TRADICE, kterou zmákne i nepekař: SVÁTEČNÍ VÁNOČKA od bábinky

v RECEPTY

Nemusíte být zrovna guru u plotny, abyste zvládli upéct vánočku. Ke svátkům prostě patří a tvrzení, že je příliš složitá, je jen alibismus. Přinášíme recept, který hravě zvládne manažer, zedník nebo modelka či malé dítě. Dobrou sváteční chuť…

 

Suroviny (na 3 vánočky): 1 kg hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba, 220 g másla, 280 g cukru krupice, 4 žloutky + 1 vejce na potření, 500 ml mléka, špetka soli, 1 sušené droždí, kůra z 1 citronu, hrst rozinek, hrst ořechů (mandle, vlašské ořechy…), lžíce vanilkového cukru, rum

Jak na to?

Den předem vložte hrst rozinek do mističky a zalijte je rumem tak, aby byly ponořené (hladinu rumu těsně nad rozinky).  Do hrnku dejte 50 ml vlažného mléka, sušené droždí, lžíci mouky a lžičku cukru. Promíchejte a v teple nechte 10 minut odstát. Do mísy robota nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kůru z citronu. Přidejte změklé máslo nakrájené na kostky, žloutky, ořechy, rozinky i s rumem, vlažné mléko a směs droždí. Pomocí hnětacího háku hněťte nejdřív 3 minuty pomalu a potom na vysokou rychlost tak dlouho, dokud těsto není vláčné a pružné. Po prohnětení vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a ještě trošku propracujte rukama. Těsto vložte do moukou vysypané mísy, tu zakryjte potravinovou folií a těsto nechte v teple kynout asi 2-3 hodiny.

A už jste četli tohle?  Český BASKET míří na MS: Jaká je alchymie jejich STRAVOVÁNÍ? Chyba může zavinit i DOPINGOVÝ průšvih

Pletení zvládnete hravě

Vykynuté těsto rozdělte na 3 části (= 3 vánočky). Na každou vánočku rozdělte těsto následovně: na dvě poloviny, obě poloviny na 4 ks. Jeden kus ještě rozkrojte napůl. Upleťte cop ze 4 ks (na plechu vyloženém pečicím papírem) a potřete ho vejcem. Upleťte cop ze 3 ks a položte ho na cop ze 4 ks a potřete vejcem. Ze 2 zbývajících nejmenších kousků zatočte „hada“ a položte ho na cop ze 3 ks. Prostřední a horní „cop“ zahněte dolů pod vánočku, aby byla hezky zakončená a držela pohromadě. Uložte vánočky do tepla a nechte je ještě hodinu kynout.

Šup do trouby

Před pečením potřete vejcem (a pokud chcete, posypte nasekanými ořechy) a vložte do trouby předehřáté na 150° C. Po 10 min. snižte teplotu na 140° C a pečte další hodinu. Pokud se vám už bude zdát vánočka upečená, vyndejte ji. Delší pečení ji vysouší a snižuje vláčnost.

TIP: Pokud se bojíte, že vánočka není stabilní, na několika místech do ní před pečením křížem zapíchejte špejle. Po pečení nechte vánočku pár minut lehce vychladnout, ale ještě za tepla špejle vytáhnete.

A už jste četli tohle?  Netvařte se kysele. FERMENTUJTE!

JAK OZVLÁŠTNIT VÁNOČKU?

Nechte se inspirovat štolou a nebojte se do těsta přidat třeba i kandované ovoce nebo kousky marcipánu. Ten si s voňavým těstem obzvlášť rozumí. Pokud budete přidávat marcipán, můžete i rum nahradit Amaretem, které ještě více podpoří mandlovou chuť. Milovníci čokolády určitě rádi vyzkouší vánočku s čokoládovými kousky. Nasekejte kvalitní čokoládu a schovejte ji dovnitř do těsta.