VÍTE, že se potraviny VYLEPŠUJÍ? Čeští výrobci jdou hlavně po CUKRU, SOLI a TUKU

v AKTUÁLNĚ/PROFIZÓNA

Vsadit na české potravinové výrobky se vyplatí.  Mimo jiné i kvůli tomu, že se tuzemští výrobci snaží svými vylepšenými produkty podpořit zdravý životní styl spotřebitelů. Jak? Ubírají z nich cukr, sůl a tuky a receptury obohacují tak, aby měly potraviny co nejlepší nutriční složení.

Výrobci potravin, členové Platformy pro reformulace oznámili v roce 2018 svou připravenost podílet se na zlepšování nabídky nutričního složení potravin a přispívat k informovanosti spotřebitele podepsáním strategického dokumentu „Deklarace ke zdravému životnímu stylu“. V něm se zavazují aktivně pracovat na jednotlivých bodech Deseti pilířů výživové politiky potravinářského průmyslu a výsledky pak sdílet s odbornou i laickou veřejností na pravidelné konferenci Platformy pro reformulace, která konala v polovině září.

Zaměřeno na výrobky z mléka

Konference byla tentokrát zaměřena na mléko a mléčné výrobky. Ty pro úpravu receptur nejsou zrovna nejvhodnější komoditou. Reformulace konzumního mléka je totiž limitována legislativou EU, snižování obsahu soli v sýrech je technologicky velmi problematické, nemluvě o roli tuku. Přesto se podařilo najít několik oblastí vhodných pro reformulace. Jedná se o jogurty a zakysané mléčné nápoje, kde se daří snižovat obsah cukru a laktózy. Dalším úspěšným trendem jsou vysokoproteinové výrobky, obohacení vlákninou nebo prebiotiky. U tavených a přírodních sýrů dochází k nahrazování mléčného tuku a snižování obsahu soli.  I u mlék a mléčných nápojů probíhají úpravy formou fortifikace, snižování obsahu laktózy nebo snížení obsahu tuku.

A už jste četli tohle?  Pár postřehů o národním nápoji Čechů aneb hojnost chutí letí

Co se ještě vylepšuje?

Vylepšování probíhá i u dalších komodit. Výrobci dlouhodobě pracují na kvalitnějším složení tuků ve výrobcích – po již téměř odstraněných transmastných kyselinách se nyní zaměřují na snižování obsahu nasycených mastných kyselin nebo snížení obsahu tuku. Pokračuje omezování soli u masných výrobků, dehydratovaných potravin a pečiva. Cukru se objevuje méně v cukrovinkách a snídaňových cereáliích. Při úpravě složení nemusí jít ale vždy jen o snižování. Pozitivní je obohacování výrobků např. o vlákninu a bílkoviny (chléb a pečivo), vitamíny a minerální látky nebo navýšení ovocné složky.

Hustá výzva a spol.

Aktivity výrobců ovšem nekončí jen u výroby potravin, ale soustředí se i na oblast vzdělávání a komunikace. Jde o dlouholeté edukační programy určené veřejnosti. Například program pro žáky 5. tříd „Hravě žij zdravě“, projekt „Mléko vás zdraví“ nebo program „Hustá výzva“, zaměřený na propagaci konzumace jogurtů s vysokým obsahem proteinu. Platforma pro reformulace se ve své publikační činnosti v posledním roce soustředila na problematiku technologických možností reformulací. Úpravy receptur totiž představují pro výrobce velkou výzvu nejen po finanční a organizační stránce, ale pojí se s nimi i řada technologických nebo i senzorických omezení. Také nelze stále donekonečna snižovat a omezovat. I úpravy receptur mají své limity. Nad těmi se zamýšlí autoři publikace „Reformulace potravin“, která vznikla ve spolupráci Vysoké školy chemicko – technologické v Praze, Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně a Potravinářské komory ČR.

A už jste četli tohle?  Jak se vyznat v NEALKO pití a nenaletět FINTÁM výrobců? Tady je NÁVOD!

„Je zřejmé, že Platforma pro reformulace a výrobci neustále usilují o to, aby nabídka potravin na českém trhu byla široká a pestrá,“ připomíná náměstek ministra zemědělství ing. Jindřich Fialka s tím, že každý spotřebitel si tak může sestavit jídelníček šitý na míru svému životnímu stylu a potřebám. Více informací najdete na www.reformulace.cz