V Polabí UŽ RAŠÍ! Jak a proč zpracovat MEDICÍNU dávných Slovanů MEDVĚDÍ ČESNEK?

v AKTUÁLNĚ/GASTROLIFESTYLE/RECEPTY

Obvykle na něj v lesích narazíte nejdříve v polovině dubna, na horách ke konci května. Letos si ale medvědí česnek trochu pospíšil a v Polabí už vystrkuje listy. Tato štiplavá rostlinka je nositelkou mnoha pozitivních vlastností ovlivňujících lidský organismus, ale také je opředena mystikou dávných Slovanů. Co jste o medvědím česneku možná nevěděli?

Medvědí česnek je dnes významnou součástí moderní gastronomie a poslední roky zažívá svůj velký boom. Zatímco současná civilizace ho objevila teprve nedávno, jeho pravidelnými konzumenty byli už dávní Slované. Tato bylina, která právě v těchto týdnech roste ve volné přírodě, především v tmavších a vlhčích lužních lesích, neměla jen význam jako pochutina.

Sloužil jako desinfekce domácností, pomáhal v boji s nervovými onemocněními, s bolestivým revma a dodával organismu potřebnou ochranu. V 19. století jej dokonce švýcarští zemědělci přidávali do krmiva dobytku, aby mělo máslo vyrobeno z jeho mléka chuť po česneku.

Ostatně pokud jste chovateli například drůbeže a vyskytuje se ve vašem okolí medvědí česnek, neváhejte a trošku ho přidejte svému zvířectvu do krmení i dnes. Medvědí česnek podporuje i jejich zdraví a snižuje riziko střevních onemocnění. Pozor ale na předávkování, tato štiplavá pochoutka se totiž snadno dostane do vajec i masa.

A už jste četli tohle?  Jak chutná Korea? To zjistí návštěvníci říjnového veletrhu FOR GASTRO & HOTEL

Na depku i proti hmyzu

Nejen v kuchyni je medvědí česnek významným pomocníkem. Může se přidávat jemně nasekaný do polévek, omáček, salátů, skvělá je také pomazánka s čerstvým sýrem, lze vyluhovat i „medvědí“ olej nebo připravit pesto. Pamatujte ovšem, že sušením ztrácí tato rostlina veškerou svou sílu, proto je dobré zkonzumovat ji čerstvou. Je také možné listy zamrazit.

Co se týká zdravotních výhod, které bylina dokáže dát, jedná se o nepřeberné množství a patří mezi velkého pomocníka přírodních léčitelů. Je dokonalá v boji s nachlazením, záněty dýchacích cest, ničí mykózy, snižuje krevní tlak a desinfikuje střevní oblast od parazitů.

Má velký vliv na lidskou psychiku a pomáhá proti depresím, dokáže oddálit některé nemoci stáří a podporuje hojení ran po operacích. Jak říkají staré bylinkářky, kdo příliš neřeší odér, který z něj jde, funguje medvědí česnek také jako repelent. Přinášíme vám tři recepty, které potěší vaši chuť i organismus.

Domácí pesto

Potřebujete: svazek medvědího česneku, 2 až 4 lžíce kvalitního olivového oleje, strouhaný sýr parmezánového typu, 2 lžíce vlašských ořechů a sůl.

A už jste četli tohle?  Milovníci plzeňského piva, seznamte se. Tohle je nový MISTR VÝČEPNÍ!

Postup: Medvědí česnek zalijte olivovým olejem a rozmixujte na kaši. Přidejte ořechy a dále mixujte. Na závěr osolte a zasypte připraveným sýrem. Poté vše důkladně promíchejte a můžete servírovat, například s čerstvou bagetou. Můžete pesto zasterilovat, aby vám vydrželo pár měsíců.

Tinktura na zdraví

Postup: Nakrájejte listy medvědího česneku nadrobno, poté zalijte alespoň 40% pálenkou. Nechte luhovat 14 dní na teplém místě, poté slijte a užívejte 3x denně po deseti kapkách rozpuštěných ve vodě. Tato tinktura vám pročistí cévy, podpoří paměť a svůj kus práce odvede i v trávicím systému.

Polévka se silou medvěda

Potřebujete: 100 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 200 ml vývaru (nejlépe kuřecího), dvě brambory, sklenku bílého vína, 2 vejce, 2 šalotky, máslo, sůl, pepř.

Postup: Na másle orestujte šalotku, přidejte na kostičky nakrájené brambory a podlijte vínem, nechte zavařit a přidejte vývar, poté vařte do změknutí brambor. Pak přidejte smetanu a nasekané listy medvědího česneku, krátce povařte a rozmixujte do krému. Závěrem polévku podávejte s dlouze pošírovaným vejcem.