Vánoce pro barbary: RYBÍ PRSTY pro Ježíška? Vybírejte velmi pečlivě…

v AKTUÁLNĚ

Pokud letos zvažujete, že si místo tradičního kapra na Štědrý večer pošmáknete na rybích prstech, zbystřete. Spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře 16 vzorků těchto polotovarů, aby prověřila jejich kvalitu. Tři z testovaných výrobků v nezávislém testu propadly – obsahovaly totiž méně masa, než výrobci slibovali na obalu.

Rybí prsty se typicky vyrábějí z masa bílých ryb, přičemž název konkrétního druhu ryby i forma použitého masa je většinou uvedena na obalu. „Nakoupili jsme 14 vzorků mražených rybích prstů v českých obchodech, jeden vzorek v Německu a jeden výrobek určený pro britský trh. Rybí prsty obsahovaly nejčastěji maso tresky aljašské alias pestré. Ve třech produktech použili výrobci formované mleté maso; zbývajících 13 výrobků neobsahovalo masovou drť, ale celé filety,“ říká Hana Hoffmannová ze společnosti dTest.

Kdo z výrobců nejvíc šidí?

Česká republika nemá žádný předpis, který by určoval minimální obsah masa v rybích prstech. Jeho deklarované množství se v testovaných výrobcích pohybovalo v širokém rozpětí od 22 po 70 %. „V laboratoři jsme nechali změřit skutečný obsah masa. U 12 vzorků jsme našli masa méně, než uváděla etiketa. V devíti případech se dala záporná odchylka vysvětlit nejistotou měření, ve třech případech byl však rozdíl v neprospěch spotřebitele neoddiskutovatelný. Šlo o výrobky prodávané v Česku, a to Nowaco rybí prsty bez lepku, Schär Gluten Free Fish Fingers a Kaufland/K-Classic Fish Fingers. Na všechny tři výrobky jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ shrnuje Hana Hoffmannová.

A už jste četli tohle?  ŘEPKOVÝ OLEJ si nezaslouží pohrdání, na smažení je JEDNIČKA!

Pro děti raději méně slané

Rybí prsty často končí na dětských talířích, kontroloři dTestu proto zkoumali i množství obsažené soli. „Průměrně můžete u rybích prstů počítat s 0,8 % kuchyňské soli. Pokud tedy dětem předložíte obvyklou porci tří rybích prstů – průměrně 90 gramů, snědí spolu s nimi 0,72 g soli. To představuje pětinu až čtvrtinu denního přídělu soli pro desetileté, respektive šestileté děti. Rozhodně se vyplatí kontrolovat při nákupech tabulky výživových hodnot a vybírat méně slané výrobky,“ doporučuje Hana Hoffmannová a dodává: „Dobrou zprávou je, že jsme v rybích prstech neobjevili žádné fosfáty čili soli kyseliny fosforečné. Ve vysokých dávkách by totiž mohly škodit ledvinám.“

Jak si stojí bezlepkové prsty?

U tří bezlepkových výrobků dTest kontroloval, jestli lepek opravdu neobsahují. Tvrzení „bez lepku“ totiž znamená, že množství obilné bílkoviny nepřesahuje 20 mg/kg. Celiaci mohou být tentokrát bez obav. Legislativním požadavkům vyhověly všechny tři bezlepkové výrobky. Výrobci nahradili pšeničnou mouku ve strouhance směsí rýžové a kukuřičné mouky. Přehled testovaných výrobků najdete na www.dtest.cz/rybi-prsty.

A už jste četli tohle?  MORAVÁCI mají jasno: Které REGIONÁLNÍ POTRAVINY se nově zařadily mezi špičku?

Když letos v červnu Evropská komise zveřejnila výsledky průzkumu dvojí kvality evropských potravin, jedním z příkladů byly rybí prsty značky Iglo. Porovnáním etiket se ukázalo, že prsty nabízené v Česku, Maďarsku a na Slovensku obsahují 58 % rybího masa. Tytéž koupené v Německu a Nizozemsku slibovaly 65 %. Výrobce rozdíl vysvětlil speciálním požadavkem německých předpisů.

Jak je to s dvojí kvalitou

Kontrola dTestu porovnala české prsty Iglo 15 Fish Fingers s britskou variantou Birds Eye 8 Fish Fingers. Ze srovnání vyšel celkově lépe český polotovar. Britský výrobek obsahoval podle analýzy jen 47 % masa, zatímco český 57 %. Britské prsty obsahovaly zlepšovadla jako kvasnicový extrakt a aroma, české prsty se bez nich obešly. Také porovnání rybích prstů z řetězce Lidl dopadlo ve prospěch českého výrobku. Důvodem byl především obsah masa. Deklarovaný podíl ryb byl sice u prstů z německého Lidlu (Ocean Sea Bäckfisch Stäbchen) vyšší (57 % vs. 55 %), ovšem v prstech značky Sea Side z českého Lidlu laboratoř našla masa výrazně více než v německém zboží (62 % vs. 49 %).

A už jste četli tohle?  Chleba do utěrky, rajčata z lednice pryč! Umíte SPRÁVNĚ UCHOVÁVAT potraviny?