným vínem
Abstinenti mohou oponovat, ale výzkumy prokázaly, že kvalitní červené víno prodlužuje život. Látky v něm obsažené snižují cholesterol, regulují krevní tlak a chrání před chorobami srdce. Muži smějí pro zdraví vypít tři deci denně a dámy necelou dvojku.
-
Zázračný ženšen
Tento zázračný kořen dokáže bojovat proti cukrovce, posiluje imunitu, je prevencí rakoviny, zpomaluje nádorové bujení, zbavuje tělo škodlivin, zklidňuje mysl, vylepšuje potenci. Pár kapek tinktury můžete užívat denně.
-
Chřest je kouzelný elixír
Obsahuje velké množství vitaminů, minerálů, stopových prvků a vlákniny. Má blahodárný vliv na zdraví a je považován za elixír mládí. Dá se připravit na nejrůznější způsoby, takže si ho můžete dopřát i několikrát týdně.
-
Sója oživí ložnici
Proces stárnutí zpomaluje i koenzym Q10. Tato látka je obsažena v každé buňce lidského těla, kde vytváří energii. Tvoří se v játrech, ale po dvacátém roce života jí ubývá. Zdrojem je například sója. Pokrmy z ní můžete konzumovat dle libosti, může i nahradit maso. Látky obsažené v sójových produktech snižují mimo jiné tlak a cholesterol a zlepšují potenci.