TIP PRO HORKOKREVNÉ: Když je venku hic, ochladit pomohou tyto potraviny

v AKTUÁLNĚ

I když si tělo obvykle s vysokými teplotami dokáže poradit samo, není na škodu mu s tím trošku pomoct. Třeba tím, že se nebudeme přejídat, na talíři budeme mít spíš lehčí pokrmy a zajímavou inspiraci je možné najít třeba i v ajurvédě.

 

Určitě jste na sobě vypozorovali, že se vám v létě mění chutě a nemáte tak velký hlad jako v chladnějších měsících. Jde o přirozenou reakci těla na teplo. Aby organismus snížil tělesné následky vedra, sníží schopnost trávit a tím se zmenší i náš apetit. Pokud nemáte hlad, zbytečně se do jídla nenuťte a jezte převážně lehká jídla. Za vyzkoušení stojí i stravování podle ajurvédy. Zdravé tělo si dokáže většinou samo říct, kdy má skutečně hlad, proto není nutné jíst šest porcí denně, zvlášť v extrémních vedrech.

„Podle ajurvédy by hlavním a nejdůležitějším jídlem dne měl být v poledne teplý oběd, nejen lehký salát. Trávicí síla našeho vnitřního ohně je totiž v tuto dobu nejvyšší a díky tomu nebudeme tělo zbytečně zatěžovat. Z poledního jídla tělo čerpá palivo a živiny pro fungování po celý den. Správná velikost porce by se vám ale měla vejít do dlaní. V závislosti na našem životním stylu a potřebách byste si sami měli zvolit, kolik porcí jídla denně potřebujete, ale jíst běžně více než třikrát denně považuje ajurvéda za nevhodné,“ doporučuje zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová.

A už jste četli tohle?  Překonat (nejen) PONDĚLNÍ depku dokáže správné JÍDLO! Serotonin vyplaví i BANÁN

Tohle zařaďte do jídelníčku

Čerstvé ovoce: Dopřejte si pestrou nabídku sezónních potravin, které obsahují látky důležité pro naše tělo. Ovoce je plné vitaminů, minerálních látek, vlákniny a dalších složek, které prospívají našemu zdraví. Výborné jsou jahody, rybíz, třešně a višně, maliny, borůvky, ostružiny, meruňky. Z ovoce i zeleniny si můžete připravit i lahodné čerstvé šťávy.

Sezónní zelenina: Stejně jako u ovoce si můžete vybírat ze sezónních potravin. Ideální variantou je zelenina s vysokým obsahem vody – cukety, salátové okurky a další.

Vodní meloun: Vodní meloun je letní „ovoce“, které si zaslouží zvláštní pozornost. Meloun je ideálním prostředkem pro zdravý způsob uhašení žízně. Kromě vysokého obsahu vody (90–92 %) vyniká i skvělým osvěžujícím aroma, má v sobě vitamíny, antioxidanty a minerální látky, vlákninu a zdraví prospěšná jádra.

Řasa chlorela: Tato jednobuněčná sladkovodní řasa s detoxikačními účinky obsahuje velké množství rostlinného proteinu, hodnotné vitamíny a minerály. Umí na sebe navázat při průchodu tenkým i tlustým střevem škodlivé látky, které se v našem těle tvoří, pročišťuje organismus a připravuje ho na zátěž, což v létě oceníme.

A už jste četli tohle?  VÍTE, že se potraviny VYLEPŠUJÍ? Čeští výrobci jdou hlavně po CUKRU, SOLI a TUKU

Mladý ječmen: Obzvláště příznivě působí na vyčerpaný organismus po zimě, dodá tělu potřebné živiny, sílu a energii, ale stejně tak má blahodárné účinky v létě. Mladý ječmen má extrémně výživné a detoxikační vlastnosti. Používá se ve formě rozpuštěného prášku. Po jeho rozpouštění ve vodě vznikne osvěžující zelený nápoj, který v létě plní ochranou roli proti negativním vlivům slunečního záření. Kromě toho dokáže skvěle zasytit.

Mátový čaj: Některé bylinkové čaje mají nejen zahřívací funkci, ale naopak umějí i ochladit. „V létě je ideální pít zelené, bílé a některé bylinkové čaje. Osobně se mi osvědčila máta, ale ochlazující schopnost mají také ibišek, růže, květy bezinek, citrónová tráva, meduňka, citrusy a další,“ radí Věra Vojtěchová.

Voda s limetkou a okurkou: Pokud vás na čaje neužije, vyzkoušejte obyčejnou kohoutkovou vodu, kterou si obohaťte šťávou z čerstvé limetky a nakrájejte do ní okurku. Budete překvapeni, jak osvěžující pití vznikne. „Ledy si do nápojů nedávejte. Příliš chlazené a ledové nápoje jsou zvláštním nebezpečím pro naši rovnováhu,“ varuje Věra Vojtěchová.

A už jste četli tohle?  Mega PRŮVODCE miskou RAMENu: Už jste zkusili tento food ORGASMUS?

 

Víte, že…

Kromě ledu či ledových nápojů, byste se měli zejména v létě vyhýbat masu, uzeninám a rybám, olejnatým, tučným, smaženým či grilovaným pokrmům, alkoholu, kávě, různým energetickým a bublinkovým nápojům. Neznamená to, že máte odmítnout pozvání na grilovačku nebo si nemůžete dát oblíbený Aperol Spritz, ale všeho s mírou. Ostatně to platí celoročně, ne pouze v letních měsících.