TESTOVAČKA „ruské“ zmrzky. Au, tohle její žrouty NEPOTĚŠÍ…

v AKTUÁLNĚ

Venku vládnou tropy, a tak jdou zmrzliny i nanuky na dračku. K těm nejoblíbenějším patří i tradiční ruská zmrzlina, tedy smetanový mražený krém vložený mezi dvě oplatky. Taky si ji nejčastěji z mrazicího boxu vyštracháte? Na ruskou zmrzku si posvítili i kontroloři z dTestu. Načapali sice jen jednoho nepoctivce, ale při hledání nejčistšího složení neobstál ani jeden vzorek.

Nezávislá spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře 11 vzorků ruských zmrzlin, aby prověřila jejich kvalitu. V laboratoři se zkoumala čistota mléčného tuku, množství obsaženého cukru a rychlost odtávání zmrzliny. Až na jednoho nepoctivce získaly výrobky celkově dobré nebo velmi dobré hodnocení. V Rusku se sendvičová zmrzlina vyrábí od třicátých let 20. století, po válce se stala žádaným exportním artiklem a dovážela se i do Československa. A označení původu se stalo synonymem pro celý zmrzlinový druh, bez ohledu na místo výroby.

„Pro testování se nám podařilo sehnat 11 zmrzlin, devět z nich bylo českého původu, jedna polská a jedna litevská. Ruský výrobek se nám bohužel nepodařilo sehnat ani v prodejně s ruskými specialitami,“ popisuje Hana Hoffmannová z dTestu.

A už jste četli tohle?  U ní to VŠECHNO začíná. Tajemství CHUTI, jejího vývoje… a mužských a ženských ROZDÍLŮ

Která zmrzka propadla?

Základem smetanové zmrzliny je mléčný tuk. Zmrzlinová vyhláška říká, že smetanový mražený krém musí obsahovat nejméně 8 % mléčného tuku. Této podmínce testované smetanové zmrzliny vyhověly – obsahovaly od 8,1 % do 14,4 % mléčného tuku. K obsahu cukru ve zmrzlinách se česká vyhláška nevyjadřuje. Průměrně můžeme v ruské zmrzlině počítat s necelými 17 % cukru. Zmrzlinová vyhláška zároveň ve smetanových mražených krémech zakazuje přítomnost rostlinných olejů.

„V laboratoři jsme odhalili problém u zmrzliny Kaufland/K-Classic Moroženoje. Ve 100 g obsahovala 9,9 g tuku, z toho 1,8 g tuků rostlinných. Výrobce ji přitom deklaruje jako smetanový mražený krém. Za klamání zákazníků si proto odnesla celkově nedostatečnou známku. Kvůli porušení legislativy jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k prověření a nápravě,“ říká Hana Hoffmannová. Koupené zmrzliny byly většinou postaveny na smetaně, ve dvou případech výrobci použili máslo. V jednom případě výrobce použil kokosový tuk, ale poctivě ho přiznal na obalu a zmrzlinu neoznačil jako smetanový krém.

Bez příměsí ani jedna

Součástí hodnocení výrobků byla také kontrola informací na obalech, zejména výživových údajích. Na obalech tří výrobků byly nepřesné údaje o cukru; množství tuku výrobci uváděli správně. „Dále nás zajímalo, zda mražený krém obsahuje glukózový sirup, stabilizátory, škrob a přírodní aromata. Při hledání co nejčistšího složení jsme byli trochu zklamaní. Zmrzlinu zcela podle našich představ – tedy bez glukózového sirupu, stabilizátorů, škrobu a s přírodními aromaty – jsme mezi testovanými vzorky nenašli,“ dodává Hana Hoffmannová.