Jedna velká pravda: Holky tyto svátky nesnášejí – zaprvé dostanou na zadek, zadruhé musejí napéct a navařit spoustu jídla. Velikonoce jsou spojeny s mnoha tradičními pokrmy, především se peče. I tradice ale může získat novou verzi, vylepšenou a přizpůsobenou dnešní době. A to aniž by se kdokoliv ortodoxní urazil. Co si letos upéct a jak?
Mazance jsou prý nejstarší obřadní pečivo pečené na našem území. Bochánky se středem naříznutým do kříže, který symbolizuje Kristovo utrpení, zvládnete upéct raz dva. Tradiční mazanec je dokonce z téměř neslazeného těsta. I když dnes jsou ceny surovin spíš opačné, na cukr měly peníze jen bohaté rodiny a v těch chudých se sladil jen sladkou smetanou.
I takhle starý recept je snadné adaptovat na moderní poznatky o pečení a výživové trendy. Stačí klasickou hladkou pšeničnou mouku aspoň částečně vyměnit za špaldovou od Babiččiny volby, u které si můžete být jisti kvalitou. Je dost možné, že právě vaše praprababička nejen mazance ze špaldy pekla.
Špalda je stará nešlechtěná odrůda pšenice, kterou z polí vyhnala až průmyslová revoluce a výnosnější odrůdy. Oproti klasické hladké mouce obsahuje o něco méně lepku, i v necelozrnné podobě obsahuje více kvalitních výživných látek a v neposlední řadě je lépe stravitelná. Co se zrovna pro pečení mazanců a dalšího kynutého velikonočního pečiva hodí, je, že dobře kyne a má jemnou oříškovou chuť a vůni. Jen počítejte s tím, že s použitím špaldové mouky budou vaše výrobky o něco tmavší.
Jidášky nebo zajíčci?
Známým velikonočním pečivem jsou i jidášky. Ty svůj název dostaly podle zrádce Jidáše, kterého černé svědomí dohnalo až do neslavného konce. Tradiční jidášky právě tento konec symbolizují: pečou se v různých tvarech, které připomínají provaz nebo uzel, na kterém se Jidáš pod vahou černého svědomí oběsil. Stejně jako tato legenda je ale stejně známý fakt i ten, že Velikonoce jsou svátky oslavující příchod jara, a tak se v mnoha rodinách pečou i jidášky v podobě nejrůznějších zvířátek – třeba zajíčků nebo holubiček. Pokud si kynuté zajíčky dáte na Zelený čtvrtek ke snídani a k tomu je pořádně namažete medem, tradici dodržíte víc než důstojně! S dokonalým výsledkem vám stejně jako v případě mazanců pomohou hladké mouky Babiččina volba – špaldová a na kynuté těsto. Jidáše podle tradice chrání před hadím uštknutím a bodnutím od hmyzu. Tady je ale extrémně důležité, abyste si jidášky upekli sami. Ty nepečené doma totiž prý tuhle kouzelnou moc nemají.
Nejen nádivka (se) zelená
Se Zeleným čtvrtkem se pojí ještě jedna tradice a ta se tentokrát netýká sladkého pečiva, ale prostě konzumace něčeho zeleného. Mezi první jarní byliny patří kopřivy, hluchavky, listy pampelišek ale i divoké (a dnes už i šlechtěné) rukoly nebo třeba řeřichy. Pokud byly Velikonoce hodně brzy a třeba ještě na sněhu, vyřešilo se to loňským zelím nebo kapustou. Z těchto bylin a zelenin se obvykle dělala polévka nebo pekla nádivka. Místo nádivky si ale můžete dopřát klidně křehký slaný koláč.
Slaný koláč s hráškem a mrkví
INGREDIENCE NA TĚSTO: 300 g hladké mouky Babiččina volba na křehké pečivo, 150 g sádla, 1 vejce, 1 lžička soli, 50 ml studené vody
INGREDIENCE NA NÁPLŇ: 200 g hrášku, 3 menší mrkve, velká hrst hladkolisté petržele, 350 ml 30% smetany, 4 vejce, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř
POSTUP: Troubu zapněte na 180 °C. Do mísy nasypte mouku, přidejte pokrájené sádlo, vejce, sůl a vodu. Rukama vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Horní papír sloupněte a pomocí spodního snadno překlopte do koláčové formy. Pak sundejte i druhý papír a těsto do formy urovnejte a přebytečné kraje odřízněte. Na těsto rozvrstvěte hrášek a pokrájenou očištěnou mrkev. Vejce vyšlehejte se smetanou, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Směsí zalijte zeleninu v koláči a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut, dokud povrch není pevný a zlatavý. Troubu zapněte na 180 °C.
Do mísy nasypte mouku, přidejte pokrájené sádlo, vejce, sůl a vodu. Rukama vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru. Horní papír sloupněte a pomocí spodního těsto snadno překlopte do koláčové formy. Pak sundejte i druhý papír a těsto do formy urovnejte a přebytečné kraje odřízněte. Na těsto rozvrstvěte hrášek a pokrájenou očištěnou mrkev. Vejce vyšlehejte se smetanou, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Směsí zalijte zeleninu v koláči a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut, dokud povrch není pevný a zlatavý.
Kynutí zajíčci
INGREDIENCE: 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce, 80 g rozpuštěného másla, 1 balení sušeného droždí, 1 vanilkový cukr, 20 g cukru, špetka soli, vejce na potření, hřebíček na zdobení
POSTUP: Do mísy prosejte mouku, přidejte všechny zbylé ingredience a zadělejte těsto. Poté ho vyklopte na pomoučenou plochu. Ručně těsto propracujte tak, aby bylo pružné a poté ho uložte do čisté mísy, překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem. Troubu zapněte na 180 °C. Z vykynutého těsta tvarujte jednotlivé zajíčky a ty klaďte na pečicím papírem vyložený plech s dostatečnými rozestupy. Každého zajíčka potřete vejcem a dozdobte hřebíčkem, který bude připomínat oko. Nechte ještě asi 10 minut kynout na plechu a pak pečte dozlatova zhruba 20 minut.
Mazanec ze špaldové mouky
INGREDIENCE: 300 g hladké špaldové mouky Babiččina volba, 200 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto, 110 g změklého másla, 2 žloutky + 1 vejce na potření, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 ml vlažného mléka, 30 g droždí, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 2 lžíce rumu, hrst rozinek, hrst mandlí
POSTUP: Do mísy nasypte mouku, cukr a vanilkový cukr, promíchejte a do středu udělejte důlek. Do důlku nalijte mléko a rozdrobte droždí. Nechte asi 10 min odstát, dokud kvásek nevzejde. K mouce přidejte všechny zbývající suroviny kromě mandlí a zadělejte hladké pružné těsto. To vložte do čisté mísy, překryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Troubu zapněte na 150 °C. Po vykynutí vytvarujte z těsta mazanec, potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte pokrájenými mandlemi. Nechte asi 10 minut nakynout. Pečte asi 60 minut dozlatova.
Zdroj receptů a fotografií: Babiččina volba