10-lahudek-nepritel-stari

Těchto 10 LAHŮDEK je mocným NEPŘÍTELEM stáří

v AKTUÁLNĚ/GASTROLIFESTYLE

Dobrá strava je jedním z pilířů dlouhověkosti. Potraviny a jejich látky dokáží utužit zdraví, ubrat vrásky a pomohou prodloužit život. Přinášíme deset lahůdek, které mají sílu bojovat proti stárnutí těla.

Z obecného hlediska je nutné zařazovat do jídelníčku co nejvíce potravin, které obsahují látky zpomalující takzvaný oxidační stres. Jedná se o stav, kdy je v těle přebytek volných radikálů. Tyto kyslíkové sloučeniny na sebe naváží všechny antioxidanty a zbylé nespárované volné radikály způsobují oxidační stres. Ten pak spouští řadu degenerativních procesů včetně předčasného stárnutí a chorob, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak nebo rakovina.

  1. Imunitu posílí bobule

Brusinky, borůvky, černý rybíz, červené hrozny, plody jeřábu a rakytníku patří k nejsilnějším antioxidantům. Obsahují hodně vitaminu C a ovocných kyselin, které posilují imunitu a dělají dobře hlavně cévám. Stačí hrstka denně nebo sklenička stoprocentního džusu. Minimálně ale 2krát týdně.

  1. Meruňky na omlazení

Meruňky se dají spotřebovat bezezbytku. Obsahují hodně antioxidantů, vitaminu C, křemíku, draslíku a železa. A meruňková jádra jsou plná vitaminu B17, který je považován za významného zabijáka zhoubného bujení. Toto ovoce má omlazující efekt, příznivě působí na pokožku, vlasy i nehty. Dopřávejte si je co nejčastěji čerstvé i sušené.

  1. S trávením pomůže oliváč

Zpomaluje stárnutí a chrání organismus před útokem rakoviny. Obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které chrání cévy. Dalšími hodnotnými látkami jsou vitaminy A, D, E a K. Ke složkám olivového oleje patří také přírodní barviva karoten a chlorofyl. Omezují tvorbu krevních sraženin a působí blahodárně na metabolismus a podporují vstřebávání živin. Denně spolkněte polévkovou lžíci, nejlépe ráno.

  1. Ryby proti mrtvici

Rybí maso je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které chrání před chorobami cév a srdce, snižují riziko Alzheimerovy choroby a mrtvice. Mořské ryby (losos, treska, tuňák) jsou také zdrojem jódu, který příznivě ovlivňuje vývoj u dětí. Na talíři by se porce ryby měla objevit alespoň dvakrát týdně.

  1. Paměť posílí ořechy

Vlašské, lískové i ty exotické ořechy dělají dobře mozku, posilují imunitu a bystří paměť. Jsou plné nenasycených mastných kyselin, železa, selenu, zinku, vitaminu E a B. Doporučená dávka je pět kousků denně.

  1. Upravte tlak červeným vínem

Abstinenti mohou oponovat, ale výzkumy prokázaly, že kvalitní červené víno prodlužuje život. Látky v něm obsažené snižují cholesterol, regulují krevní tlak a chrání před chorobami srdce. Muži smějí pro zdraví vypít tři deci denně a dámy necelou dvojku.

  1. Zázračný ženšen

Tento zázračný kořen dokáže bojovat proti cukrovce, posiluje imunitu, je prevencí rakoviny, zpomaluje nádorové bujení, zbavuje tělo škodlivin, zklidňuje mysl, vylepšuje potenci. Pár kapek tinktury můžete užívat denně.

  1. Chřest je kouzelný elixír

Obsahuje velké množství vitaminů, minerálů, stopových prvků a vlákniny. Má blahodárný vliv na zdraví a je považován za elixír mládí. Dá se připravit na nejrůznější způsoby, takže si ho můžete dopřát i několikrát týdně.

  1. Sója oživí ložnici

Proces stárnutí zpomaluje i koenzym Q10. Tato látka je obsažena v každé buňce lidského těla, kde vytváří energii. Tvoří se v játrech, ale po dvacátém roce života jí ubývá. Zdrojem je například sója. Pokrmy z ní můžete konzumovat dle libosti, může i nahradit maso. Látky obsažené v sójových produktech snižují mimo jiné tlak a cholesterol a zlepšují potenci.