Vánoce jsou opět zde. Kila poletí nahoru, organismus se potopí do brutálně vysoké hladiny cukru, nastanou výčitky svědomí a předsevzetí, že příští rok už to bude určitě jiné… Jak pomoci svému svědomí a alespoň trochu mu ulevit? Zkuste zdravé cukroví. Budete překvapeni, jak skvěle chutná.
Čokoládové kuličky
Suroviny: 50 g kešu ořechů, 50 g mandlí, 100 g sušených datlí, 20 g kokosového oleje (2 PL – polévkové lžíce), 100 g kvalitní čokolády
Jak na to? Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici a máte hotovo!
Linecké cukroví
Suroviny: 200 g celozrnné špaldové mouky, 100 g másla, 50 g medu, 1 žloutek, kvalitní džem na slepení (rybíz višně)
Jak na to? Máslo, žloutek a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme, nejlépe přes noc odpočinout v lednici. Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod., vždy v sudém počtu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.
Tip: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu
Datlová kolečka s arašídovým máslem
Suroviny: Na těsto 200 g sušených datlí, 100 g kokosové mouky, SMART SHAKE kakaový (1 odměrka), 30 ml rostlinného mléka (sójové, mandlové, rýžové, 3–6 polévkové lžičky), 20 ml kokosového oleje (2 PL), špetka soli, 5 g prášku do pečiva (bezfosfátový ½ čajové lžičky). Na slepování koleček 150 g arašídového másla bez přidaného cukru
Jak na to? Datle namočte do vody a nechejte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty. V míse smíchejte mouku se SMART SHAKE, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko. Vypracujete těsto, které má mít tvarovací konzistenci. Na pomoučeném válu vyválejte těsto na cca 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajujte kolečka a skládejte je na plech. Pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 10 minut. Vychladlé cukroví slepujte arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka potřebují 3 dny na odležení.
Meruňkové kuličky s mandlemi
Suroviny: 600 g sušených meruněk v bio kvalitě, 6 polévkových lžic citrónové šťávy, mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos
Jak na to? Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citrónovou šťávou a nechejte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte rozmixovanými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.
FOTO – SVĚT ZDRAVÍ
RESTmistr doporučuje: Pro inspiraci na STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY
Inspiraci a spoustu dobrot na vánoční stůl nabídne veletrh STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY, který se koná ve dnech 7. až 10. prosince na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA. Kromě mlsání, nasávání sváteční atmosféry a tisíců tipů na vánoční dárky bude možné popustit uzdu vlastní kreativitě a pod dohledem odborníků si zkusit vyrobit třeba vlastní vánoční dárek. Více na www.vanocnidny.cz