Už se blíží… VÁNOČNÍ CUKROVÍ! Podívejte se, jak můžete ULEVIT mlsnému SVĚDOMÍ

v RECEPTY

Vánoce jsou opět zde. Kila poletí nahoru, organismus se potopí do brutálně vysoké hladiny cukru, nastanou výčitky svědomí a předsevzetí, že příští rok už to bude určitě jiné… Jak pomoci svému svědomí a alespoň trochu mu ulevit? Zkuste zdravé cukroví. Budete překvapeni, jak skvěle chutná.

 

Čokoládové kuličky

Suroviny: 50 g kešu ořechů, 50 g mandlí, 100 g sušených datlí, 20 g kokosového oleje (2 PL – polévkové lžíce), 100 g kvalitní čokolády

Jak na to? Všechny ingredience (kromě čokolády) společně rozmixujte. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a namáčejte v ní kuličky. Nechejte ztuhnout v lednici a máte hotovo!

 

Linecké cukroví

Suroviny: 200 g celozrnné špaldové mouky, 100 g másla, 50 g medu, 1 žloutek, kvalitní džem na slepení (rybíz višně)

Jak na to? Máslo, žloutek a rozpuštěný med utřeme do pěny a poté přidáme mouku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme, nejlépe přes noc odpočinout v lednici. Po vytažení z lednice necháme těsto chvíli povolit, vyválíme na cca 3 mm vysoký plát a formičkami na linecké cukroví vykrajujeme kolečka, srdíčka, hvězdičky apod., vždy v sudém počtu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 10 minut. Upečené a vychladlé tvary slepujeme džemem. Linecké cukroví uschováme v chladu alespoň týden, aby se rozleželo.

A už jste četli tohle?  CHOLESTEROLOVÁ SCHOVKA. Kde byste tohoto nepřítele NEČEKALI?

Tip: Mouku můžeme vyměnit za kokosovou, pohankovou či jinou bezlepkovou variantu

 

Datlová kolečka s arašídovým máslem

Suroviny: Na těsto 200 g sušených datlí, 100 g kokosové mouky, SMART SHAKE kakaový (1 odměrka), 30 ml rostlinného mléka (sójové, mandlové, rýžové, 3–6 polévkové lžičky), 20 ml kokosového oleje (2 PL), špetka soli, 5 g prášku do pečiva (bezfosfátový ½ čajové lžičky). Na slepování koleček 150 g arašídového másla bez přidaného cukru

Jak na to? Datle namočte do vody a nechejte je přes noc v lednici. Druhý den vodu slijte a datle rozmixujte do podoby pasty. V míse smíchejte mouku se SMART SHAKE, špetkou soli a práškem do pečiva. Postupně přidávejte rozmixované datle, kokosový olej a po lžících mléko. Vypracujete těsto, které má mít tvarovací konzistenci. Na pomoučeném válu vyválejte těsto na cca 2–3 mm tenkou placku a formičkou na linecké cukroví vykrajujte kolečka a skládejte je na plech. Pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 10 minut. Vychladlé cukroví slepujte arašídovým máslem a skladujte na chladném místě. Datlová kolečka potřebují 3 dny na odležení.

A už jste četli tohle?  MED bojuje proti BACILŮM i mdlé kuchyni. Jak ho spojit s FLÁKOTOU nebo se salátem?

 

Meruňkové kuličky s mandlemi

Suroviny: 600 g sušených meruněk v bio kvalitě, 6 polévkových lžic citrónové šťávy, mandle na obalení: rozemleté mandle, rozemleté pistáciové oříšky, kokos

Jak na to? Mandle spařte a oloupejte. Meruňky polijte citrónovou šťávou a nechejte přes noc uležet, poté rozmixujte. Mandle obalte hmotou z meruněk a tvarujte stejně velké kuličky, které obalte rozmixovanými mandlemi, pistáciemi nebo kokosem. Kuličky dejte vychladit do lednice.

FOTO – SVĚT ZDRAVÍ

 

RESTmistr doporučuje: Pro inspiraci na Vánoční bezlepkový trh

Inspiraci a spoustu zdravých dobrot na vánoční stůl nabídne Vánoční bezlepkový trh. Nakoupit si tu můžete cukroví, vánočky a vše, co je ke sváteční pohodě potřeba. Lahůdky bude možné si na místě i ochutnat, třeba i piva bez lepku! Vánoční bezlepkový trh Společnosti pro bezlepkovou dietu se koná v sobotu 14. prosince 2019 ve výstavním areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech, v Hale č. 6, jako součást veletrhu STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY (12. až 15. 12. 2019). Na Vánočním bezlepkovém trhu své výrobky nabídne 40 výrobců, jak malí regionální výrobci, tak zástupci velkých firem a řetězců a prodejců bezlepkového sortimentu. Více info najdete na www.celiak.cz nebo na www.vanocnidny.cz

A už jste četli tohle?  Blbuvzdorné pečení: Tuhle BUCHTU zvládnou i CHLAPI amatéři