TRVANLIVÉ jídlo podle NAPOLEONA: Jeho KONZERVAČNÍ trik oživila rodinná firma

v GASTROLIFESTYLE

Nastává čas dovolených, období paštikaření, zavařování a pro některé cestování s jídlem v batohu – nastává sezóna trvanlivých potravin. Tuto vychytávku, která čas od času každému zjednodušila život, vymyslel Napoleonův člověk. A jeho metoda se díky činnosti jedné firmy v době ústupu glutamátových produktů vrací v duchu moderní doby.

Pro větší pohodlí individuálních cestovatelů jsou k mání pokrmy připravené podle rodinných receptů a konzervované technologií, která se začala používat již v době napoleonských válek. Sám Napoleon Bonaparte totiž v roce 1795 vyhlásil odměnu pro toho, kdo objeví způsob delšího uchování potravin. Zvládl to pařížský lahůdkář a obchodník s vínem Nicholas Appert, který vyrobil pro vojsko první konzervu.

S jídlem stejně jako s vínem

Pokrmy se Appert rozhodl uchovat stejně jako víno. Krátce povařené jídlo napěchoval do lahve se širším hrdlem a ze skleněného obalu vpudil vzduch. Lahev pak zašpuntoval korkem a podobně jako šampaňské důkladně zadrátoval. Aby dokázal, že jeho vynález funguje, ukládal lahve na čtyři měsíce do moře. Po otevření bylo jídlo beze změny, chutnalo jako čerstvé. Napoleon byl spokojen a Appertovi slíbenou odměnu vyplatil.

A už jste četli tohle?  Tipy jak nakopnout tělo pomocí CHILLI

Inspiruje i v současnosti

Technologie z napoleonské doby inspirovala i rodinnou firmu Express menu. Ta používá patentovanou metodu CTP – kontinuální tepelný proces, která se dá velmi zjednodušeně přirovnat k domácímu zavařování, kde výsledkem je kvalitní trvanlivý kompot, který se dá dlouhodobě uchovat při pokojové teplotě.  Jídlo je již kompletně dokončené, nemusí se do něho nic přidávat, stačí jen ohřát a servírovat.

Jak tvrdí výrobci, při přípravě jídel nejsou používány žádné chemické přísady ani konzervanty, jídla jsou vyrobena z prvotřídních čerstvých surovin od regionálních dodavatelů. Všechna jídla jsou dílem ruční práce kuchařů. Na dovolenou si můžete přibalit například svíčkovou na smetaně, pečené koleno, vepřové na smetaně, telecí líčka, boršč, španělské ptáčky a jin tradiční dobroty.

„Pokrmy jsou připravované dle rodinných receptů speciální technologií konzervace, díky níž vydrží až tři roky při pokojové teplotě, krátkodobě dokonce vyšší, třeba právě během cesty na dovolenou. Naše jídla ocení jak rodiny s dětmi, tak třeba individuální cestovatelé, kteří potřebují vyváženou stravu pro svoje výkony,“ vysvětluje marketingový ředitel Express menu Adam Sogel.

A už jste četli tohle?  Kam na salát nebo foie gras s jahodami: LA VERANDA představila sexy menu

Chutné a bez chemie

Výrobce vsází na ty nejlepší suroviny z České republiky. Moderní použitá technologie a proces CTP zajistí produktům dlouhou trvanlivost, aniž by bylo potřeba přidávat umělé konzervační látky, emulgátory nebo dochucovadla. Hotová trvanlivá jídla vynikají svojí chutí tradiční české kuchyně a zároveň splňují všechny požadavky na bezpečné a chutné potraviny. Jídla jsou balena do bariérových sáčků, které je možné si jednoduše přibalit do batohu. Díky tříleté době spotřeby mají kempaři a chataři jídla vždy po ruce. Nabízený sortiment je vhodný i pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Protože ale všeho moc škodí, krmte se trvanlivými potravinami s mírou a nikdy nezapomeňte doplnit hladinku vitamínů z čerstvého ovoce nebo zeleniny.